Türkiye, Çin'den sonra Twitter'a erişimin yasak olduğu ikinci ülke oldu.
Gece yarısı, İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza ve 5. Sulh Ceza ile Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemeleri'nin kararına ek olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararları uyarınca, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun Twitter'a erişimi engellemesinin yankıları Türkiye'de ve dünyada devam ediyor. Türkiye, Çin'den sonra Twitter'a erişimin yasak olduğu ikinci ülke olurken İran, Küba, Libya, Pakistan ve Venezuela'da Twitter'a bazı kısıtlamalar getirilmiş durumda. Çin'de Twitter'a erişim yasak, ancak bu yasak bir çok kişi tarafından çeşitli yöntemlerle deliniyor. Beş yıldır Twitter'ın yasak olduğu Çin'de Cheng Jianping isimli bir kişi 2010 yılında bazı grupların ülkedeki Japon ürünlerini boykot etme kampanyasını retweet ederek "Boykot yerine Şanghay Fuarı'ndaki Japon stantlarına saldırmalıyız" mesajı yayınlayınca 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
İran'da da 2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında sosyal medyaya erişim yasağı getirilince Twitter da bundan etkilenmişti. Geçtiğimiz Eylül ayında Twitter ve Facebook'a erişim yasağının kaldırıldığı söylense de kısıtlamalar halen devam ediyor. İranlılar, Twitter'a DNS ve VPN ayarlarını değiştirilerek girebildikleri gibi, alternatif sosyal paylaşım uygulamaları da yoğun olarak kullanılıyor.
Devlet Başkanı Madurro karşıtı protestoların yaşandığı ve gösterilerde şimdiye kadar 30'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği Venezuela'da sosyal medyaya kısıtlamalar getirilmiş durumda. Hükümetin 'Darbeci' olarak tanımladığı bazı grupların sosyal medyayı kullanarak dünyaya yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle kısıtlamalar uygulanıyor. Twitter'da fotoğraf ve resimler görüntülenemiyor.
Sosyal medyaya erişimin olduğu ancak kısıtlamaların uygulandığı diğer ülkeler ise Küba, Libya ve Pakistan. Mısır'da cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde 25 Ocak 2011 tarihinde başlayan ayaklanma hareketi sırasında Twitter'a erişim engellenmiş ve bir hafta sonra bu yasak kaldırılmıştı. Geçen yıl Fransa'da Yahudi karşıtı ve ırkçı tweetler atılmasının ardından mahkeme kararıyla bu tweetler silinmişti. İngiltere'de 2011 yılındaki sokak ayaklanmasıyla birlikte Başbakan David Cameron Twitter'i kapatma tehdidinde bulunmuş ancak hiçbir faaliyette bulunmamıştı. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Türkiye, Twıtter'a Erişimin Yasak Olduğu İkinci Ülke Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?