Gediz'de Balık Tutmak Hayal - Son Dakika
Güncel

Gediz'de Balık Tutmak Hayal

Gediz\'de Balık Tutmak Hayal

Kütahya'nın Murat Dağı'ndan doğarak Menemen sınırlarından İzmir Körfezi'ne dökülen Gediz Nehri'ndeki kirlilik devam ediyor.

31.12.2012 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'nun sözüne inanarak Gediz Nehri'nde balık tutmaya geldiklerini belirterek, "Hani balık tutacaktık, çıka çıka terlik çıktı" dedi.

Dönemin Çevre, Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu'nun 2010'da söylediği "Temiz bir Gediz için arıtma tesislerinin tamamlanacağı zaman 31 Aralık 2012 saat 17.00'dir" açıklaması üzerine, İzmir İl Genel Meclis üyeleri ve İzmir Kent Konseyi üyeleri, Menemen'e gelerek balık tuttu. Menemen Emiralem Regülatörü'nde balık tutma eylemi yapan üyeler, kirliliğin devam ettiğini de belgeledi. Oltaların ucuna takılan terlik, poşet ve tahta göze çarptı. Kimyasal atıklar nedeniyle nehirde oluşan köpükler gözlerden kaçmadı.

Birlik işlevini yerine getiremiyor

İzmir İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, İzmir Kent Konseyleri Birliğinin düzenlediği Gediz Nehrinde balık tutma eylemine katıldıktan sonra yaptığı açıklamada, Gediz Nehrindeki kirliliği önlemek için Gediz Havzası İlleri Çevre Koruma Hizmet Birliğinin kurulduğunu hatırlattı. Değirmenci, "Bu birlik Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir olmak üzere 4 ili kapsıyor. Birliğin merkezi Manisa. Yıllar içinde bu birliğin işlevini yerine getiremediği görüldü. Çalışma programı içinde 4 ilin valisi her 3 ayda bir defa bir araya gelip, bilgi ve eylem paylaşımı yapacaklardı. Valiler sadece 3 defa bir araya gelebildi. 2008'in Mayıs ayında "Gediz Havzası Koruma Eylem Planı" yürürlüğe kondu. Bu plana göre Belediyelerin 2012 yılı sonuna kadar Atıksu arıtma tesisleri ile katı atık bertaraf tesisleri kurmaları gerekiyordu" dedi.

Çıka çıka terlik çıktı

İzmir İli içinde Gediz Havzasında olan 4 ilçe Kemalpaşa, Menemen, Foça ve Çiğli'de İzmir Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesislerini kurduğunu hatırlatan Başkan Değirmenci, "Sadece Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde bazı işletmeleri arıtma tesislerini tamamlamadı. Onların da bazıları arıtmalarını zaman zaman çalıştırmıyorlar. Gediz artık İzmir Sınırları içinde kirletmiyor. Kirlilik çok büyük oranda Manisa'dan geliyor, Uşak ve Kütahya'da onu izliyor" diye konuştu. İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, "Orman ve Su işleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu; 2012 yılı sonunda Gediz Nehrinde balık tutulacağını söylemiş, herkes oltasını alsın gelsin demişti. Biz oltalarımızı aldık geldik. Balık Nerede? Hani balık tutacaktık. Çıka çıka terlik çıktı" dedi.

Bakanın sözü nerede?

Gediz Nehri yatağında ıslah çalışmaları yapılırken İş makinasının direksiyonuna geçip poz veren AKP milletvekili Muzaffer Yurttaşın, 'Bizler bakanımızın sözünü yerde bırakmayacağız' sözüne atıfta bulunan Başkan Değirmenci, "Sayın Yurttaş Bakanın sözü nerede? 31 Aralık 2012'de Temiz akan Gediz Projesi yaşama geçecek" diyen Manisa Çevre ve Orman İl Müdürü Yahya Güngör nerede" diyerek sözlerine son verdi.

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci'den sonra konuşan İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Metin Erten ise, Gediz'in ülkenin tarımsal sulamada kullanılan önemli nehirlerinden biri olduğunu belirtti. Dönemin Çevre ve orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun 2010'da açıklama yapmak zorunda kaldığını, 31 Aralık 2012'de nehirde balık tutma sözü verdiğini anımsatan Erten şöyle konuştu: "Biz de, Türkiye Cumhuriyeti'nin sade yurttaşları olarak sayın bakanımızın bu açıklamasını dinleyip, kendisine inanıp, bugün buraya oltalarımızla balık tutmaya geldik. Ancak gördüğümüz manzara düş kırıklığı yarattı. Burada Eroğlu'nu ve bizi  balıkların değil her türden kirliliğin  beklediğini gördük. Verilen ancak tutulamayan sözlerden biriyle  karşı karşıyayız. Sayın Eroğlu'na sözünün arkasında durmasını ve bugün buraya balık tutmaya gelmesini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gediz'de Balık Tutmak Hayal - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement