Gaziantep, Uluslararası Merhametli Şehirler Enstitüsü listesinde yerini alırken, listede yer alan İslam dünyasındaki ilk şehir oldu.
Ömer Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen protokol imza töreni öncesinde Gazikent Üniversitesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 'Merhamete Doğru Gaziantep'in Rolü' konulu konferans verildi.
Gaziantep'in Uluslararası Merhametli Şehirler Enstitüsü listesine resmi girişini sağlayan programa, Gaziantep Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Bakkal, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir ve Uluslararası Merhametli Şehirler Enstitüsü kurucu üyesi ve Washington Şubesi Eşbaşkanı Dr. Helen McConnell ve çok sayıda davetli katıldı.
PROF. DR. İBRAHİM ÖZDEMİR "GAZİANTEP LİSTEDE YER ALAN İLK MÜSLÜMAN KENT"
Konferansın açılış konuşmasını yapan Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, 'Merhametli Şehir, Merhametli Üniversite' başlıklı bir konuşma yaptı. Özdemir:" Merhametin sözlük anlamı herhangi bir canlının acısını, kederini, mutsuzluğunu, yüreğinde hissedip üzüntü duyma ve ona karşı yardım hisleriyle dolma, acımadır. Bunun müşahhas bir örneğini Mevlana'nın hayatında görmek mümkündür. İslam kültüründe merhamet, Allah'ın rahim isminden gelir. Allah'ın rahmetini günlük hayatımızda sık sık kullandığımız ve Kur'an da 114 kez tekrarlanan 'Bismillahirrahmanirrahim'de görmek mümkündür.
Buna göre, hadsiz ve hudutsuz muhteşem kainatı şenlendiren; karanlıklı mevcudatı ışıklandıran, sınırsız ihtiyaçlar içinde yuvarlanan mahlukatı terbiye eden O'nun rahmettir. Bir ağacın bütün kökleri, dalları ve yaprakları meyvesine yöneldiği gibi, bütün kainatı insana yönelten, her tarafta ona baktıran ve yardımına koşturan O'nun rahmet olduğu gibi; bu sınırsız fezayı; boş ve hali alemi dolduran, nurlandıran ve şenlendiren; bu fani insanı ebede namzet eden ve ezeli ve ebedi bir Zata muhatap ve dost yapan yine Allah'ın rahmetidir" dedi.
Gaziantep'in listede yer alan ilk Müslüman kent olduğunu vurgulayan Özdemir, "Bu gün geldiğimiz noktada, adını şehrimizden alan Gazikent Üniversitesinin girişimleri, Gaziantep'i dünya merhametli şehirler listesine yazdırıyor. Böylece iki ilke birden imza atıyor. Gaziantep Kuzey Amerika dışında bu listeye giren ilk kent ve yine bu listedeki ilk Müslüman kent. Gaziantep dünyanın en eski şehirlerinden biri. Şehirdeki bazı tarihi eserlerin tarihi 5 bin 600 yıl geriye giderken 7 bin yıl geriye gidenler de var. Bu uzun tarih boyunca birçok insana, kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmış, ancak şehrimizin bu yönü yeterince bilinmiyor" diye ifade etti.
BAŞKAN GÜZELBEY, "DEĞİŞEN DÜNYA DÜZENİNDE TÜRKİYE DAİMA ÖN PLANDA YER ALMAKTA VE MERHAMETLİ ÜLKE OLDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey de, Gaziantep'in geçmişten gelen bir merhamet duygusuna sahip olduğunu dile getirdi.
Güzelbey, "Bizim şehrimiz bir ticaret şehri. Asırlardır, ticaretin, kültürün ve sanatın merkezi olmuş bir şehir. Öğle vakti olduğu zaman esnaf namaza gitmek için dükkanı kapatır, işi biraz iyi olan esnaf namazdan sonra eve bir dinlenmeye gidermiş. Demişler ki neden böyle bir şey yapıyorsunuz? Demiş ki diğer komşularımda kazansın, ben zaten yeterince kazanıyorum. Eşit bir rekabet olmuyor. İşte biz böyle bir şehirde yaşıyoruz. Bu açıdan merhametli şehirler listesine girmiş olmamız zannediyorum geçmişten gelen bir geleneğin devamı olarak algılanabilir.
Bugün artık değişen dünya düzeninde hem yerel yönetimler, hem merkezi hükümet hem şehri yönetenler farklı kulvarlarda çaba gösteriyorlar. Artık dünyada ülkeler değil şehirler yaşıyor. Şehri yönetenlerin konuştuğu konuların başında; insanlar arasındaki eşitliği nasıl yakalayabiliriz? konusudur. Bu hem geçim açısından hem de sosyal açıdan. Afrika'daki Asya'nın fakir ülkelerindeki insanların sorunları bizim sorunlarımız olarak algılanıyor. Son 10 yılda özellikle Asya'da ve Afrika'da meydana gelen felaketlerde ve açlıkta ülkemiz daima en önde gitti. Açlıkların doyurulması için Somali'ye Orta Asya'ya Bangladeş gibi özellikle tabi afetlerin olduğu ülkelerde Türkiye olarak boy gösterdi. Oradaki insanların barınma ihtiyaçlarını, gıda ihtiyaçlarını giderdik. Somali'deki açlığı önce ülkemiz düşünüyor. Değişen dünya düzeninde Türkiye daima ön planda yer almakta ve merhametli ülke olduğunu göstermektedir" dedi.
Başkanı Güzelbey, "Yerel olarak değerlendirirsek, bu şehirde aç insan yok diyebilecek kadar iddialıyız. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak günde 7 bin 500 kişiye sıcak yemek veriyoruz. Bunu ilk kez burada söylüyorum. Bunun hiçbir zaman reklamını yapmadım. 8 yılda 77 bin kişiye kuru gıda yardımı yaptık. Ama bunu yaparken hiçbir zaman basını çağırarak bir reklam vesilesi asla yapmıyoruz. Bunun yanı sıra sağlık ve eğitim hizmetlerinde de yerel yönetimler çok farklı noktalara geldi. Bizim çocukluk yıllarımızda Belediye Başkanlığının en önemli görevi kanalizasyon yapmaktı. Şimdi artık bunlar çok geride kaldı. Köylerde bile kalmadı. Bu ülkemizin geldiği noktada son derece önemli. Aç ve açıkta bir insan olmamasına gayret gösteriyoruz. Avrupa'da yüzlerce kişi açıkta kaldığı için hayatını kaybetti. Biz 2 senedir sokakta topladığımız insanları barındırdık, onlara sıcak bir yatak temin ettik. Bunu basın önünde yapmadığımız için birçok kişi bilmez. Merhametli şehirler listesine girmekten mutluluk duyuyor, hayırlar vesile olmasını temenni ediyorum" diye ifade etti.
Gaziantep Müftüsü Prof. Dr. Ali Bakkal da 'İslam'da Merhamet' konulu bir sunum yaptı. Sunumda merhametin İslam ile doğrudan bağlantılı olduğunu ima eden Bakkal, dinde merhametin yerini örnekleriyle anlattı.
ULUSLARARASI MERHAMETLİ ŞEHİRLER ENSTİTÜSÜ KURUCU ÜYESİ DR. HELEN MCCONNELL, "GAZİANTEP SAKİNLERİ, YAŞAMIMIZDA SONU OLMAYACAK BÜYÜK BİR AMACA DOĞRU BİR MACERAYA BAŞLAMIŞLARDIR"
Konuşmaların arından Dr. McConnell, 'Gazikent Üniversitesi, Gaziantep ve Merhamete Yolculuk' konulu konferans verdi.
Konuşmasına Bismillahirrahmanirrahim diyerek başlayan McConnell, 'Merhamet Şehirleri' ve 'Merhamet Bildirgesi' konusunda bilgiler aktardı. Dr. McConnell, "Bugün Gaziantep sakinleri, yaşamımızda sonu olmayacak büyük bir amaca doğru bir maceraya başlamışlardır. Bir yaşam şekli olarak merhamet hakkında daha çok şey öğrenmeye istekli olduğunuzu umarım. Hemen yapabileceğiniz birkaç şey var. Merhametli yaşama götürecek 12 adım ya da Merhamet Bildirgesi üzerinde tartışma grupları başlatabilirsiniz. Daha çok insanı kapsaması için Pakistan Ramazan kampanyası gibi sosyal medyayı kullanabilirsiniz. Bu heyecan verici ve eğlenceli olabilir. Bu yolculuğunuzda size en iyi dileklerimi sunuyorum. İş yerlerinizden, okul ve üniversitelerinizden merhamet bildirgesini onaylamalarını ve onu merhametli bir yaşama bağlılığın bir göstergesi olarak görünür bir yere koymalarını isteyebilirsiniz. Dünyamızı daha iyi bir yer haline getirmek için, merhamet adına bir şeyler yapmaya davet ediyorum. Hep beraber dünyamızın yıkımını önleyebiliriz. M.Ö. 6. yüzyılda Konfüçyus'un da nasihat ettiği gibi 'her gün, her daim merhamet edin" dedi.
Uluslararası Merhametli Şehirler Enstitüsü kurucu üyesi ve Washington Şubesi Eşbaşkanı Dr. Helen McConnell, projenin Gaziantep'te hayata geçirilmesine vesile olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Bakkal ve Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir'e teşekkür etti.
Konferans sonunda da Gaziantep'in Uluslararası Merhametli Şehirler Enstitüsü Listesi'ne resmi olarak girişini sağlayan protokol imzalandı.
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Merhametli Şehirler Enstitüsü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?