2. Abdülhamit'in 5. kuşak torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu, "Padişahlar sarayları kendinden sonraki padişahlar için yaptırmışlar. Aynı şu anki Cumhurbaşkanlığı sarayı gibi... Kendinden sonraki Cumhurbaşkanı da orada oturacak" dedi.
Osmanoğlu, Şehitkamil Kongre Merkezi'nde "Torunun dilinden Kösem Sultan" adlı programda tarihte Kösem Sultan'ın yanlış tanıtıldığını söyledi.
Sultan 4. Murat'ın 7, 8 yaşlarında tahta çıkmak zorunda kaldığı için Kösem Sultanı'ın hilafet naibesi olarak devlet işleriyle ilgilenmek zorunda kaldığını aktaran Osmanoğlu, "4. Murat, Fatih Sultan Mehmet'ten de küçük yaşta tahta çıktığı için saltanat nabesine ihtiyacı vardı. Bu da tabiki en yakınından birisi olacaktı. Neden bir erkek, vezir değil diye söylenir ama vezirlerin ihanet edebileceği korkusuyla Kösem Sultan bu işi devralmıştır." diye konuştu.
Cülüs töreninde Kösem Sultan'ın "Hilafet kadın, erkeğe bakmaz, adalet nizam bekler" sözlerini anımsatan Osmanoğlu, 11, 12 sene boyunca oğlunun yerine fermanlar yazıp hüküm sürdüğünü vurguladı.
Kösem Sultanı'n oğlu büyüyünceye kadar hanedanlığı padişah gibi yönettiğini belirten Osmaoğlu, padişahların yaptığı gibi Kösem'in tebdili kıyafet giyerek, halkın nabzını yokladığını söyledi.
"4. Murat, Kanuni'den sonra sefere ordusuyla giden ilk padişahtır"
4. Murat'ın en büyük hayalinin Bağdat'ı fethetmek olduğunu anlatan Osmanoğlu, şöyle konuştu:
" Fatih Sultan Mehmet'in hayali İstanbul'u fethetmekti 4. Murat'ınki de Bağdat'ı fethetmekti. Annesi de bunu bildiği için onu güçlü yetiştirmiş. 4. Murat Kanuni'den sonra sefere ordusuyla giden ilk padişahtır. İnanılmaz bir konmutan. Sefere çıkmadan önce kardeşi Kasım'ı öldürmek zorunda kalıyor. Genç Osman'ı kimler katlettiyse Kasım'ı da onlar tahta çıkarabilirler diye gerisinde kuvvetli bir şehzade olmaması gerektiğini düşünüyor. O yüzden onu öldürmek zorunda kalıyor. Bağdat seferinden başarıyla döndükten sonra Kasım'ın mezarına gidiyor. 4. Murat'ın çok fazla güldüğü ve ağladığı görülmemiş sadece Kasım'ın mezarında gözyaşı dökerek Bağdat'ın ilk şehidi diyor. 4. Murat döneminde Kösem Sultan'ın birçok şeyi oğluna devrettiği için çok fazla etkili olmadığını görüyoruz."
Kösem Sultan'ın genç Osman'ın ölümünde yeniçerilerin etkili olduğunu bildiği için onları sürekli kontrol altında tuttuğunu dile getiren Osmanoğlu, 4. Murat'ın da bu sayede yeniçeriler üzerinde hakimiyet kurduğuna dikkati çekti.
4. Murat'ın defalarca kardeş katli fermanı çıkardığına değinen Osmanoğlu, Kösem Sultan'ın buna karşı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"4. Murat, kardeşi İbrahim'in katledilmesi gerektiğini düşünüyormuş ama Kösem Sultan buna müdahale etmiş. Çünkü hanedanlıkta başka erkek yok. 4. Murat ölüp 1. İbrahim tahta geçtikten sonra 'erkek çocuğum olur mu' bunun derdine düşmüş. Hanedanlıkta erkek kalmamış. Anadolu'da Celali İsyanları var. Kösem Sultan 1. İbrahim'in çocuğu olması için birçok hanımı sunmuş. Bu da çok fazla eleştiriliyor ama baktığınız zaman benim de soyum 1. İbrahim'den geliyor. Kösem Sultan bu hamleyi yapmasaydı hanedanın sonu olacaktı. Hanedanın sonu demek devletin sonu demekti. 1. İbrahim akli dengesi yerinde olmadığı için tahtan indirilmiş. Onun ölümünden de Kösem Sultan sorumlu tutulur ama ben bu şekilde düşünmüyorum. Yaptıracak olsa 4. Murat zamanında yapardı ama yapmadı. Bir anne gibi, kadın gibi düşünmemiş. Bir padişah gibi hareket etmiş."
Kösem Sultan'ın torunu 4. Mehmet'in de tahta çıktığını gören ilk valide sultan olduğuna dikkati çeken Osmanoğlu, Kösem Sultan'ın torununun annesi Turhan Sultanın tecrübesizliğini öne sürerek sarayda kaldığını ifade etti.
Yeniçerilerin Kösem Sultanı, harem ağalarının da Turhan Sultanı desteklemesi nedeniyle aralarında bir rekabet yaşandığını anlatan Osmanoğlu, Kösem'in Turhan Sultanın emriyle boğdurularak öldürüldüğünü belirtti.
"Kösem Sultan hanedanlık tarihinde ilk öldürülen valide sultan"
Kösem Sultan'ın hanedanlık tarihinde ilk öldürülen valide sultan olduğunu belirten Osmanoğlu, öldükten sonra birçok iyiliğinin gün yüzüne çıktığını, o öldükten sonra 100 bin ailenin aç kaldığını vurguladı.
Topkapı Sarayı'na girdiğinde hüzünlendiğini de anlatan Osmanoğlu, şunları aktardı:
"Sarayı gezdiğimde hüzün hissediyorum aynı zamanda kızgınlık da hissediyorum. Ben de oraya herkes gibi biletle giriyorum. Oraya girdiğim zaman başkasının tarihini geziyormuş gibi gezen insanlar görüyorum. Sarayı gezerken rehberin tutulmasına gerek yok. Gidip her karesinde ağlanacak bir yer benim için o ruhu kaybeden insanları görüyorum. Özelikle Topkapı Sarayı'nda kutsal emanetler bölümüne giren turistlerin oraya girmesinden rahatsız oluyorum. En azından kutsal emantler bölümünü gezen turistlerin giyimine bakılmalı, belli bir kuralların olması gerekiyor. Ecdadımızın yaptırdığı her şey herkesindir. Son zamanlarda sarayı istiyorlar gibi söylentiler yayıldı. Bu büyük iftiradır. Padişahlar sarayları kendinden sonraki padişahlar için yaptırmışlar. Aynı şu anki Cumhurbaşkanlığı sarayı gibi... Kendinden sonraki cumhurbaşkanı da orada oturacak. Bizim böyle bir talebimiz yok."
Osmanoğlu, bazı tarihi dizilerin algı operasyonu oluşturmak için yapıldığını belirterek, tarihin dizilerden öğrenilmemesi gerektiğini vurguladı.
Son Dakika › Güncel › Torunun Dilinden Kösem Sultan' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?