ABD'de Eyaletlerin Yarısından Çoğu Suriyeli Sığınmacı İstemiyor - Son Dakika
Güncel

ABD'de Eyaletlerin Yarısından Çoğu Suriyeli Sığınmacı İstemiyor

ABD'deki eyaletlerin yarısından fazlasının valileri, Suriye'deki iç savaştan kaçan sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıkladı.

17.11.2015 19:32

ABD'deki eyaletlerin yarısından fazlasının valileri, Suriye'deki iç savaştan kaçan sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Paris'te 129 kişinin ölümüne yol açan saldırıların ardından Suriyeli sığınmacı istemediklerini duyuran eyaletlerin sayısı son iki günde 27'ye ulaştı. Cumhuriyetçi başkan aday adaylarının da benzer yönde açıklamalarıyla, 50 eyalet bulunan ABD'de sığınmacılara kapılarını açmayacaklarını duyuran valilerin neredeyse tamamı, Cumhuriyetçilerden oluşuyor. Bu gruptan sadece New Hampshire eyaletinin valisi Maggie Hassan, Demokrat Parti saflarında yer alıyor.

Valiler, Suriyeli sığınmacılara karşı çıkma gerekçelerini, Paris saldırılarında yer alan ve Suriye pasaportu taşıdığı belirtilen bir kişinin, sığınmacı akını sırasında Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine geçmesini gösteriyor.

ABD hükümeti, Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana yaklaşık bin 500 Suriyeliyi mülteci olarak ülkeye kabul etti. Washington yönetimi, bu sayının 1 Ekim'de başlayan yeni mali yılda 10 bin olacağını duyurmuştu.

Mülteciler ABD yasalarının korumasında

ABD hükümetinin Suriyeli mülteci kabul programı federal yasalar kapsamında yürütülüyor. Ülkeye gelen mülteciler, Amerikan anayasası ve federal yasalarla koruma altında bulunuyor.

Bu kişiler ülkede istedikleri yerde yaşayabiliyor, istedikleri yere seyahat edebiliyor ve kalıcı oturum izni almak için bir yıl içinde ilgili makamlara başvurabiliyor.

Eyaletler, mültecilerin ülkeye yerleştirilmesinde istişare rolü oynuyor. Mülteci kabul programı tamamen federal hükümet tarafından yürütülüyor.

Cumhuriyetçiler karşı

ABD'de özellikle Cumhuriyetçi Parti içindeki bazı politikacılar, ülkeye Suriyeli mültecilerin ya kabul edilmemesini ya da kabulde ayrım yapılmasını istedi. Adaylardan Ted Cruz ve Jeb Bush, Müslüman Suriyeliler yerine Hristiyan olanların tercih edilmesi gerektiğini savundu.

Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından şu anda daha şanslı görünen Donald Trump ise ülkeye Suriyeli mültecilerin kabul edilmesi konusunda "Truva atı" benzetmesini yaptı ve "Onların bu ülkeye girmesine izin veremeyiz" dedi.

Bazı anketlerde Cumhuriyetçi adaylar arasında önde görünen Ben Carson da Obama yönetiminin 10 bin mülteci alacak olmasını "akıl tutulması" şeklinde değerlendirdi ve bunun büyük bir hata olacağını savundu.

Konu Temsilciler Meclisi'ne gelecek

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ise hükümetin Suriyeli mültecilerle ilgili programına ara verilmesini istedi. DAEŞ ile mücadele kapsamında daha kapsamlı bir strateji üzerinde çalışılması gerektiğini belirten Ryan, konuyla ilgili Temsilciler Meclisi'nde bu hafta bir oturum ve oylamaya yapılmasını istediğini bildirdi.

Ryan, "Ülkemiz her zaman bu tür kişilere kapılarını açmıştır ama teröristlerin bundan faydalanmasına izin veremeyiz" diye konuştu.

Hükümet "devam" diyor

ABD Başkanı Barack Obama ise Suriyeli sığınmacılara kapıların kapatılmasına karşı çıkıyor. Obama, Antalya'daki G20 Zirvesi'nde, bu tutumların Amerikan değerleriyle çeliştiğini söyledi.

Obama, dini ayrım yapılmasını öneren siyasi liderlerin açıklamalarının ise "utanç verici" olduğunu belirtti.

Cumhuriyetçilere eleştiri

ABD'de federal hükümetin mültecilerin ülkeye yerleştirilmesi konusundaki kararını, eyaletlerin engelleme imkanı bulunmuyor. Ülkeye kabul edilen mültecilerin yerleştirilmesi konularında federal hükümetle çalışan kurumlar da eyaletlerin bu tür süreçlerde koordinasyon işlevi bulunduğunu, ancak ülkeye gelen kişilere mülteci statüsü verildikten sonra valilerin yerleşimleri engelleme yetkisi olmadığını bildirdi.

ABD Mülteciler ve Göçmenler Komisyonu Başkanı Lavinia Limon, ülkelerinde şiddet olaylarından kaçan kişilerin siyasi malzeme olarak kullanılmasına şaşırdığını söyledi. Limon, "Mülteci tanımı, kişilerin baskıdan kaçmasını içerir. Bu kişiler terör olaylarından kaçıyorlar. Bu kişiler, Paris'te meydana gelen olayları neredeyse her gün yaşıyorlar" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de valilerin açıklamalarını "korku tellallığı" olarak yorumladı ve bunların ülkenin mültecilere güvenli bir ortam sağlama konusundaki şöhretini lekelediğini belirtti. Örgütün uzmanlarından Alison Parker, konuyla ilgili açıklamasında, şu ana kadar ülkeye kabul edilmiş Suriyeli mültecilerin de bu açıklamalardan zarar göreceğini söyledi.

Parker, "Ülkeye yerleştirilen Suriyeli mülteciler zulüm ve şiddetten kaçan kişiler. Bu kişiler ABD hükümeti tarafından titiz bir taramadan geçirildi. Valilerin açıklamaları, Suriyelilerin cömert gruplar ve topluluklara kabul edilmelerini de engelleyecek korku tellallığı boyutuna ulaşmış durumda" ifadesini kullandı.

ABD'de Suriyeli mültecilere karşı olduklarını açıklayan valiler şu eyaletlerden:

Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, Kuzey Carolina, Ohio, Oklahoma, Güney Carolina, Tennessee, Teksas, Wisconsin.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'de Eyaletlerin Yarısından Çoğu Suriyeli Sığınmacı İstemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement