Yurt İnşaatında Maaş Gerginliği.. Maaşlarını Alamayan İşçiler Şeflerini Rehin Aldı - Son Dakika
Güncel

Yurt İnşaatında Maaş Gerginliği.. Maaşlarını Alamayan İşçiler Şeflerini Rehin Aldı

Yurt İnşaatında Maaş Gerginliği.. Maaşlarını Alamayan İşçiler Şeflerini Rehin Aldı

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 500 kişilik yurt binası ve sosyal tesisi inşaatında çalışan 24 işçi, 2 aydır maaş alamadıkları iddiasıyla şantiyede malzeme ve işçi sorumlusunun şantiye dışına çıkmasına izin vermedi.

03.08.2013 00:36

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 500 kişilik yurt binası ve sosyal tesisi inşaatında çalışan 24 işçi, 2 aydır maaş alamadıkları iddiasıyla şantiyede malzeme ve işçi sorumlusunun şantiye dışına çıkmasına izin vermedi. Firma sahibinin CHP Sivas İl Başkanı olduğunu iddia eden işçileri ikna etmek için polis uzun süre uğraş verdi.

Edinilen bilgiye göre olay bugün saat 16.30 sıralarında Sümer Mahallesi organize sanayi girişinde bulunan yurt inşaatında meydana geldi. 2,5 aydır inşaatta çalışan 24 işçi, iki aydır maaşlarını alamadıklarını belirterek taşeron firma yetkilisine ulaşmaya çalıştı. İnşaat işçilerinin başında bulunan ekip başlarının da ulaşamadığı firma yetkililerinin kendilerine borcu olmadığını söylemesi ile bayram izni nedeniyle şantiye anahtarını alarak firma merkezine gitmek isteyen malzeme ve işçi sorumlusu Abdullah Temur'a karşı çıkarak anahtarları vermedi. İşçiler ayrıca Temur'un şantiye dışına çıkışına da izin vermediler. 155'e yapılan 'İşçiler şantiye sorumlusunu rehin aldı' ihbarıyla şantiyeye gelen Emniyet ekipleri 2 saat süren bir konuşmanın ardından öfkeli işçileri zor sakinleştirdi. Şantiye sorumlusunu rehine almadıklarını sadece şantiye dışına çıkmasına izin vermediklerini söyleyen işçiler, polisin çabalarıyla ikna olan işçiler sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına şikayetçi olmak üzere dağıldılar.

"SİGORTASIZ VE AĞIR ŞARTLARDA ÇALIŞIYORUZ"

2,5 ay önce çalışmak için Ordu'nun Ünye ilçesinden gelen 24 işçi adına konuşan Kenan Karayağız, yevmiye olarak 100 TL'ye anlaştıklarını ancak 2 aydır da paralarını alamadıkları iddiasında bulundu. Taşeron firmanın çalışan bazı işçilerin sigortasını göstermediğini ve kötü koşullarda barındıklarını belirten Karayagız; "İki buçuk ay önce Ordu'dan kalkıp çalışmak için buraya geldik. ilk 15 günlük paramızı zorlaya zorlaya aldık ancak iki aydır paralarımızı alamıyoruz. Buna rağmen çalışmamızı sürdürdük ve şimdiye kadar da işimizi aksatmadık. Türkiye'nin her yerinde şantiyeler son derece modern ancak biz burada yasak olmasına rağmen çadır yatakhanelerde yatıyoruz. Bayram izni için malzeme ve işçi sorumlusu olan Abdullah Temur bizden şantiyenin anahtarını istedi. Bizlere de şantiyeyi boşaltın memleketinize dönün dedi. Biz buradan paramızı almadan gitmeyeceğiz, bizim paramızı ödesinler, biz burada ailemizin geçimi için iki aydır rezillik çekiyor güneşin altında tehlikeli ve iş güvenliği olmayan bir ortamda çalışıyoruz" diye konuştu. Kalfaları Ali Göç ve Ayhan Gayır'ın firma yetkilileriyle konuşmak üzere Sivas'a gittiklerini anlatan Karayağız; "Kalfamızla telefonda görüştük ancak para alamadan döneceklerini öğrendik" dedi.

TRİLYON KAZANIYORLAR AMA İŞÇİNİN PARASINI ÖDEMİYORLAR

Çalışan işçilerden Nurettin Arslan ise taşeron firma Atalay inşaatın sahibi olduğunu öne sürdükleri CHP Sivas İl Başkanı olan İnşaat Mühendisi Ulaş Karasu'nun zaman zaman şantiyeye gelerek hesapları kontrol ettiğini ve incelemelerde bulunduğunu belirterek; "İşçiyiz, emekçiyiz diye sırtımıza vuruyorlar. İhale alıyorlar trilyonlar kazanıyorlar ancak işçinin parasını ödemiyorlar. Kendisi ailesi ve çoluk çocuğuyla birlikte sıcak yatağında yatarken biz burada rezillik içinde çalışıyoruz. Burada çalışan arkadaşlarımızın bazılar evli ve çocukları var bir çoğu da üniversite öğrencisi, hakkımızı almadan buradan gitmeyeceğiz" diye konuştu.

"FİRMAMIZ SÖZLEŞMEYE UYGUN PARAYI ÖDEDİ"

CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu'nun Atalay inşaatın sahibi değil, inşaat Mühendisi olduğunu belirten şantiye malzeme ve işçi sorumlusu Abdullah Temur ise; "Firmamızın sahibi Orhan Arslan'dır. Ulaş bey inşaat Mühendisi olduğundan zaman zaman buraya gelip incelemelerde bulunur ve hesapları kontrol ederdi. Bizim firmamız bu yurt inşaatının işçiliğini Ayhan Gayır isimli ustaya verdi. Burada çalışan arkadaşlar da Gayır'ın işçileridir. Biz Firma olarak Ayhan Gayır'a çalışma bedeli olarak 40 Bin TL'si yemek ve malzeme olmak üzere Toplam 140 Bin TL ödeme yaptık. Zaten kendisi de Sivas'ta bulunan firmamızın genel merkezine giderek hesap gördü ve 23 Bin TL alacakları olduğunu görmüş. Ancak bu işçi arkadaşların da 97 Bin TL alacakları görülüyor zaten sıkıntı da buradan doğuyor. Yani bizim firmamızla ilgili bir sıkıntı değil, bizdeki 23 Bin TL'lik alacakları da bayramdan sonra firmamız tarafından kendi taşeronları olan Ayhan Gayır'a ödenecektir" diye konuştu.

"ZARAR ETTİĞİ SÖYLENMESİNE RAĞMEN DEVAM EDİLSİN DENDİ"

Şantiye malzeme ve işçi sorumlusu Abdullah Temur'un borcumuzu ödedik sözlerine karşı çıktıklarını ifade eden işçilerden Kenan Karayağız, zarar edildiğini ilk haftalarda söylediklerini ifade etti. Firma yetkililerinin işçilerin ayrılmamasını söylediğini belirten Karayağız; "Ekip başımız Ali Göç ve Ayhan Gayır ile Nazilli'ye geldiğimiz hafta yaptığımızda işin zarar olduğunu söylediler. Firma yetkilisi Ulaş bey ile görüşerek işi bırakacağımızı söylediler. Onlarda işi bırakmamızı söyleyerek zararı karşılayacaklarını söylediler. Hatta bununla ilgili yazılı bir belge de verdiler. Ama şimdi de bizlerin maaşlarını ödemiyorlar. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz" dedi.

Olaysız biten işçi eyleminin ardından, Atalay inşaatın malzeme ve işçi sorumlusu olan Abdullah Temur şikayetçi olmazken işçiler yasal haklarını arayacaklarını ve haklarını alana kadar şantiyeden çıkmayacaklarını söylediler. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yurt İnşaatında Maaş Gerginliği.. Maaşlarını Alamayan İşçiler Şeflerini Rehin Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement