2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanının devletin başı olduğunu belirterek, "Hem devletin başı olan hem de milletin yüzde 52 oyu ile seçilen Cumhurbaşkanıyla ilgili konuşurken, lütfen ithamdan, iftiradan uzak konuşunuz" dedi.

03.03.2016 16:42

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanının devletin başı olduğunu belirterek, "Hem devletin başı olan hem de milletin yüzde 52 oyu ile seçilen Cumhurbaşkanıyla ilgili konuşurken, lütfen ithamdan, iftiradan uzak konuşunuz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerinde, HDP'li milletvekilleri söz aldı.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, konuşmasında Osmanlı döneminde yaşandığını belirttiği bazı olaylara ilişkin tespitlerde bulundu.

Hasta haklarının insan haklarının bir parçası olduğuna değinen Bilgen, "Hasta olmak insan olmanın bir gereğidir. Fiziğiniz rahatsız olabileceği gibi, ruh sağlığınızda da sıkıntı olabilir. Yani bu ayıplanacak, kınanacak, utanılacak bir şey değil. Ama insanlık tarihi, İslam tarihi, bu coğrafyada daha önce kurulan devletlerin de bazen yöneticilerinin ruh sağılıklarıyla ilgili sıkıntılar yaşamıştır. Dolayısıyla, bu meseleyi asla bir şahsi mesele falan gibi görüp bir polemiğe neden olacak yaklaşıma girmemek lazım" dedi.

Bilgen, Türk turizminin, Rus uçağının düşürülmesinden olumsuz etkilendiğini belirterek, "Uçak düşürülürken, bunun bedelini turizmci, tüccar öder mi diye düşünülmedi. Yüzde 40 oy almış Bülent Ecevit, daha sonra yüzde 2'lere düştü yazar kasa ile. Esnafı önemsemek gerekiyor" ifadesini kullandı.

Akaryakıt kaçakçılığı konusundaki düşüncelerini aktaran Bilgen, şöyle devam etti:

"MHP'li Şevket Bülent Yahnici, 1990'lı yıllarda, 'önden beyaz toros gitmeden ne uyuşturucu ne de akaryakıt kaçaklığı yapılır' demişti. Herhalde o beyaz toroslar da örgüte eskortluk yapmıyordu, o zaman başkalarına yapıyordu. O zaman akaryakıt kaçaklığı yapan firmaların yönetiminlerinde kimlerin olduğuna bakarsanız, kaçakçılığı kimlerin yaptığını görürsünüz. Oralarda güvenlik birimlerinin yöneticilerinin olduğunu görürsünüz."

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, kürsüden yapılan konuşmaların ülkeyi, devleti savunacak şekilde olması gerektiğini belirterek, "Rus uçağı düşürüldü ve bugün durumu toparlamak için amuda kalkıyorsunuz" şeklindeki ifadeleri reddettiklerini söyledi. İnceöz, "Suriye sınırında Rus uçakları hava sahamızı ihlal ederken, gerekli ihtarlar yapılırken... Elbette Türkiye Cumhuriyeti muz cumhuriyeti değildir ve gerekeni yapacaktır ve yapmıştır da" dedi.

Bilgen'in konuşmasında, ironi şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisinin milletvekillerine hakaretvari şekilde, ruh sağlığının bozukluğundan bahsetmesini kınayan İnceöz, "Hatibin öncelikle aynaya bakmasını tavsiye ediyorum. Böyle bir konuşma yapmakla kendini teşhir etmiştir" ifadesini kullandı.

HDP'li Bilgen'in sözleri gerginliğe neden oldu

Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen HDP'li Bilgen, bir insanın akıl sahibi olması gerektiğini belirterek, "Benim ruh sağlığımla ilgili sorun varsa, hakem heyeti kurulur ve bir karar verir. Sayın Cumhurbaşkanı ya da başka birileri... Benim kişilerle işim yok ama ülke siyasetiyle ilgili olan, yöneten, sorumluluk almış olanların eğer sorunları, sıkıntıları varsa bunun bedelini ülke ödemesin" dedi.

Bilgen, AK Parti'li milletvekillerinin laf atması üzerine, "Bu ülkede deli İbrahim diye bir padişah vardı, bana şimdi hikayelerini anlattırmayın burada" diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ve AK Parti'li milletvekilleri bu sözlere tepki gösterdi.

"Kaba ve yaralayıcı sözler söylemekten men ediyorum"

Aydın, "Sizi kaba ve yaralayıcı sözler söylemekten men ediyorum" diyerek tepkisini ortaya koydu.

Ayhan Bilgen, kendisine laf atan AK Parti'li milletvekillerine, "Bugün ülke acz içerisindeyse, ülke rezil olmuşsa, bir tane komşumuz kalmamışsa bunun sorumlusu sizsiniz" sözlerini söyledi.

Başkanvekili Aydın, Bilgen'e, "Kötü söz sahibini, hatibi bağlar. Tenkit edebilirsiniz, eleştirebilirsiniz bu doğal hakkınız ama hiç kimseyi bu kürsüden tahkim edemezsiniz. Ne bu millet ne bu Meclis ne de Divan bunu kabul edemez. Birisi size 'şuurunuzu kaybetmişsiniz, psikolojik tedaviye ihtiyacınız var' derse, bunu kabul eder misiniz?" karşılığını verdi.

Anayasa'nın 104. maddesine göre Cumhurbaşkanı'nın devletin başı olduğunu, bu sıfatla Türkiye'nin ve Türk milletinin birliğini, TBMM adına TSK Başkomutanlığını temsil ettiğini belirten Aydın, "Hem devletin başı olan hem de milletin yüzde 52 oyu ile seçilen Cumhurbaşkanı ile ilgili konuşurken, lütfen ithamdan, iftiradan uzak konuşunuz. Cumhurbaşkanımızı halkın nezdinde karalamaya yönelik bu propagandanızı millet ve Meclis kabul etmez. İçtüzüğün 161. maddesi; Cumhurbaşkanına, Meclis Başkanına, TBMM Başkanlık Divanına yapılacak saldırıları, ithamları men ediyor. Herkes kullacağı sözün nereye varacağını bilerek konuşmalı" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın talebi üzerine, Başkanvekili Aydın'ın tutumu hakkında usul tartışması açıldı.

Başkanvekili Aydın, gerekmesi halinde İçtüzük'deki yetkilerini kullanabileceğini belirtti.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, anayasaya göre Cumhurbaşkanı'nın devletin başı olduğuna dikkati çekerek, "Bugüne kadar hep milletin gönlünde taht kuran liderlere aynı hakaretler yapıldı. Celal Bayar'a, Adnan Menderes'e, Turgut Özal'a de bu hakaretleri yaptılar. Bu hakaretleri size iade ediyoruz" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İçtüzüğe göre TBMM Başkanvekilinin Genel Kuruldaki tartışmalara katılamayacağını ve müdahale edemeyeceğini ifade etti.

Genel Kuruldaki kavasla Cumhurbaşkanının aynı haklara sahip olduğunu belirten Altay, "Cumhurbaşkanının her ismi zikredildiğinde hoplarsanız, zıplarsınız, bu olmaz. Cumhurbaşkanını peygamber bile yaptınız. Sizin bu söyledikleriniz yüzünden bu hale geldi Cumhurbaşkanı" iddiasında bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili İnceöz, herkesin eleştirilebileceğini ancak eleştirinin tahkir edecek, hakaretvari şekilde olamayacağına işaret ederek, bilinç altı mesajlarla yüzde 52 oy almış Cumhurbaşkanına hakaret edildiğini vurguladı.

HDP Grup Başkanvekili Baluken, "Cumhurbaşkanı'nın şahsı ya da ailesiyle ilgili tartışmaların içinde olmayız ama Cumhurbaşkanı'nın görevinin dışındaki tutumlar ve Hükümete verdiği talimatlar konusunda en sert eleştirimizi yaparız" dedi.

Başkanvekili Aydın, konuşmaların ardından tutumunda değişiklik olmadığını belirtti.

"3. havaalanının arazisine bakın Artvin'in geleceğini görürsünüz"

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise AK Parti'nin "milli görüş gömleğini çıkardım" dediği milli görüş düşüncesinin, ormanı, ağacı savunurken; şimdi iktidarın, "baltalar elimizde, uzun ip belimizde, biz gideriz ormana hey ormana" dediğini savundu.

Ormanı katleden hoyrat bir sermaye grubu olduğunu savunan Önder, "Önce 'Cerattepe'de altın var' denildi fakat sonra altını bakır yaptılar. Bakan, 'madeni çıkarmak için kapalı galeri yapacağız' dedi. 17 milyon ton rezervden bahsediliyor. Yani aşağı yukarı 8,5 milyon metreküplük bir alan oluşacak toprağın altında. Toprağı 8,5 milyon metreküp oyarsak, hiç bir şey kalmaz" dedi.

Önder, Artvin'in yeryüzünün en cennet yerlerinden birisi olduğuna işaret ederek, "Şirket, 'kapalı galeri olursa ağaç kesmeyeceğiz, siyanür kullanmayabiliriz' diyor. Burada, adı gibi Ali Cengiz oyunu yapıyor; 'ağaç kesimi yapmayacağız ama heyelanı önlemek için toprak 5 metreye kadar sıyrılıcak' diyor. 5 metre toprak nasıl sıyrılacak? Yani sayın bakan, sizi traş edecekler, bu saçları ağaç kabul edersek, burayı kesecekler, yani kelleştireceğiz diyor. Bu olabilir mi?" diye sordu.

Cerattepe'de adı geçen firmanın madencilik alanında tecrübesinin olmadığını iddia eden Önder, şunları kaydetti:

"3. havaalanı inşaatına başlanmadan önce iktidar, havaalanının yapıldığı arazi için 'orası madenciler tarafından kelleştirilmiş, çoraklaştırılmış diyordu. Artvin'in geleceğini merak edenler, 3. havaalanının yerinin daha önce ne olduğuna baksınlar. Oranın ne kadar yeşil olduğuna bakarak, Artvin'in ne olacağını düşünsünler."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement