Türkiye- İran Aşıklar Şöleni, İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleştirildi.
Şölen, Tahran Yunus Emre Enstitüsü'nün Niyaveran Kültür Salonu'nda düzenlenedi.
Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karadaş, program sonunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, "aşık"ın, ışık ve rehber demek olduğunu söyledi. Karadaş, "Aşıklık, kardeşlik ve sevgi yanlısı, insanları birleştiren bir sanattır" diye konuştu.
Kars'ta 1966 yılında dünyaya geldiğini belirten Karadaş, "12 yaşımda bu sanattaki çıraklık eğitimime başladım. Aşık Sabri Şimşekoğlu'nun yanında 6 yıl çıraklık yaptım. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Yaşayan İnsan Hazinesi'den bir sanatçıyım. Bizi bu programa davet eden Tahran Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür ediyorum. Bu gibi programlar daha çok yapılmalı." ifadelerini kullandı.
Aşık Gültekin Bulutoğlu da aşıklığı bir ustanın yanında çırak olarak öğrendiğini, 15 yıldan bu yana bu sanatı icra ettiğini söyledi.
Bulutoğlu, "Aşık demek, gönül insanı demektir. Bizler sevgiyi, dostluğu ve barışı yaymaya çalışan gönül insanlarıyız." dedi. Bulutoğlu, "Yüzyıllar önce Dede Korkut'larla başlayan bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Biz yaşatacağız ki yaşayalım." şeklinde konuştu.
Türkiye, İran ve Azerbaycan aşıklarının aynı coğrafyadaki kardeşler olduğunu anlatan Bulutoğlu, "Lehçelerimiz ayrı olsa da dilimiz bir, dinimiz bir. Tek farkımız enstrümanlarımızdır. Bir de atışma geleneği bizim aşıklarda devam ediyor. Bu gelenek, İran'da önceki nesil Aşıklarda kalmış." değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Türkiye-İran Aşıklar Şöleni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?