Mardin'in Derik İlçesi'nde 1993-94 yılları arasında 13 köylünün faili meçhul bir şekilde öldürülmesinden sorumlu tutulan dönemin İlçe Jandarma Komutanı ve halen Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Musa Çitil'in tutuksuz yargılandığı davaya devam edildi. Çorum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya katılan Tuğgeneral Çitil, hakkındaki suçlamaların hiç birisini kabul etmedi. İnsan Hakları Derneği Mardin Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu "Mahkeme heyeti üstü kapalı bu dosyayı kapatmaya çalışıyor" iddiasında bulundu.
Derik İlçesi'nde 1993-94 yılları arasında 13 köylünün öldürülmesi ile ilgili dönemin İlçe Jandarma Komutanı Musa Çitil hakkında açılan ve Adalet Bakanlığı'nın talebi, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nin onayı ile güvenlik nedeniyle Çorum'a alınan davanın 5'inci duruşması, geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Tuğgeneral Musa Çitil, mağdur yakınları ve avukatlar katıldı.
Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Musa Çitil, bu güne kadar hakkında ortaya atılan suçlamaların hiçbirisini kabul etmediğini söyledi. Duruşmada müdahil avukatlar mahkeme heyetinden Tuğgeneral Musa Çitil'in tutuklanması, duruşmaların kayıt altına alınması, yeni tanıkların dinlenmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti duruşmaların kayıt altına alınması talebini kabul ederken, diğer talepleri reddederek duruşmayı 28 Nisan tarihine erteledi.
İnsan Hakları Derneği Mardin Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu, duruşma bitiminde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kuzu, yargılamanın sonuna yaklaşıldığını belirterek, "Mahkeme heyeti üstü kapalı bu dosyayı kapatmaya çalışıyor. Gerçeğin ortaya çıkmasına yönelik bir tavır ortaya koymuyor. Geçen celse bu cinayetleri ortaya koyan iddianameyi destekleyen bir itiraf mektubu geldi. Bu itiraf mektubunu mahkemeye gönderen kişiyi bile mahkeme heyeti dinlemekten uzak durmaya çalışan bir tutumu var. Yani tüm insan hakları savunucularının tüm bu konularla ilgilenen insanların temel talebi şu; yaşanılan yaşanmıştır ama tüm toplum tarafından bu savaş trajedisinin bu insanlığa karşı suçların bilinmesi gerekmektedir. Mahkeme heyeti etnik bir kimliğin yargıçları olmaktan ziyade Türkiye'de yaşayan tüm etniklerin yargıcı olma gibi bir tutum ortaya koyması gerekmektedir" dedi.
13 sivil Kürdün öldürüldüğünü söyleyen Kuzu, "Ve bunun JİTEM adı altında işleyen bir cinayet şebekesi var. Sanık Musa Çitil o tarihte bu cinayet şebekesinin başında bulunmaktadır. Bu gerçeği ortaya koymaya çalışan bir tutum ortaya koyması gerekir ama mahkeme heyeti hasbel kader önüne geldiği bu dosyaya bakmaktadır. Dolaysıyla bu gerçeği ortaya çıkaracak herhangi bir ciddi tavır ortaya koymamaktadır. Sonucu başından belli olan bir yargılamaya katılıyoruz ama bu bizler açısından davayı takip etmemize engel olmayacaktır" diye konuştu.
Sanığın siyasal iktidar tarafından da korunduğunu iddia eden Kuzu, "Ankara Jandarma Bölge Komutanı insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla yargılanıyor ve hala görevinin başında bulunuyor. Bu Türkiye'deki siyasal iktidarın bu tür suçlar karşısındaki samimiyetsizliğini de ortaya koymaktadır" dedi. - Çorum
Son Dakika › Güncel › Tuğgeneral Çitil, Faili Meçhul Davasında Suçlamaları Kabul Etmedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?