Dha Yurt Bülteni - 12 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 12

Dha Yurt Bülteni - 12

Cumhurbaşkanı'na suikast timi davasında, duruşma salonu dışına darağacı kuruldu (4)DALAMAN HAVA MEYDAN KOMUTANI TANIK OLARAK DİNLENDİCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında...

13.07.2017 19:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı'na suikast timi davasında, duruşma salonu dışına darağacı kuruldu (4)

DALAMAN HAVA MEYDAN KOMUTANI TANIK OLARAK DİNLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 44'ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına, öğleden sonra devam edildi. Duruşmada 15 Temmuz tarihinde Dalaman Garnizon Komutanı olan Tuğgeneral Murat Selçuk Çol, tanık olarak dinlendi. Halen Afganistan Kabil'de havalimanında görevli Türk Birliği'nde tuğgeneral rütbesinde komuta eden Çol, Korgeneral Yılmaz Özkaya ile darbe gecesi birlikte olduklarını, bir garipliklerin yaşandığını fark ettikten sonra ise üsse gittiklerini anlattı. Tutuklu sanık albay Cenk Bahadır Avcı'nın kendilerine mesaj geldiğini ve yönetime el konulduğu bilgisini verdiğini söyleyen Murat Selçuk Çol, "Cenk Bahadır Avcı, elinde bir listeyle ve yazıyla odamıza geldi. Korgeneral Yılmaz Özkaya, isimleri gördükten sonra böyle bir imzayla bunun olamayacağını, olsa olsa fake (sahte) olabileceğini söyledi. Yukarıdan emir almadan herhangi bir şey yapılmamasını söyledi. Biz de o andan sonra ne yapacağımızı konuştuk. Havada hiçbir uçak helikopter gibi araçlarının olmaması gerektiğini biliyoruz. Uçuş yasağının kaldırıldığına dair emir almadık. Havada hiçbir unsurun kalmaması lazımdı. Acil müdahale uçaklarından birisi Dalaman'dadır. Biz o uçaklardan birisinin önünü kapattık. O gece valimizle, savcımızla bağlantı halindeydik" dedi.

Milli Savunma Bakanı'nın 14 Temmuz günü Dalaman'a uçakla iniş yaptığını anlatan Tuğgeneral Murat Selçuk Çol, "Bize bakanımızın arz için geldiği söylendi sonra da otele gitmek üzere helikopterle havalandı. Ayrıca bize 15 Temmuz gecesi, 'Ata' uçağının değişik kodla iniş yaptığı bilgisi verildi. Ata uçağı saat 01.43'de havalandı. Uçağın en son Ata olarak kaydedildiği bilgisinin kuleden kendilerine verilmesi üzerine bunu Cumhurbaşkanının kullandığını tahmin ettik. Sayın Cumhurbaşkanının o gece uçağa binip binmediğini bilmiyorum, bana özel biri bilgi verilmedi. Ancak uçak havalanmadan 15 dakika önce üsse bir helikopter iniş yaptı. Biz bu bilgilerden, cumhurbaşkanlığı korumalarının önlem almalarından Cumhurbaşkanımızın, bölgede bulunduğunu tahmin ettik" dedi.

Dalaman askeri havalimanına suikastçilerin kullandığı helikopterin iniş yapmasına ilişkin de bilgiler veren Murat Selçuk Çol, "Cenk Bahadır Avcı, bize helikopterin geldiğini, elektrik ve ışıklarının kapalı olduğunu söyledi. Kuleden yaklaşmamasını kendisini tanıtmasını istedik. Helikopter deniz üs komutanlığı tarafına indi. Yardım talebinde bulundu, ancak bu isteği karşılanmadı. Helikoptere yakıt verilmeden kalktı. Aynı helikopter ikinci kez deniz hava üs komutanlığı tarafına indi. Helikopter ikinci kez 04.35'de indi. Yakıt talebinde bulundu. Bütün sistemleri kapalıydı. Yardım etmeyeceğimizi söyledik. Bunlar da kayıtlarda var. Yakıt verilmemesi gerektiğini söyledim. Daha sonra Cenk Bahadır Avcı, Tuğgeneral Tezcan Kızılelma'dan emir aldığını bunun için yakıt vereceğini söyledi. Ben de vermemesi gerektiğini söyledim. Ben verme dedim ama kendisi emir aldığını söyledi. Cenk Bahadır Avcı, yanımızda bizimle görüşme yaptıktan sonra ilk helikopterin inişine kadar herhangi bir olumsuz davranışını görmedim. Hatta ilk helikoptere yakıt vermediğini biliyorum. Biz gelen helikopterin darbecilere ait olduğunu saat 05.05'de, Datça radar üssünden gelen telefonla öğrendik. Bize helikopterin Marmaris'teki saldırıya katılan helikopter olduğu bilgisi verildi. Ancak o sırada helikopter Dalaman'dan ayrılmıştı" dedi. Tuğgeneral Murat Selçuk Çol'un ifadesinin tamamlanmasından sonra duruşmaya 10 dakika ara verildi.

O TİŞÖRTE SORUŞTURMA AÇILDI

Duruşmanın sabahki bölümünde sanık askerlerden Gökhan Güçlü'nün üzerinde kahraman anlamına gelen 'hero', altında da "kahramanlar ölümsüzdür' anlamına gelen ingilizce yazı bulunan tişört giymesinden dolayı, Ceza ve Tekif Evleri Genel Müdürlüğü, cezaevi yönetimi hakkında inceleme başlattı. Sanık Gökhan Güçlü, ifadesinde, tişörtü kendisine cezaevi yönetiminin verildiğini ileri sürmüştü.

SAT KOMUTANININ İFADESİNE DEVAM EDİLDİ

Duruşmanın sabahki bölümünde sanık askerlerden Gökhan Güçlü'nün üzerinde giydiği tişörtün yarattığı tartışmadan dolayı ifadesi yarım kalan SAT Komutanı Albay Mustafa Turan Ecevit'in, tanıklığına da devam edildi. Sanıkların ifadelerinde, sık sık, kendileri Marmaris'e ulaşmadan görgü tanıklarının siyah giysili kişiler gördüğünü, TSK içinde sadece SAT görevlilerinin böyle giyindiğini, çatışmayı da bunların yaptığını ileri sürmesi üzerine Albay Mustafa Turan Ecevit, "Ben 2015 yılında göreve başladığımdan beri SAT görevlileri, siyah kıyafetler giymemektedirler. Bu kıyafet yöneltmeliğinde de vardır" yanıtını verdi. Söz alan tutuklu sanık Özay Çöder'in, "15 Temmuz'da beni görmüş müdür" sorusuna Albay Ecevit, "Ben kendisini görmedim" dedi. Özay Çöder'in 15 Temmuz günü SAT Komutanlığı'nda neler yaşandığına ilişkin sorularını Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, kendi dosyalarıyla ilgisi olmadığı için tanığa yöneltmedi. Albay Mustafa Turan Ecevit, "Bu personeller cephaneliğin kapısını kırıp birliğini yağmalayan hırsızlar gibi hareket etmiştir. Silahları almışlardır. Arkadaşlarının dolaplarını bile yağlamışlardır. SAT'ta kapsamlı bir görev için ne böyle bir hazırlık ne de bir uygulama vardır. SAT'ın ve TSK'nın tarihinde böyle bir şey yoktur" dedi. Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, tutuklu sanık Özay Çöder'in soruşturma dosyasıyla ilgisi olmayan sorular sorduğu gerekçesiyle, bu hakkına son verdi. tutuklu sanık SAT görevlisi Ali Sarıbey'in "SAT'ta FETÖ'cülerin kayırıldığı iddiası var, ben kayırıldım mı" sorusu üzerine Albay Mustafa Turan Ecevit, "Böyle bir uygulama yok. SAT Komutanlığı'nda hak eden hak ettiğini alır. Kimsenin şu yada bu sebeple kayırılması söz konusu değil" yanıtını verdi.

Haber: Taylan YILDIRIM - Cavit AKGÜN - Yasin TİNBEK/ MUĞLA

==============================================

Gaziantep'te 15 Temmuz anma etkinliklerinde eyleme hazırlanan 18 şüpheli yakalandı

GAZİANTEP'te 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle düzenlenecek anma etkinliklerine yönelik silahlı ve bombalı eylemler yapacağı değerlendirilen ve DEAŞ üyesi oldukları düşünülen 18 şüpheli, insansız hava aracı destekli operasyonlarla yakalandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Müdürlüğü ekipleri, terör örgütü DEAŞ'ın, 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle düzenlenecek anma etkinliklerine yönelik, örgütün silahlı ve bombalı eylemler yapacağı ve bu eylemler için uzun zamandır hazırlık içerisinde oldukları değerlendirilen teröristlerin yakalanması için harekete geçti. Bu kapsamda DEAŞ mensuplarının sınırdan Türkiye'ye sahte kimlik veya pasaport temin ederek geçiş yapacakları düşünülen 9'u Türk, 8'i Suriye ve 1'i Irak vatandaşı olmak üzere 18 şüphelinin yakalanması için çalışma başlatıldı.

Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, özel harekat polisleri eşliğinde insansız hava aracı destekli operasyonla belirlenen adreslere eş zamanlı baskın yaptı. Yapılan baskınlarda terör eylemleri yapmak için hazırlık yaptıkları değerlendirilen 16 şüpheli kent merkezinde, 2 şüpheli ise Nizip İlçesi'nde yakalandı. Yakalanan şüphelilerin ev, işyeri ve araçları ile üst aramalarında 1 kurusıkı tabanca, 1 dürbün, 1 çift kayıp plaka ve çok sayıda dijital malzeme ele geçirildi. Şüpheliler sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Gaziantep Valiliği'nden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Müdürlüğü ekiplerince, DEAŞ terör örgütünün ilimize yönelik faaliyetlerinin ve olası terör eylemlerinin bertaraf edilmesi amacı ile yapılan çalışmalarda; 15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde meydana gelen darbe girişiminin yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek 15 Temmuz anma etkinliklerine yönelik, örgütün silahlı ve bombalı eylemler yapacağı ve bu eylemler için uzun zamandır hazırlık içerisinde oldukları değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, DEAŞ terör örgütü mensuplarının sınırdan ülkemize geçerken sahte kimlik veya sahte pasaport temin ederek geçiş yapacakları değerlendirilen; 9'u Türk, 8'i Suriye, 1'i Irak vatandaşı olmak üzere, şüphelilerin yakalanması için yapılan operasyonda; 2 şahıs Nizip İlçesi'nde, 16 şahıs il merkezinde toplam 18 şahıs yakalanmıştır. Yakalanan şüphelilerin ikametlerinde, işyerlerinde, araçlarında ve üst aramalarında 1 kurusıkı tabanca, 1 dürbün, 1 çift kayıp plaka ve çok sayıda dijital malzeme ele geçirilmiştir."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Havadan görüntü

Ekiplerin ilerlemesi

Özel harekatın eve girmesi

Adreslerde arama yapılması

Genel ve detay görüntüler

Haber: Mücahit YOLCU-Kamera: GAZİANTEP-DHA)

==========================================

Azez'de otogarda bombalı saldırı: 4 ölü, 7 yaralı

KİLİS'in karşısındaki Suriye'nin Azez ilçe merkezindeki otogarda teröristler tarafından bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 4 kişi öldü, 7 kişi de yaralandı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolündeki Azez ilçe merkezinde bulunan otogarda, teröristlerce akşam saatlerinde bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi.  Şiddetli patlamada ilk belirlemelere göre 4 kişi öldü, 7 kişi ise yaralandı.

Saldırı sonrası sınır hattında alarm durumuna geçilirken, patlamada yaralananlardan 3'ü sınır hattındaki sahra hastanesine, 4'ü ise Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilerek tedaviye alındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Olay yeri

Toplanan kalabalık

Patlayan araç

Genel ve detay görüntüler

Haber: Reşit ÇELEBİOĞLU-Kamera: KİLİS-DHA)

==========================================

Pencereden düşen 9 yaşındaki Ecrin öldü

TEKİRDAĞ'ın Çerkezköy İlçesi'nde 7'inci kattaki evlerinin penceresinden henüz belirlenemeyen nedenle düşen 9 yaşındaki Ecrin Çeribaş, hayatını kaybetti.

Olay, Çerkezköy İlçesi'nin Kızılpınar Mahallesi'nde Saygın Sokak üzerindeki Satarlar Apartmanı'nda meydana geldi. Apartmanın 7'inci katında oturan Ecrin Çeribaş, henüz belirlenemeyen nedenle pencereden apartmanın bahçesindeki toprak zemine düştü. Olayı görenlerin haber vermesi üzerine gelen sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaptıkları Çeribaş'ı ambulansla Çerkezköy Devlet Hastanesi'ne götürdü. Çeribaş, burada doktorların tüm çabasına karşın hayatını kaybetti. Hastaneye gelen Çeribaş'ın yakınları sinir krizleri geçirdi.

Minik Ecrin'in cesedi hastane morguna kaldırılırken, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek. Çeribaş'ın ölümüyle ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------------

Ecrin'in düştüğü yer

Apartmandan detaylar

7'inci kattaki açık pencere

Görgü tanığı ile röportaj

Detaylar

Haber-Kamera: Onur KAYA/ÇERKEZKÖY(Tekirdağ),

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement