Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker: "Biz Bağımlı Falan Değiliz" - Son Dakika
Güncel

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker: "Biz Bağımlı Falan Değiliz"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker: "Biz Bağımlı Falan Değiliz"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İsrail'e 142 Milyon Dolarlık Tarım ve Gıda Ürünü İhraç Ettiklerini, Karşılığında 27 Milyon Dolarlık Ürün Aldıklarını Söyleyerek, "ticaret Yapıyoruz.

10.10.2010 09:05

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İsrail'e 142 milyon dolarlık tarım ve gıda ürünü ihraç ettiklerini, karşılığında 27 milyon dolarlık ürün aldıklarını söyleyerek, "Ticaret yapıyoruz. Dünyanın hangi ülkesi hiçbir şey almadan sadece satar. Var mı dünyada böyle bir ülke? 142 satmışız, 27 almışız. Hesap ortada. Hal böyleyken kalkıyorlar, 'Biz bağımlı olduk, şöyle olduk, böyle olduk' diyorlar. Biz bağımlı falan değiliz" dedi.

Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile Ankara'dan Eskişehir'e gelen bakan Mehmet Mehdi Eker ilk olarak Tarım İl Müdürlüğü'ndeki İl Kontrol Laboratuarı'nın açılışı törenine katıldı. Bakan Eker'e burada Mihalgazi ilçesinden gelen bir grup çiftçi kadın kendi yetiştirmiş oldukları organik domatesleri verdi. Bakan Eker kadınlardan aldığı domatesten birini yedi, diğerlerini dağıttı. Açılışını yaptığı laboratuarı gezen Eker yanındakilere "Beyler herkes galoş giyecek. Galoş yoksa laboratuarı görmek de yok" diye uyardı.

Bakan Mehmet Mehdi Eker daha sonra Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Pınar Süt ek tesislerinin açılış törenine katıldı. Tören yağış nedeniyle fabrika bahçesinde kurulan çadır içerisinde yapıldı. Törene bakanın yanı sıra Vali Mehmet Kılıçlar, AK Parti milletvekilleri Murat Mercan ve Nedim Öztürk, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı ile çok sayıda kişi katıldı.

YAYGARA KOPARTILIYOR

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker törende yaptığı konuşmada, tarımla ilgili olumsuz haberlerin yapılmasını eleştirdi. Eker şöyle devam etti:

" Türkiye'ye tarım alanında kendimize çok haksızlık yapıyoruz. Zaman zaman bir takım tekil olaylar, bir yere, bir ürüne mahsus, çok özel bir durum meydana geliyor. Bunun üzerinden bütün sektörde, Türkiye'nin her tarafında yangın yerine çevrilmiş gibi çok olumsuz haberlerle üreticilerin, tarım sektörünün zarar göreceği şekilde yaygara koparılıyor. Bunlar gerçek değildir. Türk çiftçisi Türk tarım sektörü 72 milyon vatandaşının karnını doyuruyor.Gelen 30 milyon turistin de karnını doyuruyor. Etti 100 milyon. 100 milyon insanın karnını doyurduktan sonra yaklaşık 11.5 milyar dolarlık da dünyaya, tarım ve gıda ürünü ihraç ediyor. Durum bu. Hal böyleyken, 'Şuradan şu ürünü alıyoruz' gibi laflar eksik bilgiyle söylenen şeyler. Maalesef doğru bilgiye varılmadan, bazen biraz sansasyonel, ilgi çekici hale getirmek maksadıyla böyle farklı başlıklarla tarım ve hayvancılıkla ilgili bilgiler topluma verilir ama vatandaşlar o zaman ne oluyor? Yedikleri içtikleriyle sorunlu hale geliyor. Buna da hakkımız yok. Dünyanın her yerinde, gelişmiş ülkelerini kastediyorum; Yani Almanya'da, İngiltere'de, Amerika'da, Kanada'da gıdalarla ilgili ne kadar sorun oluyorsa bizde de o kadar, daha fazla değil. Eğer bir ülkede 400-500 bin gıda işletmesi varsa, 27-28 bin kayıtlı işletme varsa bunlarda yaptığınız denetimlerde yüzde 1,2,3 bir şey olabilir. Yediğimiz, ürettiğimiz, içtiğimiz her şey zehirlidir demek değildir arkadaşlar, böyle bir şey yok. Bunlar sağlıklıdır. Dünyada yenilen ve içilenlerin ortalamasından kesinlikle daha sağlıklıdır."

27 ALIYORUZ, 142 SATIYORUZ, HANGİSİ BÜYÜK?

Bakan Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin İsrail'den aldığı tarım ve gıda ürünlerinden daha fazlasını bu ülkeye ihraç ettiğini söyledi. Türkiye'nin tarımda bağımlı olmadığını ifade eden Eker şunları kaydetti:

"'Biz şu ülkeden şunu alıyoruz' diyor. Çok sık İsrail örneği veriliyor. Bu da yanlış bilgi.Geçen yıl biz İsrail'e 142 milyon dolarlık tarım ve gıda ürünü ihraç ettik. İçinde tohum da var. Ticaret yapıyoruz. Dünyanın hangi ülkesi hiçbir şey almadan sadece satar. Var mı dünyada böyle bir ülke? Gösterin bakalım bana öyle bir ülke var mı? Böyle bir ülke yok. 27 milyon dolarlıkta tarım ürünü satın almışız. 142 satmışız, 27 almışız. Hesap ortada. Hangisi büyük? 142 mi büyük? 27 mi büyük? Hal böyleyken kalkıyorlar, 'Biz bağımlı olduk, şöyle olduk, böyle olduk' diyorlar. Biz bağımlı falan değiliz. Türk çiftçisi bugün içeride üretilen hububat tohumluğunun, kullanılan tohumlukların yüzde 98'ini kendimizin ürettiği, kendi bilim adamlarımızın, kendi uzmanlarımızın geliştirdiği tohum çeşitlerini kullanıyor. Seralarda yetiştirilen sebzelerin bir kısmı alınıyor, satılıyor bu doğru. İhraç da ediyoruz, satın da alıyoruz. Ticaretin gereği bu. Piyasa ekonomisi, dünyanın her ülkesinde böyle. Bu asla bizim bağımlı olduğumuz veya muhtaç olduğumuz manasına gelmez. Türk üreticisine, Türk çiftçisine, Türk tarım sektörüne, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, 72 milyon bütün milletimize haksızlık yapmayalım. Kendi kendimize haksızlık yapmayalım. Biz dünyanın 8'nci büyük tarım ekonomisi statüsüne gelmiş bir ülkeyiz. Burada ekonomistler,iş kadınları, iş adamları var, herkes bunun ne manaya geldiği bilir. Türkiye dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi ama tarım ekonomisi açısından dünyanın 8'nci büyük ekonomisidir. 11'nci sıradan buraya geldik. Türkiye'nin tarımdaki başarı hikayesini de bu yıl BM Gıda Tarım Teşkilatı rapor olarak yayınladı. Merak, endişe etmeyin ve söylenenlerin de birçoğu ya tekil, münferit olaylardır. Onlar yaygınlaştırılıyor, büyütülüyor. Sorunlarımız elbette ki olur. Büyük bir sektör. Milyonlarca insanın çalıştığı bir sektör. Türkiye 150 tane ürün üretiyor. İlla ki hava çok sıcak olur birisi etkilenir, çok soğuk olur başka birisi etkilenir, su az olur öbür bir tanesi etkilenir, su çok olur bir başkası etkilenir. Etkilenmemesi mümkün değil. Asıl olan sorunların nasıl çözüleceğini bilmektir, biz bu sorunların nasıl çözüleceğini biliyoruz. Bunları da asgariye indirecek şekilde de bütün gücümüzle, enerjimizle çalışıyoruz. "

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaş da konuşmasında Pınar Süt'ün üretim alanı kapasitesini 26 milyon liralık yatırımla 22 bin metrekareye yükselttiğini söyledi. En modern makinelerden oluşan çevreci teknolojinin kullanıldığı, verimi yüksek üretim hatlarıyla enerji tüketimini yüzde 30 düşüren Pınar Süt Fabrikası'nın çiğ süt işleme kapasitesini de yüzde 30 artırdığını kaydeden Yiğitbaş şöyle konuştu:

"Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde büyümeyi hedefleyen Pınar Süt, hizmete giren ek tesisle yarattığı istihdamı da artırıyor. Bu tesisle birlikte toplam 560 kişiye direkt, 15 bin süt üreticisi ile 30 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayacak kapasiteye ulaşıldı. 35 yıldır sektöründe liderliğini sürdüren Pınar Süt için her yıl gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ve yeniliklerle Türkiye süt sektörünün büyümesine de önemli bir katkı sağlıyoruzö dedi.

Konuşmaların ardından İdil Yiğitbaşı bakana kutu süt şeklindeki plaketi verdi. Açılış kurdelasını davetlilerle birlikte kesen Mehmet Mehdi Eker, beyaz önlük ve şapka giyip tesisleri gezdi. Bakan Eker kendisine ikram edilen sütü içti.

Bakan Eker törenin ardından merkeze bağlı Yakakayı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni ile Eskişehirspor Kulübü ikinci Başkanı Mesut Hoşcan'a ait olan organik tarım ürünlerinin üretildiği ÖZPA şirketini ziyaret etti. ÖZPA şirketinde bakan Eker'e Eskişehirspor forması hediye edildi. Son olarak AK Parti il Başkanlığı'nı ziyaret eden Eker daha sonra YHT ile Ankara'ya döndü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker: 'Biz Bağımlı Falan Değiliz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement