Adrasan'da Sürdürülebilir Ekoturizm Projesi - Son Dakika
Yerel

Adrasan'da Sürdürülebilir Ekoturizm Projesi

Kumluca ilçesine bağlı Adrasan beldesinde belediye ve Akdeniz Üniversitesi'nin ortaklaşa projesi olan Ekoturizm Projesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) desteğiyle başlatıldı.

25.09.2012 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kumluca ilçesine bağlı Adrasan beldesinde belediye ve Akdeniz Üniversitesi'nin ortaklaşa projesi olan Ekoturizm Projesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) desteğiyle başlatıldı.

Adrasan'da gerçekleştirilecek ekoturizm projesi, beldede bulunan Akdeniz Üniversitesi Uygulama Merkezi'nde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Toplantıya Adrasan Belediye Başkanı Yalçın Akkulak, Mavikent Belediye Başkanı Erdeniz Yavuz, proje koordinatörü Esra Karlıova Soysal, ekoturizm uzmanı Devin Bahçeci, siyasi partilerin ilçe başkanları ve Adrasan'da turizm işletmeciliği yapanlar katıldı.

Proje koordinatörü Esra Karlıova Soysal, toplantıda yaptığı konuşmada, Adrasan'ın doğası, tarihi, deniz ve güneşiyle önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Tarihi Likya Yolu üzerinde bulunan Adrasan'ın aynı zamanda yerel lezzetlere de ev sahipliği yaptığını ifade eden Karlıova Soysal, bölgenin biyo çeşitlilikle de yer yüzünde ender bulunan bölgeler arasında yer aldığını vurguladı.

Projeyle doğayı ve yereli gözeterek, doğal ve kültürel güzellikleri ön plana çıkartmayı, bölgede sürdürülebilir bir turizm yürütülmesini amaçladıklarını kaydeden Karlıova Soysal, öncelikle bölgenin ekoturizm temelli kalkınması için ihtiyaç analizlerinin yapılacağını, daha sonra ise Adrasan Kalesi ve Likya Yolu'nun haritasının çıkartılacağını bildirdi.

Adrasan Belediye Başkanı Yalçın Akkulak da toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, beldenin Antalya'nın batısında doğası, denizi, tarihi yerleriyle bakir kalmış ender turizm yerlerinden biri olduğunu, burada sürdürülebilir bir ekoturizm yapılabilmesi için proje başlattıklarını söyledi.

Akkulak, belde turizmine yeni bir vizyon geliştirmek amacıyla ekoturizmi benimsediklerini dile getirerek, "Ekoturizmi halkımıza anlatalım, bununla ilgili BAKA'ya bir proje sunduk, bu da kabul edildi. Çalışmalara başladık. Yerel halkımızı bir araya getirerek bilgilendirmede bulunuyoruz. Projenin devamında halkımıza eğitimler verilecek ve halkımızın ekoturizmle ilgili bilgileri arttırılacak" dedi.

Proje koordinatörü Esra Karlıova Soysal da projenin Adrasan'ın ekoturizm merkezi olması açısından çok önemli olduğunu, proje kapsamında öncelikle sürdürülebilirlik planı çıkartılarak hedefleri belirleyeceklerini söyledi.

Projede ayrıca ekoturizm ve rehberlik eğitimleri verileceğini ifade eden Karlıova Soysal, Adrasan'da turizm yapan yerel halkın bundan sonra ekoturizmi bilerek yapmalarının sağlanacağını kaydetti.

Ekoturizm uzmanı Devin Bahçeci de ekoturizm denince insanların farklı şeyler algıladıklarını, ancak ekoturizmin sadece doğayla özdeşleştirilmemesi gerektiğini vurguladı. Ekoturizmin doğayı koruyarak, aynı zamanda yerel halkı da koruyarak yerel halkın ekonomik gelişmesini sağlayan bir yöntem olduğunu vurgulayan Bahçeci, ekoturizmin böylelikle hem sosyo kültürel yapıyı koruduğunu, hem doğayı koruduğunu hem de ekonomik getiri sağladığını belirtti.

Ekoturizmi tercih ederek yöreye gelen turistlerin daha bilinçli olduklarını da ifade eden Bahçeci, "Ekoturizm hem getirisi yüksek bir sınıfa hizmet eden hem de doğanızı koruyarak bakirliğinizi koruyan bir turizm alternatifi. Bu, Türkiye'de yavaş yavaş yaygınlaşan bir yöntem. Aslında kaliteli üst sınıf turisti getirecek bir yöntem, Adrasan'dan bunu başlatarak çevremize ve Türkiye'ye örnek oluruz" diye konuştu.

Muhabir: Mehmet Çakmak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adrasan'da Sürdürülebilir Ekoturizm Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement