İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), Başkanı İsmail Gülle, "Bizim en önemli avantajımız birbirimize olan tarihi yakınlığımızdır. Bugüne kadar bu yakınlığı değerlendiremedik. Bundan sonra bu yakınlığımızı değerlendirerek karşılıklı ticaret ve ilişkilerimizin artmasını istiyoruz" dedi.
Başkent Tahran'daki Espinas Otel Konferans Salonu'nda İTHİB tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Gülle, ambargoların kalkmasından sonra iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da artacağını ümit ettiğini söyledi.
Gülle, "Birbiriyle tarih boyunca yan yana omuz omuza olmuş iki ülkenin ticaretini arttırmaları son derece doğaldır. Fakat bu İran'a yıllarca uygulanan ambargo nedeniyle engelledi. Ambargo kalktıktan sonra bundan sonraki sürecin daha iyi olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin 20 yıl içerisinde tekstil ve hazır giyimde ciddi mesafeler kaydettiğini dile getiren Gülle şöyle konuştu:
"Bu bizim için bir iftihar vesilesidir. Etrafımızdaki ülkelerde herkesin doğal gazı ve enerjisi var. Sadece biz bu enerjiden yoksunuz. Başlangıçta buna üzülmüştük. Fakat netice itibariyle bu durum bizim başarılı insan profilimizin güçlenmesine sebep oldu. Bizim enerjimiz de sanayici ve ihracatçımız oldu. Türkiye'de koca bir endüstriyi meydana getirdiler. Bu önemli bir avantaj."
Gülle, "Bizim en önemli avantajımız birbirimize olan tarihi yakınlığımızdır. Bugüne kadar bu yakınlığı değerlendiremedik. Bundan sonra bu yakınlığımızı değerlendirerek karşılıklı ticaret ve ilişkilerimizin artmasını istiyoruz. İnşallah buradaki karşılıklı görüşmelerde bu doğrultuda iş imkanları doğacaktır" şeklinde kaydetti.
İran Tekstil Üreticileri ve ihracatçıları Birliği Başkanı Mehdi Yekta da yaptığı konuşmada, "Türkiye tekstil sektöründe İran'a ihracatını arttırmak istiyorsa kalitesiz mal göndermemeye ve kalitesini korumaya özen göstermelidir" dedi.
Türkiye, İran'a bu yıl 300 milyon dolar tutarında tekstil ürünü ihraç etti. Bu rakamın 400 milyon dolara çıkması bekleniyor. İran'ın toplam tekstil ürünleri ithalatı ise yıllık 7 milyar dolar civarında.
İTHİB'in İran ziyaretinde Türkiye'nin önemli tekstil üreticilerinden 30 şirketin yönetici ve temsilcileri yer alıyor.
İTHİB
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), 4 binin üzerinde üyesiyle Türkiye'de tekstil ihracatçısını temsil eden en büyük birlikler arasında yer alıyor. İTHİB üyeleri, iplik, kumaş, ev tekstili, endüstriyel teknik kumaş ve aksesuarları gibi tekstil ürünlerinin üretimi ve ihracatını yapıyor.
Birlik üyeleri Türkiye toplam tekstil ihracatının yüzde 70'inden fazlasını gerçekleştiriyor.
Son Dakika › Güncel › Tekstil İhracatçılarının İran Ziyareti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?