Süleyman Şah Türbesi'nin 1973'teki Taşınma Süreci - Son Dakika
Güncel

Süleyman Şah Türbesi'nin 1973'teki Taşınma Süreci

Süleyman Şah Türbesi\'nin 1973\'teki Taşınma Süreci

Süleyman Şah Türbesi'nin ilk bulunduğu yerin yapılacak olan barajın suları altında kalacak olması nedeniyle türbenin taşınması olayının hikayesini emekli albay anlattı.

24.02.2015 10:08

42 yıl önce Suriye hükümeti türbenin baraj suları altında kalacağını bildirdi. Türkiye bunu işgal sayacağını açıkladı. Türk heyeti Suriye topraklarında seçtiği en güzel yere türbenin naklini sağladı. Emekli Albay Ergenekon "Bu bir milli haysiyet meselesi" dedi.

Süleyman Şah Türbesi'ni 1973 yılında baraj suları altında kalmaktan kurtarıp, Caber Kalesi'nden Karakozak köyüne nakleden emekli Jandarma Kıdemli Albay Necabettin Ergenekon, türbenin taşınmasının son derece yanlış olduğunu söyledi.

"BU YAPILAN DEVLETİ HAFİFE ALMAKTIR"

Ergenekon, "Nakil olayına çok üzüldüm. Bir vatan toprağı elimizden alınmıştır. Bunun bir sürü mücadelesini verdik biz o dönem. Devletler Hukuku'na göre burası bizim toprağımızdır. İstanbul, Ankara veya Erzurum'dan farklı değil. 1973'te baraj altında kalacaktı. Mecbur kaldık taşıdık. Orası bir Türk toprağıdır kimse dokunamazdı. Bence yanlış bir hareket yaptılar. Bizim elimizden toprağımızı zorla almışlardır. Bu yapılan devleti hafife almaktır. Konu toprak meselesi değil, milli haysiyet meselesidir" dedi.

Suriye Hükümeti 1973 yılında Tabka Barajı'nın yapımının bitirileceğini ve türbenin sular altında kalacağını bildirdi. Bu durum Suriye-Türkiye arasında diplomatik gerilime sebep olduysa da iki ülke arasında süren görüşmeler sonucunda türbenin Halep kenti sınırlarına taşınmasına karar verildi. 1973 yılındaki krizi aşmak için görevlendirilen heyette bulunan Necabettin Ergenekon, Süleyman Şah Türbesi'nin altındaki yatan felsefenin unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

"İŞGALDEN FARKSIZ"

O zamanlar Jandarma Genel Komutanlığı'nda Hudut ve Kaçakçılık Şube Müdürü olduğunu söyleyen Ergenekon, "Bizim zamanımızda da bir toplantı yapıldı. İçişleri Bakanlığı'nı temsilen de ben gitmiştim. Toplantıya başladığımızda söz isteyerek 'Bu yaptıklarının İstanbul, Kars veya Ardahan'ı işgal etmekten farklı olmayacağını belirttim ve bizim de bunun karşılığını düşünmek zorunda kalacağımızı' anlattım" dedi.

"SURİYE HEYETİ KORKTU"

Bu söz karşısında Suriye heyeti'nin korktuğunu ve yarım saat kendi aralarında görüşmek için izin istediklerini söyleyen Ergenekon, "Aralarında görüştükten sonra 'Türkiye ile dostuz o yüzden falan yeri veriyoruz size' dediler" ifadelerini kullandı.

"TÜRBEYİ BEĞENDİĞİMİZ YERE YAPTIK"

Suriye'nin yeni yer önerdiğini belirten Ergenekon, "Bize verdikleri toprağın bizim topraklarımızın yanında iğne ucu kadar bile olmadığını bu bakımdan derdimizin toprak olmadığını söyledim. 'Bizim asıl meselemiz Süleyman Şah felsefesidir' dedim" şeklinde konuştu.

"KEMİKLER HARİCİNDE BİR ŞEY YOKTU"

Toprağı bizim seçmemiz gerektiğini anlattığını söyleyen Ergenekon, "Suriye heyeti kendi arasında konuştuktan sonra bize bir görevli verildi ve belirlenen yerlerden istediğimizi seçebileceğimizi söylediler. Manzaralı bir yer seçtik. Daha sonra toprağı kazdık, kemiklere ulaştık. Kemikleri alarak bir sandığın içerisine koyduk, onu taşıdık. Kemikler haricinde herhangi bir şey yoktu" dedi.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah 1086 yılında iki askeriyle birlikte Fırat Nehri'ni geçerken şehit olmuş ve oraya defnedilmişti. Bölge, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasından sonra Fransız hâkimiyetine geçmesine rağmen 1921 yılında Fransa ile yapılan Ankara Antlaşması'na göre türbe, Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak kabul edilmişti.

(Kaynak: Bugün)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Süleyman Şah Türbesi'nin 1973'teki Taşınma Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • cnn bbc reuters times economist: TÜRKIYE DÜŞMANLARI. . . ŞANTAJ MONTAJ TEHDIT İFTİRA YALAN AŞAĞILAMAYA DEVAM. . . . AKPARTI GITMELI . . . GÜÇLENEN TÜRKIYE DURDURULMASI LAZIM. . HADİ UŞAKLARIM KUKLALARIM BİRAZ DAHA CANLI VE HAYALLER DÜNYANIZI ÇALIŞTIRIN 8 6 Yanıtla
  • del7: Atatürk ke kıziyonuz ama bak adam nekadar maneviyatciymis nasıl antlaşma yapmış taa ozaman şimdi ise kaçtı resmen ya 8 4 Yanıtla
  • CELAL PİR: AKP NE DESE BU MİLLET İNANIYOR AMA ÖBÜR PARTİLER NE SÖYLESE SÖYLESİN DOĞRUDA OLSA BU MİLLET İNANMIYOR BUNDAN DOLAYI BU MİLLETİ KANDIRMAK LAZIM ACIMIYACAKSIN HER ŞEYE EY VALLAH DİYOR AKP BUNDAN SONRA SİZE MAKAR VE KÜMÜRDE VERMİYECEK O CİCM AYLARIDA BİTTİ ŞİMDİ BOYNUNZA BİNECEK HİÇ BİRİNİZDE POLİSİN ASKERİN ÖNÜNDE KENDİNİZİ SAVUNAMIYACAKSINIZ O ZAMAN GÖRÜR SİZİN O NAZİK ANLADINIZ, BU MİLLET YALANI VE HURAFEYİ ÇOK SEVİYOR KANDIRIN BUNLARI CHP HDP AKP KANDIRIYOR SİZDE ACIMATIN BUNLAR BU DİLDEN ANLIYORLAR 3 7 Yanıtla
  • hasan: hadi dediğine katılıyoruz diyelim peki ırak ordusu peşmerge pkk suriye ordusu ypg baharda işide büyük oprerasyon düzenleyecekler 40 tane askerler orda şehit olursa kim hesabını verecek şimdi güvenli biyerde en azında 5 2 Yanıtla
  • ALİ ASKER: SÜLEYMAN ŞAH HALİNİZE GÜLERDİ , AMA GÜLECEK DURUMDA DEĞİL ÇÜNKÜ HERKES GİBİ O BİR ÖLÜ 1 5 Yanıtla
  • CELAL PİR: ÖYLE BİR HALK VARKİ BU ÜLKEDE HANZO YA, ATATÜRK BAYRAK VATAN TOPRAK MİLLİYETÇİLİK SÖYLE TAMAMDIR VAY KEKLİKLER VAY, ASLINDA CHP VE HDP YANLIŞ YAPIYOR, AKP NİN AYNISINI YAPACAKLAR BU AVALLARIN OYUNU ELİNDEN ALACAKSIN, BEN OLSAM YAPARIN BU ĞIYARTOLARA 2 3 Yanıtla

Advertisement