"Uluslararası İpek Yolu Forumu" İBB'nin katılımıyla gerçekleşti - Son Dakika
Güncel

"Uluslararası İpek Yolu Forumu" İBB'nin katılımıyla gerçekleşti

"Uluslararası İpek Yolu Forumu" İBB\'nin katılımıyla gerçekleşti

"İpek Yolu Ruhu ve 4. Endüstriyel Devrim" başlığıyla gerçekleşen "Uluslararası İpek Yolu Forumu"nun üçüncüsü, Kore Cumhuriyeti'nin Gyeongju şehrinde yapıldı.

17.05.2017 17:31  Güncelleme: 17:32

Kültür Daire Başkanlığı – Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü

UCLG-MEWA Kültür Komitesi Başkanlığı görevini kısa süre önce devralan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen foruma katılan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen'in sunduğu "İpek Yolu ve Kültür" başlıklı tebliğ büyük ilgi gördü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gyeongju Müzeler Birliği, Gyeongju Gelişim Vakfı desteğiyle Gyeongsangbuk Eyalet Valiliği ve Gyeongju Belediyesi tarafından Dongguk Üniversitesi organizasyonuyla düzenlenen "Uluslararası İpek Yolu Forumu"nun üçüncüsü, 16 Mayıs Salı günü Hyundai Hotel'de gerçekleşti. Kısa süre önce UCLG-MEWA Kültür Komitesi Başkanlığı'nı devralan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, "Uluslararası İpek Yolu Forumu"nun üçüncüsünde onur konuğu olarak yer aldı.

Programda, "İpek Yolu Ruhu ve 4. Endüstriyel Devrim" başlığı altında İpek Yolu ile küreselleşme, özgür irade ve 4. Sanayi Devrimi arasındaki ilişki ele alınarak ülkeler üzerindeki etkileri gündeme getirildi. "Uluslararası İpek Yolu Forumu"; Kore İpek Yolu Araştırma Merkezi Müdürü Kim Mie Jung, Dongguk Üniversitesi Rektörü Yardımcısı Kim Dae Won, İBB Kültür Daire Başkanı ve aynı zamanda UCLG-MEWA Kültür Komitesi Başkanı Abdurrahman Şen ile Gyeongju Belediyesi Kültür Müdürü Lee Gang Woo'nun yaptığı açılış konuşmaları ile başladı.

Açılışın ardından başlayan programın ilk bölümünde Abdurrahman Şen, "İpek Yolu ve Kültür" başlıklı özel bir sunum gerçekleştirdi. Etkinliğin ikinci bölümünde ise Koreli Prof. Dr. Park Mun So "4. Sanayi Devrimi Kore İpek Yolu – Uzay, Zaman, Füzyon Stratejisi" ve Amerikalı Dr. Stan Mcgahey ise "İpek Yolu Turizmi ve 4. Sanayi Devrimi" adlı tebliğlerini sundu.

İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen "İpek Yolu ve Kültür" başlıklı sunumuna dünyanın gerçek bir demokrasiye ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek bu kapsamda insanların kültürel demokrasiye de acilen kavuşma özleminde olduğunu belirterek başladı. Şen, daha sonra günümüzde suni sebeplerle çıkartılmış savaşlarda akan kan ve gözyaşlarının bir an evvel kesilmesini ve insanların paylaşarak besleneceği tüm kültürlere saygılı olarak dünyaya barış ve huzur gelmesini temenni etti.

"İpek Yolu bir ticaret değil kültürel iş birliği yoludur"

Ülkelerin birbirlerini tanımalarında çok etkin rol oynayan ticaret yollarının toplumların tarihî ve kültürel gelişimlerinde son derece önemli bir yer tuttuğuna değinen Şen, "İstanbul'da gerçekleşen 'İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013' etkinliğinin kapanışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş: 'Artık bundan sonra İpek Yolu bir ticaret değil kültürel iş birliği yoludur' demişti. Bu sözü takip eden yıllarda, karşılıklı düzenlenen etkinliklerle bir taraftan bu sözün içi doldurulmaya başlandı diğer yandan da haklılığı vurgulanmış oldu." dedi.

"Kültürel demokrasiye gerçekten yol açmalıyız"

Kültürel hakların tüm dünyada tehlikede olduğuna dikkat çeken Şen, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Ne kadar farklılık gösteriyor olursa olsun her bir milletin, küçük bir kabilenin, bireyin, sanat anlayışı ve kültürünün yaşadığımız dünyanın zenginliğini oluşturduğunu tüm insanlığın anlaması ve içselleştirmesi gerekiyor. Diğer taraftan 19. yy'dan itibaren Batı'nın yazılı ama uygulanmayan belgeler ile kültürel hakların sınırını çizdiğini görüyoruz. Artık bu gidişe dur demeli ve sempatik maskelerle gizlenen kibirlilerin ikiyüzlülüğü yerine kültürel demokrasiye gerçekten yol açmalıyız.

Kültürel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmış olması sonucunda alt kültürlerin bu durumdan olumsuz biçimde etkilendiği bir gerçektir. Bu durumun, kültürün sürdürülebilmesi bir yana kaybolması sonucunu yarattığı gerçeği üzerinde ciddi biçimde düşünmemiz gerekmektedir. Sonuç olarak söyleyebilirim ki "evrenselleşme", yayılmacı ve işgalci bir yol izlemek asla değildir; kültürlere saygı ve paylaşım alanının genişlemesi demektir. Her milletin kültürlerinden öte canlarını ve mallarını koruyabilmek adına sürgünlere muhatap olmadan doğduğu topraklarda yaşaması en tabii insanlık hakkıdır. Hangi din, dil, ırktan olurlarsa olsunlar; tüm insanların, kültürlerini gelecek kuşaklarına dış müdahale ve baskılara uğramadan aktarabilmesi uluslararası tüm anlaşmalara göre de en temel haklarıdır."

Toplumlar arası kültürel ittifakların kurulmasıyla ortak yönlerin ortaya çıkması, farklı yönlerin ise dünya üzerindeki bir renk ve zenginlik olarak görülmeye başlanıldığı noktada dünya barışının sağlanılacağını ifade eden Şen,"O hâlde bizlere düşen görev şudur: İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 27. ve 28. maddelerinden başlayarak hiçbir anlaşmanın kâğıt üzerinde kalmamasını sağlamaktır. Çünkü kültürel haklar, kültürel demokrasi ayrımsız bütün insanların en temel hakkıdır. İpek Yolu üzerinde bulunan toplumlar bunu yapacak tarihî ve kültürel birikime sahiptir. Unutmayalım. Güneş doğudan yükselir" şekilde sözlerini sonlandırdı.

"Uluslararası İpek Yolu Forumu", konuşmacıların katıldığı değerlendirme oturumunun ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Uluslararası İpek Yolu Forumu' İBB'nin katılımıyla gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement