Aü'den Türkiye'de Bir İlk Daha (2) - Son Dakika
Güncel

Aü'den Türkiye'de Bir İlk Daha (2)

Aü\'den Türkiye\'de Bir İlk Daha (2)

Dünyada 'nükleer fiziğin' en temel deneylerinden biri olan 'gama ışınları ile atom çekirdeğinden nötron ve proton koparma' deneyi, Türkiye'de ilk defa Akdeniz Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi.

19.04.2013 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada 'nükleer fiziğin' en temel deneylerinden biri olan 'gama ışınları ile atom çekirdeğinden nötron ve proton koparma' deneyi, Türkiye'de ilk defa Akdeniz Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi.

Dünyada ilk kadavradan rahim nakli, Türkiye'de ilk çift kol ve ilk yüz nakillerini yapan Akdeniz Üniversitesi (AÜ), fen bilimleri dalında da önemli bir başarıya imza attı. AÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü ile Nükleer Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi öğretim üyeleri 'gama ışınları ile atom çekirdeğinden nötron ve proton koparma' deneylerini Türkiye'de ilk defa gerçekleştirmeyi başardı.

Deney bugün Antalya'da yapılan Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda (ÜAK) AÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun tarafından açıklandı. Alanya- Konaklı Kongre Merkezi'ndeki ÜAK toplantısı öncesinde konuk rektörlere deney hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Boztosun, deneyi kendi makine- teçhizatları ve kendi hazırladıkları hedef çekirdekler ile yaptıklarını aktardı.

SİMYACILARIN HAYALLERİ

Deneyde ayrıca, bu dönüşümlerin yan ürünü olarak pozitron formundaki küçük miktarlarda anti-madde oluştuğunu vurgulayan Prof.Dr. Boztosun, yeni oluşan atom çekirdeklerinden yayılan gama ışını, madde (elektron) ile anti-maddenin (pozitron) birleşiminden çıkan saf enerjinin, germanyum gama ışını dedektörü ile tespit edildiğini belirtti. Prof. Dr. İsmail Boztosun, deneyde atom çekirdeklerinin her birine ait karakteristik enerji seviyelerinin gözlendiğini ve bunların oluşumlarının yüksek güvenirlilik derecesinde ispatlandığını da aktardı.

Dünyada 1970'lerden beri süregelen fotonükleer reaksiyon deneylerinin ülkemizde de yapılabileceğini gösteren bu büyük başarılı deneyin gelecekte yakalanacak başarı silsilesi için bir ilk adım olarak görülebileceğini dile getiren Prof. Dr. Boztosun, Türkiye'de ilk kez yapılan bu işlemin dünyada ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde uygulandığı kaydetti. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aü'den Türkiye'de Bir İlk Daha (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement