Türkiye'nin Önü Güçlü Yerel Yönetimlerle Açılacak - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Önü Güçlü Yerel Yönetimlerle Açılacak

Türkiye\'nin Önü Güçlü Yerel Yönetimlerle Açılacak

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ve basın danışmanlarının medya kuruluşları ile ilişkilerinin ele alındığı Basın Danışmanları Buluşması başladı.

05.12.2013 12:12

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, en iyi yönetim şeklinin yerinden yönetim olduğunu, Türkiye'nin önünün ancak güçlü yerel yönetimlerle açılabileceğini söyledi.

Başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yaptığı Marmara Belediyeler Birliği, bölgedeki belediyelerin çalışanlarına yönelik olarak düzenlendiği eğitim seminerlerinden birini de Bursa Kervansaray Otel'de gerçekleştirdi. Basın Danışmanları Buluşması kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü Marmara Belediyeler Birliği Basın Danışmanı Fatih Sanlav'ın yaptığı panelde; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Sabah Gazetesi'nden Mahmut Övür, TGRT'den Fuat Kozluklu, Star TV'den Celal Pir, Rotahaber.com'dan Ünal Tanık ve Bloomberg HT'den Ali Çağatay, basın danışmanlarının medya ile ilişkilerdeki önemini değerlendirdi.

Basın danışmanları gözümüz kulağımız

Panelin açılış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bir belediye başkanının en yakın çalışma arkadaşının basın danışmanları olduğunu belirterek, "Basın danışmanları bizim elimiz, ayağımız, gözümüz kulağımız. Gerek halkla ilişkilerde gerekse yapılan faaliyetlerin medyaya ve kamuoyuna aktarılmasında noktasında çok önemli bir görev ifa ediyorlar" dedi.

En iyi yönetim yerinden yönetim

Günümüzde artık ülkelerin değil şehirlerin bir yarış içinde olduğunu bu bağlamda yerel yönetimlerin büyük önem kazandığını dile getiren Başkan Altepe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık yapılacak en zor illerden biri olan İstanbul gibi bir yerde belediye başkanlığı yapmış olmasının avantajlarını yaşadıklarını söyledi. Özellikle son 10 yılda yerel yönetimlerin yetkilerinin artırıldığını ve daha güçlü bir yapıya büründüğünü ifade eden Başkan Altepe, "Bir şehrin sorunlarının en iyi o şehirde yaşayanlar bilir. Bu nedenle en iyi yönetim şekli yerinden yönetimdir. Başbakanımız da bunu gördü ve yerel yönetimlerin imkanlarını artırdı. Günümüzde Büyükşehir Belediyeleri sınırlarında yaşayan nüfusun toplam nüfusun yüzde 76'sını aştı ve bu sayı giderek artıyor. Bu tablo belediyelerin önemini daha da artırıyor. Çünkü belediyelerde güçlü bir başkanlık sistemi var. Kaynakların verimli kullanılması, kenti geleceğe taşıyacak vizyon projelerin uygulanması yerelde daha da önem kazanıyor. Türkiye'nin önü güçlü yerel yönetimlerle daha da açılacak" dedi.

Vizyonu belirlemek çok önemli

Günümüzde belediyelerin çöp toplama, asfalt dökme gibi rutin belediyecilik hizmetlerinin dışında topyekun kentlerin kalkındırılması yönelik adımlar attığını değinen Başkan Altepe, Bursa'da hayata geçirilen uygulamalardan örnekler verdi. Türkiye'nin ilk yerli tramvaylarının Büyükşehir Belediyesi'nin danışmanlığında Bursa'da üretildiğinin altını çizen Başkan Altepe, "Bu sayede kaynaklarımızın yurt içinde kalması yönünde önemli bir adım attık. Sadece sanayide değil. Örneğin tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi noktasında da önemli bir çalışmayı gerçekleştirdik. Bursa'nın en fazla göç veren Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinde göçün durması, hayvancılık ve tarımın geliştirilmesi hedefiyle Süt Ürünleri tesisimizi kurduk ve üretime başladık. Çiftçimizin ürünlerini burada işleyip, pazarlamasını yapıyoruz. Şimdi de bu dört ilçemizin ortasına Et ürünleri tesisi kurmak için çalışmalara başladık. Kırsal kalkınmadan sosyal kültürel projelere, tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasından ulaşım projelerine kadar her alanda yoğun bir çaba içindeyiz" diye konuştu.

Tüm personel iletişim eğitimi almalı

Star TV'den Celal Pir de devletin halkla ilk temas noktalarından biri olan belediye çalışanlarının mutlaka iletişimle ilgili eğitim alması gerektiğini savundu. Kendisinin 53 yaşında olduğunu yılda en az 4 eğitim aldığını dile getiren Pir, "Kurumun temsili noktasında her çalışanın bir başkan gibi işi sahiplenmesi gerekir. Her belediye çalışanı beden dilini mutlaka öğrenmeli. Belediyeye gelen her vatandaş, güler yüzle, sevgiyle, saygıyla karşılandığını görmeli. Buralara polis merkezine gider gibi korkuyla gitmemeli" dedi.

Basın sözcülüğü kavramını geliştiremedik

TGRT'den Fuat Kozluklu da belediye başkanlarının medya ile ilişkilerini ele aldığını konuşmasında Amerika'dan örnekler verdi. Uzun yıllar Amerika'da kaldığını hatırlatan Kozluklu, "Belediye hizmetlerinin kamuoyuna aktarılması noktasında başkanın değil hizmetlerin ön plana çıkarıldığı ilişki düzeyi çok daha önemli. Bugün basın danışmanlarının pek çoğunun başkan merkezli haber yaptırma eğilimi içinde olduğunu görüyoruz. Basın danışmanları belediye adına konuşacak donanımda olmalı. Eminim böyle donanımlı danışmanlar vardır ancak onlar da yetkilendirilmeli. Amerika'da bir belediye başkanını olağanüstü haller dışında televizyonda göremezsiniz. Onların basın sözcüleri vardır ve bilgilendirmeyi onlar yapar. Biz basın sözcülüğü kavramını maalesef geliştiremedik" diye konuştu.

Bursa yeni Türkiye markası olmaya aday

Bloomberg HT'den Ali Çağatay da Bursa'nın marka kent olma yolunda ilerlediğini belirterek, "Türkiye'nin 3 tane markası var. Mustafa Kemal, İstanbul ve Galatarasay. Bu üçünü bütün dünya biliyor. Başka bir markamız yok. Ancak bence Bursa yeni bir Türkiye markası olabilir. Çünkü bugün haber merkezlerine düştü. Detroit iflas etti. Amerika'nın otomotiv üssü iflasını ilan etti. Bu noktada Türkiye'nin otomotiv üssü olan, tramvay üretiminde önemli bir adım atan Bursa, doğru hamlelerle Türkiye'nin 4'üncü markası olabilir" dedi.

Rotahaber.com'dan Ünal Tanık, özellikle yerel yönetimlerde basın danışmanlarının takım ruhu içinde çalışması gerektiğini ve başkanların 5 kişilik kilik ekibinde mutlaka basın danışmanının yer alması gerektiğine vurgu yaptı.

Sabah Gazetesi'nden Mahmut Övür ise 10 yıl öncesine kadar yerel demokrasinin başlangıç noktası olan belediyelerin yol yapan, çöp toplayan kurumlar olarak görüldüğü belirterek, "Çünkü 90 yıllık geçmişe baktığımızda çok güçlü bir merkezi yapı vardı. Yetkiler paylaşılmıyordu. Şimdi ise değişmeye başladı. Bu Türkiye adına sevindirici bir gelişme" diye konuştu.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Başkan Altepe, Marmara Belediyeler Birliği olarak eğitim çalışmalara büyük önem verdiklerini hatırlatarak, "En son Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 'medya ve kentsel dönüşüm' konulu eğitim çalışmamızda Sayın Mehmet Ali Birand da aramızdaydı ve önemli açıklamalar yapmıştı. Kendisini buradan rahmetle anıyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Önü Güçlü Yerel Yönetimlerle Açılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement