Yasaklı Cins Yavru Maymun Otogarda Yakalandı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Yasaklı Cins Yavru Maymun Otogarda Yakalandı

27.12.2024 21:55

Antalya'da otogarda X-ray taraması sırasında bir koli içinde yakalanan 3 aylık Rhesus maymun, Antalya Doğal Yaşam Parkı'na konulmuştur. Annesiz kalan maymuna, daha önce öksüz iki yavruya annelik yapmış Muko isimli dişi maymun bakacak.

Otogarda koli içinde yakalandı, doğal yaşam parkında yeni hayatına başladı

Otogarda X-ray'den koli içinde geçirilen yavru maymun annesiz kalmayacak

3 aylık maymuna 7-8 yaşlarındaki Muko isimli dişi maymun annelik yapacak

Veteriner Hekim Dr. Aygül Arsun:

"Muko adında bir dişi annemiz var. Daha önce öksüz iki yavruya annelik yapmıştı, muhtemelen bunu da sahiplenecek"

ANTALYA - Antalya şehirlerarası otobüs terminalinde Ankara'dan gönderilen bir kolinin içerisinde yakalanan 'Rhesus' türü maymun, Antalya Doğal Yaşam Parkı'nda yeni yaşamına başladı. 15 gün özel odada bakılacak yavru maymun, kabul etmesi durumunda daha önce 2 öksüz maymuna annelik yapmış Muko adlı anne maymun tarafından sahiplenilecek.

Olay önceki gün akşam Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde yaşandı. Ankara'dan otobüsle gönderilen bir koli, teslim alınmak üzere emanete bırakılmak istendiği sırada x-ray cihazında fark edilen hareketlilik, güvenlik görevlilerini harekete geçirdi. Koli içinden bir ahşap kutuya yerleştirilmiş Rhesus türü bir maymun çıktı.

Güvenlik personeli şaşkınlık yaşadı

X-ray cihazından geçirilen koliye dair güvenlik görevlilerinden biri, "Görüntüden içinde canlı bir şey olduğunu fark ettik. İlk başta kedi sandık, ancak maymun olduğunu görünce çok şaşırdık" dedi. Beslenmesi ve evde bakılması yasak olan Rhesus türü maymun, Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı'nda özel bakım altına alındı.

Yeni evi doğal yaşam parkı

Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Veteriner Hekim Dr. Aygül Arsun, "Yaklaşık 3-4 aylık ve dişi olan bu yavru, bize ulaştığında oldukça korkmuş ve yorgundu. Ancak hızla toparlanıyor. Beslenmesi yerinde, ilk olarak elma, havuç ve portakal yediğini gözlemledik. Sağlık durumu iyi, bağışıklığını güçlendirmek için bazı ilaçlar verdik" dedi.

"Anne bakımına, şefkatine ve kucağına henüz ihtiyacı var"

Dr. Arsun ayrıca, maymunun bir süre karantinada kalacağını ve ardından parkta daha önce öksüz yavrulara annelik yapmış olan 7-8 yaşlarındaki Muko isimli bir dişi maymunla tanıştırılacağını belirtti. Arsun, "10-15 gün burada kalacak, daha sonra kendi türüne ait grupla tanıştıracağız. Orada Muko adında bir dişi annemiz var. Daha önce öksüz iki yavruya annelik yapmıştı, muhtemelen bunu da sahiplenecek. Çünkü annelik içgüdüsü çok yüksek. Dolayısıyla bunu da severek büyüteceğini düşünüyorum. Kendi yiyeceğini yiyor, anne sütü emmeyi bırakmış. Katı gıdayla beslenebiliyor. Maymunlarda bir hiyerarşik düzen oluyor ve o sürünün liderinin, annesinin kabul etmesi gerekli. Anne bakımına, şefkatine ve kucağına henüz ihtiyacı var. O yüzden annesi olsun ve o sürüye uyum sağlasın istiyoruz. Bunun için de bir araya getirerek gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

"Yasadışı faaliyetlere alet olmayın"

Veteriner Hekim Dr. Aygül Arsun, doğal ortamlarından koparılan ve evde bakılması yasak olan primatların yalnızca hayvanat bahçesi ve doğal yaşam parklarında barındırılabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Doğal yaşam parkımızdaki tüm primatlar, genellikle yasadışı ticaret veya evde beslenmeye çalışılan türler olarak bize emanet ediliyor. Vatandaşlarımızı bu tür yasadışı faaliyetlere karışmamaları konusunda uyarıyoruz" dedi.

Koliyi almaya gelen şahsa tutanak tutuldu

Koli gönderildiği M.K. isimli şahıs, emanete bırakılan kutuyu almak üzere otogara geldiğinde Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta ve Doğa Koruma ekipleri tarafından sorgulandı. M.K., hayvanın kendisine hediye olarak gönderildiğini ve kutunun içeriğinden habersiz olduğunu söyledi. Ancak hakkında yasal işlem başlatıldığı öğrenildi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yasaklı Cins Yavru Maymun Otogarda Yakalandı - Son Dakika


Advertisement