Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), toplu iş sözleşmesi uygulayan kesimde asgari ücretin işverene maliyeti; sosyal yardım, prim, ikramiye gibi yan ödemeler nedeniyle neredeyse ikiye katlanmakta olduğunu, bu fiili durumun toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri arasında ciddi bir haksız rekabet yarattığını belirtti.
TİSK'ten yapılan açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aldığı karar uyarınca, aylık yasal asgari ücretin 2014'ün ilk altı ayında bin 71 TL, ikinci altı ayında bin 134 TL'ye yükseltildiği anımsatılarak, "2014'ün ilk yarısında toplu iş sözleşmesi uygulamayan işyerleri açısından asgari ücretle çalışan bir işçinin işletmeye aylık maliyeti bin 258 TL düzeyinde iken, toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerleri açısından asgari ücretle çalışıyor görünen bir işçinin işletmeye aylık maliyeti, sözleşmeler gereğince işçilere yapılan yan ödemelerin eklenmesiyle işkolları ortalamasında 2 bin 231 TL olmaktadır" denildi.
Toplu iş sözleşmesi uygulayan kesimde asgari ücretin işverene maliyeti; sosyal yardım, prim, ikramiye gibi yan ödemeler nedeniyle neredeyse ikiye katlanmakta olduğu belirten açıklamada, bu fiili durumun, toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri arasında ciddi bir haksız rekabet yaratmakta olduğu savunuldu.
-"ÜCRETLER SENDİKA İLE İŞVEREN TARAFINDAN BELİRLENMELİ"-
Toplu iş sözleşmesi uygulayan işletmeler açısından asgari ücretin, ücret kademelerinin belirlenmesinde bir gösterge niteliğini taşımakta olduğunu vurgulayan TİSK şunları kaydetti:
"Dolayısıyla toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri için farklı düzeyde asgari ücret belirlenmeli ya da AB ülkelerinde olduğu gibi toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerinde yasal asgari ücret uygulanmamalı, bu işyerlerindeki ücretler sendika ile işveren tarafından belirlenmeli; bunlar sağlanamazsa toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerinde ücrete ilaveten yapılan ödemeler asgari ücret hesabında dikkate alınmalıdır. Asgari ücret üzerindeki sigorta primi ve vergi yükü azaltılmalıdır. Asgari geçim indirimi uygulamasında, çalışanın kendisi için esas alınan yüzde 50 vergi indirimi oranı, yüzde 100'e yükseltilmelidir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca 2014 Aralık ayında yapılacak tespitte; gençlerin daha kolay iş bulmalarını sağlayarak genç istihdamını artırmak ve kayıtdışı istihdamı önlemek için, asgari ücreti yaşa göre farklılaştırma uygulaması tekrar benimsenmeli ve 21 yaşını doldurmayan gençlere yönelik olarak farklı asgari ücret belirlenmelidir."
Son Dakika › Güncel › Tisk Toplu İş Sözleşmesi Uygulayan ve Uygulamayan İşyerleri Arasındaki 'Haksız Rekabete' Dikkat... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?