Diyarbakır'da Êzîdxan Sergisi - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da Êzîdxan Sergisi

Diyarbakır\'da Êzîdxan Sergisi

IŞİD saldırılarına maruz kalan Êzidîleri konu alan Êzîdxan adlı fotoğraf sergisi Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla açıldı.

07.08.2016 16:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NarPhotos Fotoğraf Kolektifi üyesi Hüsamettin Bahçe'nin IŞİD saldırılarına maruz kalan Êzidîleri konu alan Êzîdxan adlı fotoğraf sergisi, Amed Sanat Galerisi'nde açıldı. Serginin açılışına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Ali Atalan'ın yanısıra çok sayıda kişi katıldı. Serginin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Sanat Daire Başkanı Cevahir Sadak, Şengal'den Diyarbakır'a gelen Ezidîlerin ilk etapta sığındıkları yer olan bu mekanda böyle bir serginin yapılmış olmasının özel bir anlamı olduğunu söyledi.

Eş Başkanı Gültan Kışanak ise tarihte birçok katliamın yaşandığını; ancak 3 Ağustos 2014'te yaşananın en derin acılardan biri olduğunu söyledi. "Damıtılmış duyguların ifadesidir sanat" diyen Kışanak, "Bu gün bu sergide Ezîdi halkının kültürünü, yaşamını, trajedisini hep birlikte yeniden gördük. Yeniden halkımızın yaşadığı acıyı paylaşmaya ve bu duygu yoğunlaşmasını ortaklaşmaya davet ediyorum. Bu serginin ulusal, duygusal ve insani bir boyutu var." dedi. Herkesi sergiyi izlemeye davet eden Kışanak, "Bir nebze de olsa, yüzleşince, paylaşınca, konuşunca acılarımız azalıyor." diye konuştu. HDP milletvekili Feleknas Uca ve Ali Atalan da, katliamın ikinci yıldönümünde açılan serginin önemine dikkat çekti.

10 Eylül'e Kadar Sergilenecek

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı tarafından desteklenen ve çekimleri bir yıl süren çalışma sırasında üretilen 10 bin karelik arşiv içerisinden 47 fotoğraflık bir seçki,Êzîdxan(Êzîdîlerinyaşadığı topraklar) adıyla 10 Eylül tarihine kadar sergilenecek.

Ezidi Kampı'nda Ağıtlı ve Şiirli Anma

İki yıl önce Şengal'de IŞİD saldırıları sonucu katledilen Êzidîler için fotoğraf sergisinin yanı sıra Yenişehir Fidanlık Alanı'ndaki Êzidî Kampı'nda da anma yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın katıldığı etkinliğe Êzidî kadınlar beyaz giysilerle, gençler ise ağızlarına siyah kurdele bağlayarak katıldı. Şiirlerin okunduğu, ağıtların yakıldığı etkinlikte konuşan Eş Başkan Fırat Anlı, Şengal Dağı'nda, Laleş'te, Kerkük'te, Mahabad'ta, Kamişlo'da, Cizir'de ve Kobani'de yaşamını kendi halkının geleceği için verenleri anarak, "Hepimiz bir kalbin parçası gibiyiz." dedi. Anma etkinliği, milletvekilleri, Êzidî Kampı yetkilileri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yaptığı açıklamaların ardından sona erdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da Êzîdxan Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement