7. Geçişi Kaçıranlar Bir Sonraki 2117'de - Son Dakika
Yerel

7. Geçişi Kaçıranlar Bir Sonraki 2117'de

7. Geçişi Kaçıranlar Bir Sonraki 2117\'de

Venüs'ün Güneş'in önünden 7.kez geçişi dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Aydın'dan da izlendi.

06.06.2012 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Venüs'ün Güneş'in önünden 7. kez geçişi dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Aydın'dan da izlendi. TSİ ile 00.00'da başlayan ve 6 saat 40 dakika süren görsel şölen sunan doğa olayı bir sonraki kez ancak 105 yıl sonra 2117'de gözlemlenecek.

Güneş Sistemi'nin en büyük altıncı gezegeni olan Venüs'ün Güneş'in önünden geçişi hem Kuzey hem de Güney Yarımküre'de gözlemlendi. Venüs, Güneş'in ışınlarını kapatamayacak kadar küçük olsa da, yıldızın önünden

geçerken kapkara bir nokta gibi belirdi. Dünya'nın en yakın ikinci komşusu olan Venüs, TSİ 00.00'da Güneş ile Dünya'nın arasından geçmeye başladı ve Venüs'ün bu hareketi 6 saat 40 dakika sürdü. Asya'nın batısı, Afrika'nın doğusu ve Avrupa'nın büyük kısmı geçişi gündoğumuyla karşılarken; Venüs'ün geçişini baştan sona rahatça Japonya, Güney Kore ve Çin'in doğusu gözlemledi.

TÜRKİYE'DE GÜN DOĞUMUNDA İZLEDİ

Venüs toplam 6 saat 40 dakika süren geçişinin tamamı Türkiye'den izlenemese de; Aydın'da olduğu gibi tüm illerde sabahın erken saatlerinde uyanan gökyüzü meraklıları görsel şöleni izleme fırsatı buldu. Venüs, Türkiye üzerinde sabah saat 07.31'de Güneş'in önünden çekilmeye başladı ve saat 07.49'da geçiş sona erdi. Venüs, geçiş sırasında Güneş kenarından küçük bir siyah leke gibi göründü.

İLK GÖRÜLDÜĞÜNDEN BU YANA YEDİNCİ

Alman gök bilimci Johannes Kepler, Venüs'ün geçişini 17. yüzyılda tespit eden ilk insan olmuştu. Keppler'in döneminden bu yana 7. kez Venüs'ün geçişine tanık olundu. Bir sonraki geçiş ise 105 yıl sonra 2117'de yaşanacak.

Venüs'ün şekli ve Güneş'in etrafındaki dönüş süresinin Dünya'ya olan oranı, gezegenin Dünya ile Güneş arasından geçişleri arasında yüzyıldan fazla bir sürede gerçekleşmesine neden oluyor. 21'inci yüzyılda, altı Venüs geçişi daha gözlemlenecek.

Texas Üniversitesi akademisyenleri ise ünlü İngiliz kaşif James Cook'un 1769'da yaptığı gibi, sayısız bilim insanı ve kaşif o yıl yapılan gözleme dayanan ölçümlerle Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığını neredeyse kesin olarak ölçmeyi başarmıştı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 7. Geçişi Kaçıranlar Bir Sonraki 2117'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement