Bakan Nebati'den ekonomiyi eleştirenlere hodri meydan: Rakamlarımız ortada çıkın tartışalım - Son Dakika
Güncel

Bakan Nebati'den ekonomiyi eleştirenlere hodri meydan: Rakamlarımız ortada çıkın tartışalım

Türkiye Yüzyılı Zirvesi: Para Sohbetleri programına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "16 Ocak'ta bütçe gerçekleşmelerini kamuoyuyla paylaştık. Somut şeyler istiyordunuz. Her şeyi ortaya koyuyoruz. Şeffaf değil mi? Çıkın tartışalım" dedi.

02.02.2023 23:23  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Eyüpsultan'da gerçekleştirilen Türkiye'nin Yüzyılı Zirvesi: Para Sohbetleri programına katıldı. Nebati, programda konuşma gerçekleştirdi.

"SES BEKLİYORUM, NE OLDU YA?"

"16 Ocak'ta bütçe gerçekleşmelerini paylaştık. Ses bekliyorum. Ne oldu ya?" ifadelerini kullanarak muhalefete çağrıda bulunan Bakan Nebati, "Ağustos'ta devrilecekler, eylül geldi gidecekler, kasım geldi bunların altında kalacaklar dediler. Ocak 16'da, 2022 gerçekleşmelerini ilan ettik. Neredesiniz? Efendim, ekonomi beklentilerdir dediğimiz zaman, 'Rakamlar nerede?' diye seslendiler, sesleri yükseldi. Ekonomi güvendir, ekonomi istikrardır, ekonomi geleceği görmektir, doğru karar vermektir, uzun vadede düşünmektir dediğimiz zaman 'soyut işlerle uğraşıyorsun' diyorlardı. Ekonomi gözlerinizdeki ışıktır, ferdir dediğimizde, 'Bu nereden çıktı? Dediler. Tamam, hepsini bir tarafa koydum. Hala arkasında duruyorum sözlerimin. Buyur, şimdi somut şeyler istemiyor muydunuz? Alın somut şeyler. Bütçe gerçekleşmelerini veriyorum. Bütçe içerisinde faize ayrılan oranı söylüyorum. Bütçe açığımı söylüyorum. Faiz dışı fazlayı söylüyorum. EYT'nin hesabı kitabı hazır diyorum. Çık, rakamlarla ilgili konuş şimdi ama yok" dedi.

"ÇIKIN TARTIŞLAIM"

Enflasyonda Türkiye'nin dünyadan ayrıştığına vurgu yapan Nebati, "Yüksek bir enflasyon yaşadık. Şu anda tek hedefimiz var, enflasyonu düşüreceğiz. Nasıl düşüreceğimizi ilan ediyoruz ve bunu adım adım gerçekleştiriyoruz. İncitmeden, kırmadan, dökmeden yapıyoruz. Büyümeden taviz vermeden yapıyoruz, insanlar işini kaybetmeden yapıyoruz. Dükkanlar kapanmadan, fabrikalar kapanmadan, atölyeler kapanmadan yapıyoruz. Enflasyonu engelleyeceğiz, iki yılda çözeceğiz diyorsun. Bana enstrümanını söyle. Faizi manşet enflasyonun neresine getireceksin? Bak iş dünyası merak ediyor değil mi? Enflasyonu düşüreceksin değil mi? O zaman faizi nereye getireceksin? Çık ilan et. Faizi artıracak mısın? Ne kadar artıracaksın? Beklentin ne? Çıtan ne? Çık ilan et. Hani geçen yıl bu işlere biz Türkiye Ekonomi Modeli ile girdiğimizde 'Bu işler faiz artırmadan olmaz' diyenler, size sesleniyorum, bak faiz düşük, Merkez Bankası faiz oranı 9. Sen ne yapacaksın? Niye susuyorsun? Açık açık toplumla paylaşın, ben faizleri manşet enflasyonunun şurasına getireceğim diye cesaretiniz varsa açık açık konuşun. Hangi uluslararası kuruluşla ne anlaşması yapacaksın? Nasıl getireceksin? Rakam değil mi? Buyur. Her şeyi ortaya koyuyoruz. Şeffaf değil mi? Çıkın tartışalım" diye konuştu.

'RAKAMLARIN ARDINA SIĞINARAK UKALALIK YAPMIYORUZ'

Nureddin Nebati, "Bunlar, duymaz, görmez, konuşmazlar. Hiç kusura bakmayın, coşkumuzu, 2023 yılına çok farklı gireceğiz diyerek açık bir şekilde belli ettik. Şimdi rakamların ardına sığınarak ukalalık yapmıyoruz. Ne diyoruz biliyor musunuz? Şu anda bizim en mütevazı olmamız gereken yerdeyiz. Çünkü rakamlarımız çok düşük, sağlamız. Sağlam duruyor, yere sağlam basıyoruz. Şimdi her zorluktan sonra gelen bir kolaylığın olduğu yerde miyiz? Daha rahat mücadele ediyor muyuz? İşte şimdi daha dikkatli geleceğe doğru odaklanan hareket planını netleştiren, adım adım dışsal ve içsel fayda maliyet hesaplarını yapıp bunları bütüncül bir şekilde bir araya getiren ve dünyanın biz yapıyoruz ama siz yapmayın şu yönde gidin dediklerini değil, doğru olan bu ülkenin ulusal çıkarlarına uygun olan adımları atmaya devam ediyoruz. Çünkü biz biliyoruz. Güçlüyüz, güçlü yarınlara daha dikkatli bir şekilde hazırlanacağız. Biz biliyoruz, altyapı yatırımlarını tamamlamış makro ekonomik göstergeleri dünyanın birçok ülkesinden daha iyi olan bir ülkede biz gelen tüm sıkıntıları, konjonktürel ya da yerel olsun üstesinden gelecek iradeye sahibiz" dedi.

"İŞTE BİZİMLE MUHALEFET ARASIDAKİ ASIL FARK BUDUR"

Faiz konusuna değinen Nebati, "Yatırımlarımızın GSYH'ye oranı, 2002 yılındaki yüzde 17.1 seviyesinden 2021 yılında yüzde 25.2 seviyesine çıkmıştır. Biz bu gelişmeleri dikkate alarak, milli gelirimiz artık faize değil, yatırıma gidiyor diyoruz; birileri çıkmış bütçenin yatırım ve faiz harcamasını karşılaştırıyor. Onu da gidip yanlış hesaplıyor. Bütçedeki yatırım harcamasının, sermaye giderleri ve sermaye transferlerinden oluştuğunu bilmeden sadece sermaye giderlerine bakıyor. Bütçedeki faiz giderlerinin payını 2002 yılındaki yüzde 43'lerden bugün yüzde 10'lara kadar indirmemiz sayesinde eğitime, sağlığa, ulaşıma çok daha fazla kaynak ayırdığımızdan hiç ama hiç bahsetmiyorlar. Bütçedeki yatırım harcamasının bir kısmının faiz giderinden daha düşük olduğunu gündeme getirmeye çalışıyorlar. Bunlar, biz finansal istikrarı güçlendirmek için Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesaplarını uygulamaya aldığımızda da 'Hazine'nin altına dinamit koydunuz, mali disiplin yok olacak' deyip durmuşlardı. Şimdi dönüp 1 yılın muhasebesine bakıyoruz; elhamdülillah bütçemiz son 20 yılın en iyi performanslarından birine ulaşmış. Biz uyguladığımız politikalarla faizin, milli gelirimizin de bütçemizin de içindeki payını daha da azaltacağız. Biz, düşük faiz ortamında vatandaşımızın birikimleri yatırıma gitsin, ülkemizin refahı daha da artsın diyoruz; muhalefet faiz lobilerinin sözcülüğünü yapar gibi davranmaya devam ediyor. İşte bizimle muhalefet arasındaki asıl fark budur" ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati\'den ekonomiyi eleştirenlere hodri meydan: Rakamlarımız ortada çıkın tartışalım
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Nebati'den ekonomiyi eleştirenlere hodri meydan: Rakamlarımız ortada çıkın tartışalım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • HERO: Ne rakamı dostum hayvancılık bitiyor Erzurum da bile millet et kuyruğuna girmiş kim ne anlatıyorsun sen? 32 3 Yanıtla
  • Lavin Erceylan: Çok doğru sayın bakanım ucuz bi ekmek için bütün çarşıyı geziyorum . 20 0 Yanıtla
  • Necati Kaya: Millet kuyruklarda,işsizlik diz boyu utanmada level atlamış. 13 0 Yanıtla
  • Derman Keleş: hayaller paris yaşantım somali 11 0 Yanıtla
  • Mehmet Aydın: Nebati uyduruk rakamlarla tartışalım diyeceğine tebdili kıyafetle sokak röportajına ne dersin Gerçekten samimi isen tabiki 11 0 Yanıtla
  • Cellat 53: Rakamları kendileri açıklıyor kendileri inananıyor. Nebati bey seçimden sonra umarım gidersiniz 3 0 Yanıtla
  • Suleyman özdemir: Ya Sayin bakan ben soganı niye 10 tl ye alıyorum nohutu niye 50 tl ye aliyorum sutü niye 15 tl ye alıyorum eti niye 200 tl ye alamıyorum deyim sen su kadar bilmem ne yaptik diyorsun .Seninle halkın kulvarları çok ayrı .Belliki halktan kopmussun bir pazara markete git ve gör gercekleri öyle rakamlarla olmuyo bu iş .Madem cok iyiyiz emekliye refah payindan vereydinde milletin yuzu gulseydi biraz .Gercekci olun biraz. 3 0 Yanıtla
  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement