Belçika'nın Almanya ve Hollanda sınırı yakınlarındaki Genk kentinde düzenlenen Türkiye-Belçika Kültür Festivali kapsamında sunulan mehter gösterisi ile Mardin Medeniyetler Korosu'nun verdiği konser beğeni topladı.
Diyanet Vakfı ve Avrupa Türk Demokratlar Birliği tarafından gerçekleştirilen etkinlik, mehter gösterisiyle başladı.
Hollanda'daki Türk asıllı vatandaşların oluşturduğu mehter takımı, festivalin düzenlendiği Limburghal Konferans ve Sergi Merkezi'nden marşlar eşliğinde Genk Belediyesi'ne yürüdü. Ana caddelerden polis eskortuyla ilerleyen mehter takımı, yoğun ilgi gördü.
Belçikalı halk oyunları ekiplerinin de eşlik ettiği mehteranın, belediye binası önünde sunduğu gösteri beğeni topladı.
Açılışı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, AK Parti Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı ve Genk Belediye Başkanı Wim Dries tarafından yapılan festivale, Belçika Limburg halk oyunları ekibi, bayrak gösterisi ve mahalli danslarıyla katkı sundu.
Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nın (MAREV) musiki korosu, bu ildeki etnik ve dini zenginliği yansıtan farklı dillerde seslendirdiği konseriyle festivale katılanlara doyumsuz anlar yaşattı.
Genk Belediye Başkanı Dries, etkinlikte yaptığı konuşmada, Mardin ve Genk şehrinin, kültürel zenginliği ve farklılıkları uyum içinde yaşatmasıyla birbirine benzediğini söyledi.
"Genk'i Türklerle kurduk ve geliştirdik" diyen Dries, farklılıkları zenginlik olarak gördüklerini vurguladı.
Dries, festivalin Genk'te düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu tür kültürel faaliyetlerin toplumlar arasında yakınlaşmaya ve yeni ortak çalışmalara kapı açması dileğinde bulundu.
-"Asla tek sesli bir toplum olmadık"-
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Yurtnaç da AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Son yıllarda Avrupa'da artan ırkçılık, İslamofobi ve bazı saldırılar ile şiddet olayları bizi endişelendiriyor" dedi.
Yurtnaç, bazı Avrupalı siyasetçilerin "çok kültürlülük öldü" yönünde açıklamalar yaptığı bir dönemde Genk Belediye Başkanı Dries'in farklılıkları kucaklayan sözler söylemesini takdirle karşıladığını belirtti.
Festivale Mardin'den geniş katılım gösterilmesini de değerlendiren Yurtnaç, şöyle konuştu:
"Mardin'de oluşturulan bu ortamın dünyaya örnek olması lazım. Zaten biz Osmanlı döneminde dünyaya bu atmosferi yaydık. 16 ve 17. yüzyıllarda (Avrupa'da) ezilen, öldürülen Yahudiler ülkemize geldi ve müteşebbislerimiz, en zenginlerimiz oldular. İnsanlarımıza iş verdiler. Biz bundan hiçbir zaman gocunmadık. Mesele ortak değerleri ortaya çıkarmak ve bunu zenginlik olarak görmektir. Biz tarih boyunca bunu istedik. Asla tek sesli bir toplum olmadık. Bunun Avrupa için de güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum."
Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Olcay ise "Yabancı düşmanlığını, ırkçılığı kırmanın yolu, bu tür faaliyetler yapmak, kendimizi tanıtmak ve bulunduğumuz ülkeyi tanımaktan geçiyor. Genk Belediye Başkanı'nın saatlerdir bizimle olması ve bu etkinliği bizim kadar mutlu geçirmesi, bunun başarıyla yapılabildiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Büyükelçi Olcay, gelecek yıl Belçika'ya göçün 50. yılını kutlayacak Türk toplumunun dinamizm ve entegrasyondaki başarısını takdir ederken, eğitim konusunda daha fazla çaba gösterilmesini istedi.
-"Bugün gelinen noktayı başarı hikayesi olarak görüyorum"-
Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Belçika Başkanı Eşref Yağcıoğlu da Avrupa'daki Türklerin geride kalan 50 yılını değerlendirdiğinde, bugün gelinen noktayı bir başarı hikayesi olarak gördüğünü dile getirerek, şunları söyledi:
"Biz Avrupa'da kalıcı olduğumuzu gerçekte son 20 yıl içinde belirledik. Belki ilk 30 yıl burada kalıcı olduğumuzu kabullenmemiştik, geri dönmek fikrindeydik. Dolayısıyla burada kalıcı olma perspektifiyle ancak 20 yıldır çalışıyoruz. Bu süreçte gerek siyasi partilerdeki entegrasyonumuz, o alandaki başarılarımız açısından, gerek ekonomik hayattaki işletmelerimiz açısından ve gerek sivil toplum örgütlerimizin bilinçlenme oranı açısından son 20 yılda ilerleyerek yürüdüğümüzü söyleyebiliriz. Geride kalan 50 yıla kıyasla önümüzdeki 20 yılda daha fazla mesafe alma imkanına sahip olacağız."
Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu da festivalde Mardin'in kültürel zenginliğinin yanında "taş işlemeciliği, bakır işlemeciliği ve telkari" gibi en sanatlarını da sergilemeyi amaçladıklarını ifade etti. Ayanoğlu, Belçikalıları son yıllarda turizmle öne çıkan Mardin'e davet etti.
Konserler, halk oyunları, konferanslar, imza günleri, söyleşiler, toplantılar, neyzen, semazen, sergiler ve tek kişilik gösterilerin sunulacağı festivalde, "ebru, halı dokuma, hat sanatı, tezhip, çini, cam işleme, lületaşı oyma, çömlekçilik ve kum sanatı" gibi el becerileri de uygulamalarıyla sergileniyor.
Genk'in Limburghal Konferans ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen ve 7 Nisan'a kadar devam edecek festivalin son gününde, Kutlu Doğum Haftası programı da gerçekleştirilecek. - BRÜKSEL
Son Dakika › Güncel › Türkiye-Belçika Kültür Festivali - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?