
ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'la yaşanan gerilimin ardından bölgeye ikinci uçak gemisi gönderilmesi talimatının ardından ABD donanmasına bağlı Gerald R. Ford (CVN-78) Uçak Gemisi ve ona eşlik eden savaş fırkateyni, Cebelitarık Boğazı'ndan geçerek Akdeniz'e ulaştığı belirtildi.
Bazı sosyal medya hesaplarında, ABD donanmasına ait Ford Uçak Gemisi'nin Cebelitarık Boğazı'nı geçtiğini gösteren fotoğraflar yer aldı. Paylaşımlarda, Ford Uçak Gemisi'nin Cebelitarık'ı geçerek Orta Doğu'ya hareket etmek için Akdeniz'e giriş yaptığı kaydedildi.

Trump, İran ile nükleer müzakereler sürerken bölgeye ikinci bir uçak gemisi gönderilmesi talimatı vermişti. Bu talimatın ardından Karayipler'de bulunan Ford Uçak Gemisi, daha önce Orta Doğu'ya gönderilen USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi'ne katılmak için bölgeye hareket etmişti.

New York Times gazetesine konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Katar'ın başkenti Doha'daki El-Udeyd Hava Üssü'nden yüzlerce askerin tahliye edildiğini aktardı.
Yetkililer ayrıca ABD donanmasının 5. Filosu'nun konuşlandığı Bahreyn'deki üslerden de tahliyeler yapıldığını belirtti.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, İran'a olası bir saldırıyla ilgili yeni açıklama yaptı. Basın mensupları tarafından İran saldırı olasılığı sorulan Trump, "Kısıtlı bir saldırıyı değerlendirdiğimi söyleyebiliriz" dedi.
Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, ABD'nin İran'a yönelik askeri planlarının son derece gelişmiş düzeyde olduğunu ve bireyleri hedef almaktan rejim değişikliğine kadar birçok seçeneği içerdiğini söyledi.
ABD'nin Ortadoğu'daki askeri hareketliliği, eski Pentagon yetkilileri ve güvenlik uzmanları tarafından "son derece önemli ve olağanüstü hızlı" olarak tanımlanıyor. Askeri strateji uzmanı Becca Wasser, özellikle hava gücü açısından yapılan yığınağın 2003 Irak Savaşı öncesindeki tabloyu andırdığını söyledi.
ABD tarafında hareketlilik sürerken İsrail ordusu, ABD'nin İran'a olası saldırısına ilişkin yüksek alarm durumunda olduğunu duyurdu.
İsrail Ordu Sözcüsü Effie Defrin, yayımladığı video mesajda, ABD'nin İran'a olası saldırısına ilişkin bölgesel gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.
Defrin, "Yüksek alarm durumundayız. Gözlerimiz her yönde açık ve operasyonel gerçeklikte yaşanabilecek herhangi bir değişikliğe yanıt vermek için parmaklarımız her zamankinden daha fazla tetikte." ifadelerini kullandı.
İsrail Ordusu İç Cephe Komutanlığının halka yönelik güvenlik talimatlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığını da sözlerine ekleyen Defrin, vatandaşların ordudan yapılacak resmi açıklamalara itibar etmesini istedi.
İsrail basını, ABD'nin İran'a olası saldırısını "yakın zamanda" başlatabileceği değerlendirmeleri üzerine İsrail Ordusu İç Cephe Komutanlığına yüksek alarm durumuna geçilmesi talimatı verildiğini aktarmıştı.
Kanal 12 televizyonu ise ABD'nin İran'a saldırı başlatması halinde İsrail'in de bu saldırılara katılacağını öne sürmüştü.
İsrail basınına konuşan ABD'li yetkililer, Trump'ın İran'a yönelik büyük çaplı bir saldırı talimatı vermeye "çok yakın" olduğunu, diplomatik takvimin daraldığını ve askeri seçeneklerin masada olduğunu belirtmişti.???????
Öte yandan İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, "Askeri saldırıya maruz kalması durumunda İran, Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanarak kararlı ve orantılı bir şekilde karşılık verecektir" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Trump'tan İkinci Uçak Gemisi Talimatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?