Dha Yurt Bülteni 8 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni 8

============5 - Sivas olaylarında hayatını kaybedenler 25'inci yıl dönümünde anıldı (2)UTANÇ MÜZESİ TALEBİNİ YİNELEDİLERSivas'ta ikinci anma programı ise Seyrantepe Mahallesi'nde başladı.

02.07.2018 14:15

============

5 - Sivas olaylarında hayatını kaybedenler 25'inci yıl dönümünde anıldı (2)

UTANÇ MÜZESİ TALEBİNİ YİNELEDİLER

Sivas'ta ikinci anma programı ise Seyrantepe Mahallesi'nde başladı. Çeşitli Alevi-Bektaşi Dernekleri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları gibi çoğunluğu il dışından gelen katılımcılar, Hacı Bektaşi veli Derneği önünde toplandıktan sonra 10.30 sıralarında yürüyüşe başladı. Grup Mevlana Caddesi güzergahını kullanarak, kent meydanı üzerinden eski Madımak Oteli, bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi'nin bulunduğu Eski Belediye Sokak önüne kadar geldi. Yürüyüş sırasında olayda ölenlerin yakınları ön safta yer aldı. 'Sivas'ın hesabı sorulacak' sloganları atarak, ellerinde döviz ve fotoğraflar ile yürüyen yaklaşık 3 bin kişi eski otel binası önünde toplandı. Polis bariyeri ile kapatılan binanın önüne sadece, siyasi parti temsilcileri ile olayda ölenlerin yakınları alındı.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR

Otel binasının önüne ellerinde kaybettikleri yakınlarının fotoğrafları ile gelen aileler gözyaşlarını tutamadı. Birbirlerine sarılan aileler, önceki yıllardaki geleneği sürdürerek binanın müze yapılmaması gerekçesi ile binanın içerisine girmedi. Ellerindeki fotoğrafları ve karanfilleri binanın önüne bıraktı. Bina önünde saygı duruşunda bulunulurken, yaşamını yetiren 35 kişinin isme bu sırada tek tek okundu. Daha sonra isa semah dönüldü. Programa katılan sivil toplum kuruluşları adına açıklamalar okundu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları adına yapılan açıklamalarda, Madımak Oteli'nin müze yapılması konusundaki istek tekrarlandı. 26'ncı yıldönümünde burayı müze olarak görmek isteği dile getirildi.

CHP VE HDP TEMSİLCİLERİNDEN AÇIKLAMA

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yönetimindeki bazı milletvekilleri ile, HDP milletvekilleri de binanın önüne gelerek karanfil bıraktı. Burada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, insanlık tarihinin, hiç kuşkusuz Türkiye tarihinin en barbarca işlenmiş katliamı ile karşı karşıya olduklarını belirterek, "25 yıldan beri insan olan herkesin yüreği yanıyor, bu acıyı yaşamaya çalışıyor. Herhalde hem Türkiye tarihinin hem insanlık tarihinin en barbarca katliamı olan Sivas katliamının gerçek suçluları hesap vermediği sürece o yüreklerde yanan ateşler sönmeyecek. Hesap verilmediği gibi maalesef hele hele son dönemde bu cinayeti işleyen katillerin mağdur gösterilmeye çalışıldığı bir dönemi yaşıyoruz hükümet tarafından, bizzat  AKP genel başkanı tarafından cezaevinde yatan bu katliamın katillerini mağdur edildiğini söylüyor. Mağdur varsa burada yanan çocuklarımızdır. 18 yaşında, 20 yaşında yanan ailelerdir, yanan Türkiye'dir. Bu olayın mağduru bütün insanlıktır, bütün Türkiye'dir. Maalesef katilleri koruyanların avukatlarının milletvekili, bakan yapıldığı bir dönemde bu acıyı yaşıyoruz. Bizler insan haklarına, barışa, demokrasiye inanan insanlar bu acının unutulmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu olayla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne onlarca önerge verdik aydınlanması için. Bu mücadele bundan sonra devam edecek. Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak bu yaşanan acının arkasındaki karanlık güçler ortaya çıkıncaya kadar devam edecek. Maalesef Türkiye katliamlar tarihi, maalesef Türkiye her gün yeni katliamları yaşıyor. Dün Suruç'ta yaşandı bir katliam, dün Ankara Gar Meydanı'nda yaşandı, Merasim Sokak'ya yaşandı. Beşiktaş meydanında yaşandı. Kayseri'de yaşandı katliamlar. Bu katliamlarla yüzleşmediğimiz ve hesaplaşmadığımız sürece ve bu katliamların arkasındaki güçleri bulmadığımız sürece bu yaralar kapanmaz. Biz cinayetleri, katliamları kim yaparsa yapsın onların karşısında olduğumuzu bilinmesi gerekiyor. Bugün 2 Temmuz, yarın Başbağlar'da olacağız. Bizim için katliamların, katillerin hiçbir farkı yok. Merasim Sokak'ın, Beşiktaş'ın, 10 Ekim'in, Suruç'un katilleri ile Sivas'ın katilleri arasında hiçbir fark yok. Bütün katliamları kınıyoruz" dedi.

Halkların Demokrasi Partisi(HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen ise bu olayla yüzleşilmemiş olmasını ülkenin ayıbı olarak nitelendirerek, "1993 yılında yaşanan bu vahşetle yüzleşebilseydik, etkin bir yargılama ve ciddi bir idari soruşturma yapabilseydik bunu hem toplum vicdanında mahkum edebilirdik hem de bu 25 yılında yaşanan hiçbir başka karanlık olaya, vahşete insan yakma, katletme vakalarına tanıklık etmezdik. Önümüzde çok ciddi bir sorumluluk var; o da insan yakan zihniyetle yüzleşmek ve hesaplaşmak. Kimsenin inancından dolayı ayrımcılığa uğramadığı bir ülke ve dünya için bir araya gelmek; özgür, eşit, demokratik yaşayacağımız bir Türkiye'yi birlikte kurma sorumluluğu 33 canımıza karşı borcumuzdur. Muhalefet dinamiklerinin bir araya gelmesi Madımak kurbanlarına karşı sorumluluktur. İnanıyoruz ki bu ülkede bir daha böyle vahşetlerin yaşanmamasının biricik güvencesi demokrasi için mücadele etmek, bir araya gelmek ve ayrımcı anayasayı ortadan kaldıracak güçlü bir irade kurmaktır. Bu ülkede bütün toplumsal muhalefet dinamiklerinin geçmişteki tüm önyargılarını aşarak bir araya gelmesi, Madımak kurbanlarına karşı vicdani sorumluluğudur. Biz HDP olarak bu çabanın arayışı içinde olmayı siyasetin bir görevi addediyoruz" diye konuştu.

'BU İSİMLER KALDIRILSIN'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Gani Kaplan ise olayın üzerinden 25 yıl geçtiğini belirterek, bina içerisinde oluşturulan ve ölenlerin isimlerinin yer aldığı alanda göstericilerden hayatını kaybeden Ahmet Alan ve Hakan Türkgil'in isminin kaldırılmasını istediklerini belirterek, "Dikkat ederseniz hiçbir şehit ailemiz yangından sonra içeriye girmedi. Burası yıllarca lokanta olarak kullanıldı. Sonra Özel İdare burasını bilim, kültür müzesi haline getirdi ancak buna rağmen ailelerimiz içeriye adımını atmadı. Bunun nedeni içeride iki tane katilin ismi vardır. Katilin isimleri burada olduğu sürece hiçbir aile burayı ziyaret etmez. Bu hükümetten acil olarak talebimiz şudur. Biran önce iki tane katilin ismi buradan kaldırılsın. Nasıl ki Ankara Gar'ı katliamındaki katillerin ismi yazılmıyorsa, nasıl ki 15 Temmuz'daki  şehitlerin isimlerinin yanına katillerin ismi yoksa, buradakilerin de lütfen biran önce isimleri kaldırsınlar. Burayı derhal Alevi kurumlarına teslim etsinler. Biz de en kısa zamanda Sivas Şehitleri Utanç Müzesini buraya yapalım" dedi.

Konuşmaların ardından gruplar geldikleri güzergahı kullanarak alandan ayrıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------

-Yürüyüşten görüntüler

-Grupların görütüsü

-otel önüne gelişleri

-Yakınlarının görüntüsü ve üzüntüleri

-Veli Ağbaba Açıklama

-Ayhan Bilgen açıklama

-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Açıklama

-Anmadan görüntüler

-Detaylar

Haber-Kamera: Eraydın AYTEKİN - Hüsnü Ümit AVCI - İrfan ÖZŞEKER - Bülent TATLI/ SİVAS, DHA - Hakimin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni 8 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement