Yıkılan Hastane Enkazında Eşini Kaybeden Birlik Sağlık Sen Hatay Temsilcisi Abdullah Gül: "10 Yıl Önce Uyardık, Hastaneyi Yine de Oraya Yaptılar" - Son Dakika
Güncel

Yıkılan Hastane Enkazında Eşini Kaybeden Birlik Sağlık Sen Hatay Temsilcisi Abdullah Gül: "10 Yıl Önce Uyardık, Hastaneyi Yine de Oraya Yaptılar"

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi ek hizmet binası enkazında hemşire eşini kaybeden Birlik Sağlık Sen Hatay Temsilcisi Abdullah Gül, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na hastanenin depreme dayanaksız raporu olmasına rağmen faaliyetine devam etmesinde sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Depremin ardından İzmir’e yerleşen Gül, 10 yıl önce hastane binasının fay üstüne yapıldığı uyarısını defalarca yaptıklarını belirterek, “O hastaneyi yine de oraya yaptılar” dedi.

01.03.2023 16:45  Güncelleme: 17:10

KERİM UĞUR

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi ek hizmet binası enkazında hemşire eşini kaybeden Birlik Sağlık Sen Hatay Temsilcisi Abdullah Gül, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'na hastanenin depreme dayanaksız raporu olmasına rağmen faaliyetine devam etmesinde sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Depremin ardından İzmir'e yerleşen Gül, 10 yıl önce hastane binasının fay üstüne yapıldığı uyarısını defalarca yaptıklarını belirterek, "O hastaneyi yine de oraya yaptılar" dedi.

12 yıldır Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi'nde sağlık memuru olarak çalışan Birlik Sağlık Sen Hatay İl Temsilcisi Abdullah Gül, depremde Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının yıkılması sonucu enkaz altında kalan hemşire eşini kaybetti. Depremin ardından İzmir'e yerleşen Gül, bugün Birlik Sağlık Sen Genel Merkezi'ni ziyaret etti.

Gül, burada yaptığı açıklamada, hastanenin depreme dayanıksız olduğuna ilişkin raporlar olmasına karşın faaliyetine devam ettirildiğini belirterek, yetkililer hakkında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

"DEPREMİN BEŞİNCİ GÜNÜNE KADAR EKİPLER YETERSİZDİ"

Depremin beşinci gününe kadar ekiplerin yetersiz olduğunu belirten Abdullah Gül, "Eşim Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek hizmet binasında depremde hayatını kaybetti. Bu süreçte birçok imkansızlıklarla boğuştuk. Kurumumuzda bize yardımcı olan kimse olmadı. Kendi imkanlarımızla birçok insanın hayatını kurtardık. Süreçte bize gönderilen ekipler depremin beşinci gününe kadar hep yetersizdi. ve bununla birlikte yetmişin üstünde hayatımızı kaybettik. Sürecin yedinci günü öğleden sonra sadece sağlık müdürümüz geldi. O da uzaktan bizi seyredip geri gitti. Hiçbir şekilde yardımını görmedik" dedi.

"BİNANIN BETONARMESİNDE DENİZ KABUĞU VARDI"

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2006 yılından beri depreme dayanıksız olduğu yönünde rapor olmasına rağmen faaliyetinin sürdürüldüğüne dikkat çeken Abdullah Gül, şunları söyledi:

"Hastanemizin 2006 yılından bu yana depreme dayanıksızlık raporu var. Bununla ilgili aralıklarla yapılan çalışmalarda da depremin dayanıksız olduğu ortaya konuldu. 2006'dan bugüne kadar depreme dayanıksız raporu olmasına rağmen hastanenin faaliyette olmasından dolayı eşimle birlikte 70'in üzerinde insan hayatını kaybetti. Bu süreçle ilgili Muğla Başsavcılığı'na o binanın yapımını üstlenen müteahhit ve depreme dayanıksız olmasına rağmen hala faaliyette sunulmasını uygun gören yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Binanın betonarmesinden, deniz kabuğundan tutun 10-15 santim büyüklüğünde taşlara varana kadar. Birçok normal yapıda bulunmaması gereken betonarmenin sonucuna şahitlik ettik. Demirlerinin yanlış bağlantılarının yapıldığını, eksik yapıldığına şahitlik ettik. Oradaki bilirkişideki arkadaşlarla birlikte" diye konuştu.

"BİZ 11 YIL ÖNCE UYARMIŞTIK AMA SESİMİZİ DUYMADILAR"

Birlik Sağlık Sen olarak yetkilileri 10 yıl öncesinden uyardıklarını belirterek Gül, şunları dile getirdi:

"Biz bunu sendika olarak 2010, 2011 ve 2012 yıllarında yeni devlet hastanemizin şu andaki bulunduğu konumda fay hattının üzerine yapıldığından dolayı yapılmasın diye basın açıklamalarımız oldu. Eylemlerimiz oldu. Pankartlarımızı açtık. Bu 2012 yılında açtığımız pankartımız 'Kampüs hastane projemiz, ölüm projemiz olmasın' diye bundan 11 yıl önce uyardık biz insanları. Yetkilileri uyardık. Platformlar oluşturduk. Sivil toplum örgütleriyle ortak hareket ettik. Ama bir türlü o dönemin yetkilileri sesimizi duymadı, o hastaneyi yine de oraya yaptılar. Bu hastane fay hattının üzerine olduğu için şu anda yıkılma kararı verildi. 6 yıllık hastanemize yıkılma kararı verildi. Hatay'da Kırıkhan Devlet Hastanesi, Hatay Devlet Hastanesi, Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi, ek binası, Mustafa Kemal Üniversitesi, bunların hiçbiri şu anda kullanılamaz durumda. Ayrıca İskenderun Devlet Hastanesi'nin ek binası da kullanılamaz durumda. Çadır hastanelerle idare edilmektedir şu anda. Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bundan sonra olayların başka illerde başka vatandaşlarımız bu acıları yaşamasın diye sonuna kadar bu mücadeleyi vereceğiz ve sendikamız olarak da takipçisi olacağız."

Yıkılan Hastane Enkazında Eşini Kaybeden Birlik Sağlık Sen Hatay Temsilcisi Abdullah Gül: "10 Yıl Önce Uyardık, Hastaneyi Yine de Oraya Yaptılar"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yıkılan Hastane Enkazında Eşini Kaybeden Birlik Sağlık Sen Hatay Temsilcisi Abdullah Gül: '10 Yıl Önce Uyardık, Hastaneyi Yine de Oraya Yaptılar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement