Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Coşkunyürek Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Coşkunyürek Açıklaması

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nda mevcut 1 milyon yolcu ve 6 milyon ton yük taşıma kapasitesinin, 2035'te 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkarılması hedefleniyor" dedi.

06.02.2018 11:21

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, "Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu'nda mevcut 1 milyon yolcu ve 6 milyon ton yük taşıma kapasitesinin, 2035'te 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkarılması hedefleniyor" dedi.

Coşkunyürek, başkent Pekin'de düzenlenen ve Çin, Azerbaycan ile Kazakistan'dan üst düzey temsilcilerin iştirak ettiği Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Gerçekleşmesinde Trans-Hazar, Doğu -Batı Ticareti ve Transit Koridor'un Rolü Uluslararası Konferansı'na katıldı.

Yüksel Coşkunyürek, burada yaptığı konuşmada, tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandıran Kuşak ve Yol projesinin bir parçası olarak geliştirilen Orta Koridor'un sadece mal ve hizmetleri değil insanları da birbirine bağlayacağını belirterek, "Orta Koridor bir kazan-kazan projesidir." dedi.

Türkiye'nin de Orta Koridor'u desteklediğini ve bu bağlamda yatırımlar yaptığını dile getiren Coşkunyürek, Asya ve Avrupa kıtasını deniz altından birbirine bağlayan Marmaray'ın inşa edildiğini, 3. Köprü ve Edirne'den Kars'a hızlı tren demiryolu projesine yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Bu koridor kapsamında Türkiye'nin Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi ile Kars'tan Tiflis'e 79 kilometrelik demiryolu inşa ettiğini anımsatan Coşkunyürek, hattın bu yıl sonunda tamamlanması öngörülen Pendik- Halkalı demiryolu hattına bağlanması ile Pekin'den Londra'ya kesintisiz ulaşımın önemli bir aşamasının tamamlanacağını kaydetti. Coşkunyürek, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nda mevcut 1 milyon yolcu ve 6 milyon ton yük taşıma kapasitesinin, 2035'te 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkarılması hedefleniyor" ifadelerini kullandı.

Orta Koridor ve Trans Hazar

Coşkunyürek, Orta Koridor'un, dünyada 21 trilyon dolarlık ekonomiyi ve 65 ülkeyi ilgilendiren Kuşak ve Yol projesinde ulaşım süresi ve mesafesini kısaltması açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, Çin ile Avrupa arasında, Kuzey ve Güney Koridorları üzerinden 45 gün süren yük taşımacılığı süresinin bu koridor ile 12 güne kadar düşebileceğini söyledi.

"Kuşak ve Yol girişimi çerçevesinde önemini konuştuğumuz Trans-Hazar Girişimi de 12 trilyon dolarlık ekonomisiyle dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ile dünya ekonomisinin yüzde 20'sini oluşturan Avrupa Birliği ülkeleri arasında ticaretin en önemli halkalarından birisidir." ifadelerini kullanan Coşkunyürek, Türkiye'nin Trans Hazar ve Orta Koridor'un geçtiği ülkeler ile kültürel ortaklık bağlarını daha ileri götürmeyi arzu ettiğini belirtti.

Türkiye Orta Koridor'daki ülkelerle ilişkilerini geliştiyor

Coşkunyürek, Türkiye'nin Orta Koridor ülkeleri ile ticaretinin 34 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Kazakistan ve Gürcistan'a geçen yıl Türkiye'den üst düzey ziyaretler yapıldığını ve Karma Ekonomik Komisyon Toplantıları yapıldığını hatırlatan Coşkunyürek, Çin ile de bu yıl Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı yapılacağı bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Coşkunyürek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement