Dha İstanbul Bülteni - 1 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 1

1- SİLİVRİ GÜMÜŞYAKA'DA KURTARMA ÇALIŞMALARININ HAVADAN GÖRÜNTÜLERİHaber: Ali AKSOYER - İSTANBUL DHAİstanbul'da en fazla yağışı Silivri aldı.

19.07.2017 08:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- SİLİVRİ GÜMÜŞYAKA'DA KURTARMA ÇALIŞMALARININ HAVADAN GÖRÜNTÜLERİ

Haber: Ali AKSOYER - İSTANBUL DHA

İstanbul'da en fazla yağışı Silivri aldı. Yolları basarken oluşan sel nedeniyle Gümüşyaka'da çok sayıda kişi evlerinde mahsur kaldı. Mahsur kalanlar itfaiye ekipleri tarafından botlarla ve iş makineleriyle kurtarılıyor.  Silivri'nin Çanta ve Değirmenköy bölgelerinde de su baskınlarının yaşandığını belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar Gümüşyaka'da 200'ü aşkın evi suların bastığını söyledi.  Su altında kalan evler ve kurtarma çalışmaları havadan görüntülendi.

Görüntü Dökümü:

---------

-Gümüşyaka'da su altında kalan evler

-Kurtarma çalışmaları

-Detaylar

18.07.2017 - 19.46 Haber Kodu : 170718276

=================================

2- SİLİVRİ GÜMÜŞYAKA'DA SU TAHLİYE ÇALIŞMALARI GECE BOYUNCA SÜRDÜ

Haber-Kamera: Hakan KAYA-Soner HASIRCIOĞLU/İSTANBUL,

İstanbul'da dün etkili olan sağanak yağmurun en fazla vurduğu Silivri, Gümüşyaka'da itfaiye, İSKİ ve Belediye ekiplerinin suları tahliye çalışması gece boyunca sürdü.

Dün etkili olan sağanak yağıştan en çok etkilenen Silivri Gümüşyaka'da selin vurduğu kıyı şeridinde sel suları kısmen çekildi. İtfaiye, İSKİ ve Belediye ekipleri sel sularını tahliye etmek için gece boyunca çalıştı. Ekipler, Gümüşyaka Caddesi üzerindeki evlerin bahçelerindeki ve sokaklardaki suları vidanjörler yardımıyla otoyol kenarındaki giderlere boşalttı. Jandarma ekipleri ise sel baskının yaşandığı bölgede devriye attığı görüldü. Çalışmaların, suların tamamen çekilinceye kadar devam edileceği belirtildi.

Görüntü Dökümü:

--------------------------

İtfaiye ekiplerinin çalışması

Sel basan evlerin görüntüsü

İSKİ ekiplerinin çalışması

Su tahliye çalışmalarından görüntü

Genel ve detaylar

19.07.2017 - 05.15 Haber Kodu : 170719006

====================================

3- SİLİVRİ'DE SULAR ÇEKİLİYOR GERİYE ÇAMUR KALIYOR

*Yoğun su akışı nedeniyle kumsalda derin oyuklar oluştu.

*Torunu ile birlikte sele yakalanan Nuran Karakurt, "Çok kötüydü, önce bebeği kurtarmaya çalıştım."

Haber-Kamera: Ali AKSOYER - Mehmet İlkay ÖZER İstanbul DHA

İstanbul'da etkili olan sağanak yağmurun en fazla vurduğu Silivri, Gümüşyaka'da sular kısmen çekildi. İtfaiye ve İSKİ ve Belediye ekiplerinin çalışmalarına rağmen pek çok vatandaş, su basmış evlerinin balkonlarında suların çekilmesini bekliyor. Selin vurduğu kıyı şeridi ise tanınmaz hale geldi. Öte yandan sel sularının boşaltıldığı yerlerde temizlik çalışmaları başladı. Adeta çamur deryasına dönen binaların alt katlarında dehşetin boyutları da ortaya çıktı.

VATANDAŞLAR BALKONLARINDA SUYUN ÇEKİLMESİNİ BEKLİYOR

Selin en fazla vurduğu Gümüşyaka ilçesinde kurtarma ve su tahliye ekiplerinin çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Ancak yoğun çalışmalara rağmen su seviyesinde çok küçük bir düşüş meydana geldi. Alt katları su dolan evlerinin balkonlarında oturan pek çok vatandaş umutla suların çekilmesini bekliyor.

KIYI ŞERİDİ TANINMAZ HALE GELDİ

Selin etkili olduğu Gümüşyaka'nın kıyı şeridi ise adeta tanınmaz hale geldi. Yoğun su akışı nedeniyle kumsalda derin oyuklar oluşurken, vatandaşların bir gün önce kullandığı kumsaldan ise geriye pek bir şey kalmadığı görülüyor. Yetkililer çalışmaların sular çekilene kadar aralıksız süreceğini söylediler.

BİR BUÇUK METRE...

Su seviyesinin yer yer bir buçuk metreye kadar yükseldiği dairelerde o an içeride bulunanlar kabus yaşadı. Torunu ile birlikte sele yakalanan Nuran Karakurt yaşadıklarını şöyle anlattı, "Sel esnasında buradaydım. Torunum da buradaydı, onu yukarıya çıkartmaya çalıştım.  Çok kötüydü, önce bebeği kurtarmaya çalıştım. Daha sonra kapıyı kapatmaya çalıştım ama kapanmadı. Yukarıda dört, beş saat kaldık. Yeni aşağıya iniyoruz. "

ARAÇLAR METRELERCE SÜRÜKLENDİ

Öte yandan otomobilini kapısının önüne park eden bir sel zede, suların çekilmesinin ardından aracın yaklaşık 200 metre ilerde buldu. Giriş katlarının tamamen çamura boyandığı evlerde temizlik çalışmaları devam ediyor.

Görüntü Dökümü:

---------------------

(Havadan Görüntü)

-Sular altında kalan evler

-Kıyı şeridi

-Kumsalda oluşan derin oyuklar

(Aktüel)

-Su tahliye çalışmaları

-Sele torunu ile yakalanan kadın ile röportaj

-Evlerin içinde temizlik çalışmaları

-Temizlik  yapanlarla röportaj

-Genel ve detay görüntüler

18.07.2017 - 21.23 Haber Kodu : 170718285

==================================

4- İSTANBUL VALİSİ ŞAHİN VE İBB BAŞKANI TOPBAŞ SEL SULARININ BASTIĞI GÜMÜŞYAKA'DA İNCELEMELERDE BULUNDU

Haber-Kamera: Mehmet İlkay ÖZER İstanbul DHA

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,  Gümüşyaka'da incelemelerde bulunarak açıklamalarda bulundu. İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Gayretle çalışıp inşallah bu gece yarısına kadar, buradaki sorunu tamamen sona erdirmeye gayret edilecek. 150 konut tabanları koddan dolayı aşağıda olan yazlıklar etkilenmiş. Hasar tespitleri yapılıp zararları olan vatandaşlarımızın zararının giderilmesi noktasında devletimizin desteğini inşallah vatandaşımıza vereceğiz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bu bölge 114 kilogram metrekareye kadar yağış aldı. En büyük yağışı bu bölge aldı. Büyük bir havza var. Arkada büyük bir çanak var. Bu çanağı yaran yağmur, denize erişmek için bu 5 dereyi kullanıyor. 4'ünde problem yok bir tanesinde var. İnşallah bunu da çözeceğiz. Geçmiş olsun" dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, aşırı yağıştan en çok etkilenen Silivri'de incelemelerde bulunarak açıklamalarda bulundu.

150 KONUT TABANLARI KODDAN DOLAYI AŞAĞIDA OLAN YAZLIKLAR ETKİLENMİŞ

İstanbul Valisi Vasip Şahin, "İstanbul'da sabah saatlerinde başlayan yağış en çok Silivri ilçemizde etkili oldu. Bu civarda 150 konut tabanları koddan dolayı aşağıda olan yazlıklar etkilenmiş. Ciddi bir şekilde çalışılıyor. Gayretle çalışıp inşallah bu gece yarısına kadar, buradaki sorunu tamamen sona erdirmeye gayret edilecek. Arkadaşlara teşekkür ediyorum mağdur olanlara da geçmiş olsun" dedi.

"DEVLETİMİZİN DESTEĞİNİ İNŞALLAH VATANDAŞIMIZA VERECEĞİZ"

Mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin bir soruya Vali Şahin, "Hasar tespitleri yapılıp zararları olan vatandaşlarımızın zararının giderilmesi yönünde sayın Başbakanımız da Bakanımız da beyanatta bulundular. Devletimizin desteğini inşallah vatandaşımıza vereceğiz" diye yanıt verdi.

"5 DEREDEN 4'NÜ BİTİRDİK. DERELERDE ŞU ANDA HİÇBİR PROBLEM YAŞANMADI GAYET NORMAL"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Buradaki 5 dereden 4'nü bitirdik. Derelerde şu anda hiçbir problem yaşanmadı gayet normal. Bu bölgede bulan son dere bunun da ıslahı yapılacak. Bir gerçek var; geçmişte bu bölgeler Çanta bölgesi belde belediyesi olarak Büyükşehir'e bağlı değilken yapılar yapılmış" dedi.

ZAMANINDA PLANSIZ OLDUĞU İÇİN PLANSIZLIĞIN GETİRDİĞİ  BİR SIKINTI VAR

Plansız yapılaşmaya dikkat çeken Topbaş, "Bu yapıların taban kodları deniz seviyesinin  altında. Karayolu geçtikten sonra mahsur kalmış alt yapısı yok, atık su kanalları yok. Sıkıntılı  bir bölge zamanında plansız olduğu için plansızlığın getirdiği  bir sıkıntı var" dedi.

"BU BÖLGE 114 KİLOGRAM METREKAREYE KADAR YAĞIŞ ALDI"

Topbaş, Silivri bölgesinin 114 kilogram metrekareye kadar yağış aldığını belirterek, "Mevcut halihazırda, Yapılar var. Bunlar nasıl çözülecek. Dereleri, ıslah edip daha da derinleştirirsek bunları kurtarabiliriz diye yoğun bir çalışma var. İstanbul'un her yerinde olduğu gibi bu bölgede de var. Gereken çalışmalar yürütülüyor. Çok şükür ki can kaybı yok. Bu ciddi bir yağıştı.  Bu bölge 114 kilogram metrekareye kadar yağış aldı. En büyük yağışı bu bölge aldı. Büyük bir havza var. Arkada büyük ir çanak var. Bu çanağı yaran yağmur, denize erişmek için bu 5 dereyi kullanıyor. 4'ünde problem yok bir tanesinde var. İnşallah bunu da çözeceğiz. Geçmiş olsun"  dedi.

Görüntü dökümü:

------------

-Vasip Şahin'nin açıklaması

-Kadir Topbaş'ın açıklaması

-Detaylar

18.07.2017 - 18.41 Haber Kodu : 170718263

============================

5- CHP'DEN SEL AÇIKLAMASI

Haber-Kamera: Murat DELİKLİTAŞ - Zeki GÜNAL/ İstanbul DHA

İstanbul'u esir alan sağanak yağış ve ardından gelen sel nedeniyle yaşanan olumsuzlukların ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve partililer katıldı.

"İSTANBUL'UN YAŞANMAZ HALE, ÇEKİLMEZ HALE GELDİĞİNİ GÖSTERİYOR"

CHP  İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, yaptığı açıklamada, "Bugün, bir kez daha İstanbul'un yaşanmaz bir hale geldiğini hep beraber görmüş olduk. Sabahtan beri İstanbul, herkesin evine kapandığı, metroların çalışmadığı, tünelin çalışmadığı, Avrasya Tüneli'nin kapalı olduğu, binlerce evin su bastığı, binlerce işyerinin su bastığı, yüzlerce aracın su altında gömüldüğü, büyük bir köydeki, plansız, programsız büyüyen bir kent. 1994'ten beri İstanbul'u ranta açanlar, İstanbul'un yeşil alanını katledenler, İstanbul'da yeşili ortadan kaldırıp, doğanın bugün selle karşı karşıya kalışı, İstanbul'un yaşanmaz hale, çekilmez hale geldiğini gösteriyor" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanının verdiği bir örnek  olduğunu söyleyen Canpolat, "Londra Metrosu'nun da bir ara su altında kaldığını yazmıştı. İstanbul'da yeşil alan oranı 2.20, örnek verilen Londra'da yeşil alan oranı yüzde 33, Moskova'da yeşil alan oranı yüzde 54, Berlin'de yüzde 15, Brüksel'de yüzde 18.80, New York'da yüzde 27. Kent kıyaslamasına baktığınız zaman AK Parti iktidarı döneminde İstanbul'da yeşil alanların imara nasıl açıldığına hep birlikte tanıklık etmiş olduk" ifalerini kullandı.

"İMAR ARTIŞI, BUGÜN İSTANBUL'U YAŞANMAZ HALE GETİRMİŞ OLDU"

1994'ten beri 222 milyar dolar harcayarak İstanbul'u çekilmez hale getiren bir yönetimle karşı karşıya olduklarını belirten Canpolat, " Artık bu yönetimin İstanbul'un sorunlarını çözme yerine Büyükşehir Belediyesinin şu ana kadar yaptığı çalışmaların, her 100 oturumun 91'inin imar artışıyla ilgili olduğunu özellikle sizinle paylaşmak istiyorum. İmar artışı, bugün İstanbul'u yaşanmaz hale getirmiş oldu. 1994'de Ayamama Deresini yeşil alan ilan ettik. İhalesi de yapıldı. Ama o günden beri Ayamama Deresi'nin imara nasıl açıldığını, kimlere peşkeş çekildiğini, hangi tarikatlara verildiğini teker teker açıklayacağız. Yatırımı sadece görünen kısma yapıyorlar, reklam olan kısma yapıyorlar. Altyapıya, derelere yapılan yatırım oranı bu dönemde, neredeyse yok denebilecek düzeydedir. Sadece rant, çıkar ilişkileri dışında İstanbul lehine oluşan bir tek oluşum yoktur."

"BİR KRİZ MASASI OLUŞTURDUK"

İl Başkanı Canpolat, ayrıca, su baskınları nedeniyle mağdur olan vatandaşların sorunlarıyla ilgilenmek amacıyla bir kriz masası oluşturduklarını da sözlerine ekledi.

"İSTANBUL, TABİİ Kİ BÜYÜK BİR RANT MESELESİNE DÖNÜŞTÜ."

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise "Sayın Topbaş'ın yüz binlik plan yaparken hazırlamış olduğu rapora baktığınızda bu felaketlerin nereden kaynaklandığını görebileceksiniz. İstanbul, tabii ki büyük bir rant meselesine dönüştü. Özellikle, büyük yapılaşmalar, alt yapısı olmayan yapılaşmalar ve dünyanın hiçbir ülkesinde, hiçbir şehrinde olmadığı kadar AVM'nin olduğu,  dünyanın tek şehriyiz. Ama asıl önemli olan şu; 400'e yakın irili ufaklı dereler var. Bu derelerin güzergahı İstanbul'un bütün yapısını alt üst etti. Bugün yine en büyük tehlikeyi Ayamama deresinde gördük. Birçok derelere baktığınızda bu manzarayı göreceksiniz. 'Bu derelerin güzergahı niye değişti' diye merak eden var mı? Sadece ve sadece belli kesimlere rant yaratmak için, başta Ayamama deresi olmak üzere birçok derenin güzergahının değişmesiyle ne yazık ki İstanbul'un kimyası değişti. Ama yöneticiler ne diyor? Evinizden çıkmayın, arabanızla çıkmayın'. Arabamızla çıkmayalım da, metromuz kapalı. Uçarak mı gideceğiz? Bütün bunlara baktığımızda, bunun tek bir sebebi var. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve bakanı da itiraf etmiştir. İmar hırsızlığı İstanbul'u çekilmez hale getirmiştir. Sakın iklim değişikliği falan demeyin. İklim değişikliği sadece İstanbul'un başına mı bela oluyor? Niye iklim değişikliği Edirne'nin ötesinde ya da başka şehirlerde olmuyor da İstanbul'da oluyor. Bunun tek sebebi ranttır ve dere güzergahlarının değişimidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ileriki günlerde, tek tek, hangi derenin güzergahının neden değiştiğini kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu.

Görüntü dökümü:

----------------

-Açıklamaların görüntüsü

-Genel ve detay görüntüler

18.07.2017 - 19.57 Haber Kodu : 170718277

=================================

6- KAHVEHANEYE ATEŞ AÇILDI: 2 YARALI

Haber-Kamera: Murat DELİKLİTAŞ - Ozan URAL/ İstanbul,

Ümraniye'de, bir kahvehanede oturanların üzerine yoldan geçen bir otomobil içinden ateş edildi. Saldırıda biri ağır iki kişi yaralandı.

Olay saat 22.30 sıralarında, Atatürk Mahallesi Çeşme Sokak'ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre,  sokak üzerinde ilerlerken kahvehane önünde park eden otomobil içinden, müşterilerin üzerine ateş edilmeye başlandı. Açılan ateş sonucu kahvehane müşterilerinden soyadı alınamayan Yavuz adlı bir kişi ile yanında oturan kişi yaralandı. Saldırının ardından saldırgan otomobille olay yerinden kaçtı.

Saldırı sonucu ağır yaralanan Yavuz adlı kişi, bir başka otomobille, yanında oturan arkadaşı ise ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yavuz adlı kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Görüntü dökümü:

-------------

-Kıraathane

-Yerdeki kan izleri

-Kıraathanenin kırık camları

-Röportaj

-Genel ve detaylar

19.07.2017 - 00.50 Haber Kodu : 170719002

=================================

(ÖZEL)

7- BÜYÜKADA'DA SUNUCU CANAN TUĞANER'İN GÖRÜNTÜLERİNİN ÇEKİLMESİ DAVASI

3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan İranlı ilk duruşmada tahliye edildi.

Haber: İhsan YALÇIN/ İstanbul DHA

Sunucu Canan Tuğaner'in Büyükada'da bikinili haldeyken görüntülerini çeken ve hakkında "Özel hayatın gizliliğini ihlal ve ifşa" suçundan 3 yıla kadar hapsi istenen 24 yaşındaki İranlı, ilk duruşmada tahliye edildi.

Canan Tuğaner, 17 Haziran Cumartesi günü sahilde bir kişinin cep telefonuyla görüntülerini çektiğini farketmiş, duruma müdahale etmiş, bu yüzden çıkan arbede de başından yaralanmıştı. Tuğaner'in şikayette bulunması cep telefonu kamerasıyla çekim yapan kişi gözaltına alındı. B. J. adlı İranlı turistin cep telefonunda Canan Tuğaner'in görüntüleri çıktı. Emniyet'teki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen İranlı turist "Özel hayatın gizliliğini ihlal ve ifşa" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

"HANIMEFENDİDEN ÖZÜR DİLİYORUM"

İranlı bugün Adalar Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. B. J. savunmasında, "Elimdeki telefonla denizi ve doğayı çekiyordum. Suç kastım yoktur, bir cahillik yaptım. Yürüyerek kamera kaydı yapıyordum. Sabit bir yerde durmadım. Kameraya düştüler, yanlış yapmışım, pişmanım. Hamınefendiden özür diliyorum. Beni bağışlamasını diliyorum. Tahliyemi istiyorum" dedi.

1 İLA 3 YIL ARASI HAPSİ İSTENİYOR

Mahkeme hakimi sanık ve müşteki ifadelerinin ardından, sanığın tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.  İranlı

turistin Türkiye'den sınır dışı edileceği öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

------------------------

ARŞİV

-Şüphelinin Tuğaner'i cep telefonuyla çekmesi

-Canan Tuğaner ile röp.

-Genel ve detaylar

18.07.2017 - 17.48 Haber Kodu : 170718252

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement