Bakan Çavuşoğlu, AB UDYK Toplantısına Katıldı - Son Dakika
Güncel

Bakan Çavuşoğlu, AB UDYK Toplantısına Katıldı

Bakan Çavuşoğlu, AB UDYK Toplantısına Katıldı

Avrupa Birliği Bakanı Çavuşoğlu, Antalya İli Avrupa Birliği'ne Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısına katıldı.

07.03.2014 23:51  Güncelleme: 00:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Yaşadığımız bu çağda, Avrupa'nın ortasında böyle bir olayın yaşanması ve Ukrayna'nın böyle bir tehdit altında olması aslında çok düşündürücüdür. Herkes için de Rusya için de Ukrayna için de Avrupa Birliği için de dünya için de önemli bir sınavdır" dedi.

Çavuşoğlu, Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde düzenlenen "Antalya İli Avrupa Birliği'ne Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu (AB UDYK) Toplantısı"na katıldı. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, sadece Türkiye ve Avrupa Birliği'nin değil, dünyanın bir sınavdan geçtiğini söyledi.

Ukrayna'da yaşanan olaylara değinen Çavuşoğlu, olayları büyük bir endişeyle takip ettiklerini belirtti. Ukrayna'nın sınır bütünlüğünün tehdit altında olduğunu, istikrarın bulunmadığını, başta Kırım Tatarları olmak üzere, her Ukraynalı'nın kendisini güvende hissetmediğini dile getiren Çavuşoğlu, "Yaşadığımız bu çağda, Avrupa'nın ortasında böyle bir olayın yaşanması ve Ukrayna'nın böyle bir tehdit altında olması aslında çok düşündürücüdür. Herkes için de Rusya için de Ukrayna için de Avrupa Birliği için de dünya için de önemli bir sınavdır" diye konuştu.

Bu sınavın nasıl geçileceğinin önemine değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bu krizi fırsata mı dönüştüreceğiz, yoksa tekrar uzlaşı anlayışı ve barış mı hakim olacak. Geniş Avrupa politikalarımız başarılı mı olacak, yoksa iki kutuplu Avrupa'ya doğru mu gideceğiz? Yeniden zihinlerde var olan duvarları fiziki olarak da örecek miyiz? Bölgede gerginlik tırmanacak mı ve yeni bir çatışma ortamı, hatta dondurulmuş ihtilaflar mı Avrupa'da olacak? Yerinden edilmiş insanlar ne olacak, göçmenler ne olacak, kadınlar ne olacak, çocuklar ne olacak, bunların sorunlarını çözecek miyiz? İşte önemli bir testten geçiyoruz. Bizim temennimiz; özellikle Avrupa Birliği, batı ve Rusya, şu ana kadar içinde bulundukları hatadan dönerler, hatalarını anlarlar. Artık soğuk savaş döneminde yaşamadığımızı anlarlar, Avrupa içinde Rusya ve Avrupa Birliği'nin, batının soğuk savaş döneminde olduğu gibi çatışma ortamından imtina ederler. Avrupa'ya ve Ukrayna'ya demokrasi gelir, istikrar gelir ve ekonomik kalkınması sağlanır diye düşünüyorum."

- 60 yıllık serüven; AB süreci

Bakan Çavuşoğlu, AB sürecinin Türkiye'nin 60 yıldır vazgeçemediği bir süreç olduğunu belirtti. Krizlerden, darbelerden sonra AB sürecine sarılan Türkiye'nin, bugüne kadar da AB'nin çeşitli kurulları içinde yer aldığını, ancak üye olamadığını anlatan Çavuşoğlu, ülkenin bu sevdadan hiç vazgeçmediğini kaydetti.

Bazen Türkiye'den kaynaklanan, bazen de AB ülkelerinden kaynaklanan tutumlar nedeniyle süreçte sıkıntılar yaşandığını ifade eden Çavuşoğlu, son 10 yılda önemli adımlar atıldığını, ancak bu müzakere sürecinin de kolay olmadığını belirtti.

- AB'den çifte standart

Vatandaşların standartlar, ekonomik kalkınma gibi sebeplerin yanı sıra en fazla vizesiz seyahat edebilmek için Avrupa Birliği'ne girmek istediğini vurgulayan Çavuşoğlu, ancak AB'nin Türkiye'ye çifte standart uyguladığını anlattı. Türkiye'nin bunu haketmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Türkiye olarak, AB süreci için müzakere eden bir ülkeyiz ama daha müzakerelere başlamayan aday ülkeler, bugün vizesiz seyahat edebilmekte, bu hak sadece Türkiye halkına verilmemiş durumda. Bu da adaletsizliktir. Bununla ilgili birçok mahkeme kararı olmasına rağmen henüz Türkiye bu hakka kavuşamamıştır" ifadelerini kullandı.

AB sürecinin 2014 yılında da devam edeceğine işaret eden Çavuşoğlu, son 11 yılda önemli adımlar atıldığını, en kısa zamanda da sonuçlarının alınacağını ifade etti. Avrupa Birliği'ne üye olurken 10 yıl sonra nasıl bir AB olacağının, Türkiye'nin nasıl bir AB'nin içinde yer almak istediğinin tartışılması gerektiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, bu konuda da vizyonlar konulması gerektiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin Erasmus projelerinden de bahsederek, 370 bin insanın AB ülkelerine gittiğini, eğitim ve staj imkanı bulduğunu dile getirdi. Bu insanların hiçbir ücret ödemediğini, kendilerinin ise 2 milyon lira harcama yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, 150 bin Avrupalının da Türkiye'ye geldiğini söyledi. Çavuşoğlu, "2014 yılında da 70 bin vatandaşımızı Avrupa ülkelerine inşallah göndereceğiz" dedi.

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de Türkiye'nin AB sürecinde özellikle son yıllarda kararlı adımlar attığını belirtti. Bu sürecin sadece merkezden değil, yerelden de önemsenmesi gerektiğine işaret eden Öztürk, bu konuda Antalya'da önemli çalışmalar yapıldığı bilgisini verdi. Vali Öztürk, daha sonra Bakan Çavuşoğlu'na plaket takdim etti.

Toplantıda, Türkiye Ulusal Ajansı ile Erasmus Programı, Avrupa'da eğitim, gençlik ve spor fırsatları anlatıldı.

Bakan Çavuşoğlu ardından, Kalekapısı semtindeki İkikapılı Han'da esnafı ziyaret ederek, alışveriş yapan turistlerle İngilizce sohbet etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Çavuşoğlu, AB UDYK Toplantısına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement