Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı ve ekibi, Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde 14 yıldır sürdürülen çalışmalar sonunda çevre dostu biyolojik gübre geliştirdi. Biyolojik gübrenin kimyasala oranla daha ekonomik olduğunu belirten Prof. Dr. Çakmakçı, "Çevreye toksit etki yapmaz, yeraltı ve yer üstü sularını kirletmez. Bitkilerde aşırı azot birikimine yol açmaz. Tamamen çevre dostudur ve organik tarım içinde olmazsa olmazıdır" dedi.
Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı, Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezindeki çalışmaların 2000 yılında başladığını söyledi. Çoruh havzası ve Doğu Karadeniz bölgesini taradıklarını kaydeden Prof. Dr. Çakmakçı, çay tarımında özellikle çok aşırı gübre kullanıldığı ve bu yüzden yeraltı sularının kirlendiğini belirtti. Bölge insanı ile çay tüketicisinin sağlığını korumak amacıyla Çaykur'un organik tarıma geçmesi üzerine, 2006'da TÜBİTAK'a bir proje hazırladıklarını anlatan Prof. Dr. Çakmakçı, Doğu Karadeniz Bölgesi topraklarında çay tarımında kullanılmak üzere biyolojik gübre geliştirme projesine başladıklarını ifade etti. TÜBİTAK'ın desteğiyle Doğu Karadeniz bölgesi topraklarında çay tarımında kullanılmak üzere biyolojik gübre geliştirmek için 2 binin üzerinde toprak çeşidini taradıklarını, 3 bin 400 kadar bakteriyi tanımlayarak karekterize ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Çakmakçı, şunları söyledi:
"Yürütülen araştırmalar sonucunda bu bakteriler içerisinde yaklaşık olarak 100 civarında çay yetiştiriciliğinde veya doğu Karadeniz'deki fındık, benzeri bitki yetiştiriciliğinde kullanılabilecek faydalı organizmalar geliştirildi. Daha sonra TÜBİTAK'a 2 proje hazırladık ve desteğini aldık. Şu anda organik tarımı destekleyecek, organik tarımda yasaklanan azotun yerine kullanılabilecek topraklardaki kirliliği önleyebilecek, çayın kalitesine ve aromasına olumlu etki yapabilecek bir kaç bakteri geliştirdik. Bunları saksı ve tarla denemeleriyle ortaya koyduk. Halen çalışmalarımız Rize bölgesinde devam etmektedir. Bu formüller Türkiye'de özellikle Doğu Karadeniz için hayati öneme sahip olan toprakların, suların, çevrenin kirlenmesini önleyebilecek, özellikle organik çay tarımının ve sektörünün rekabet kapasitesini arttırabilecek durumdadır. Biyolojik gübreler kimyasal gübrelere göre daha ucuz. Çevreye toksit etki yapmaz, yeraltı ve yerüstü sularını kirletmez. Bitkilerde aşırı azot birikimine yol açmaz. Tamamen çevre dostudur ve organik tarım için de olmazsa olmazdır." - Erzurum
Son Dakika › Güncel › Atatürk Üniversitesinden Çevre Dostu Biyolojik Gübre - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?