Hatay'da Mutlu Özbekler - Son Dakika
Güncel

Hatay'da Mutlu Özbekler

Kenan Evren tarafından 3 Ağustos 1982 yılında Rusya'nın Afganistan'ı işgali sırasında, Pakistan üzerinden Türkiye'ye getirilen ve değişik kentlere yerleştirilen Özbek Türk'leri, hayatlarından memnun yaşıyorlar.

16.08.2011 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından 3 Ağustos 1982 yılında Rusya'nın Afganistan'ı işgali sırasında, Pakistan üzerinden Türkiye'ye getirilen ve değişik kentlere yerleştirilen Özbek Türk'leri, hayatlarından memnun yaşıyorlar.

Antakya merkeze 25 kilometre mesafede, daha önce Mücahitler köyü olan, 1999 yılından bu yana Ovakent beldesi olan Özbeklerin yaşadığı beldede, vatandaşlar, geçimlerini tarım ve hayvancılığın yanı sıra tekstil işi yaparak sağlıyorlar.

Giyimden yeme içmeye kadar gelenek ve göreneklerini de yaşatmayı sürdüren Özbeklilerin yaşadığı Ovakent Beldesi Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Öztürk, yaptığı açıklamada, Özbek kökenliler olarak Türkiye'de yaşamaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Öztürk, "3 Ağustos 1982 yılında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in desteğiyle savaştan kaçarak Türkiye'ye getirildik. Türkiye'ye sığınanların sayısı 5 bin civarındaydı. Tokot, Gazantep, Şanlıurfa, Van, İstanbul Zeytinburnu ve Hatay'a yerleştirildik. Sadece Hatay'a gelenlerin sayısı ise 171 hane ve yaklaşık 600 kişiydi. 29 yıl içinde 4 kuşaktır nüfusumuz 10 bini buldu" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin 1982'de kendilerine kucak açmanın yanı sıra 10'ar dönüm de arazi verdiğini, gül gibi geçinip gittiklerini belirten Öztürk, "ABD ya da Avrupa'nın en iyi ülkesine gitmiş olsak böyle mutlu olmazdık" diye konuştu.

Öztürk, belediye başkanı ve meclis üyeleri dahil tüm yerel yöneticilerin Afganistan'dan gelen Özbeklerden oluştuğunu, beldelerine en iyi hizmeti getirmek için büyük çaba harcadıklarını anlattı.

Afganistan, İran, Suriye, Suudi Arabistan, Pakistan ve diğer ülkelerde akrabalarının bulunduğunu belirten Öztürk, onları da zaman zaman ziyaret ettiklerini, akrabalarından, gelenek ve göreneklerinden hiç kopmadıklarını söyledi.

Tek sorunlarının eğitimdeki eksikler ve işsizlik olduğunu ifade eden Öztürk, 10 bin nüfuslu beldede lise bulunmadığına dikkati çekerek, "Geçen yıl 214 kişi ilköğretimden mezun oldu, ancak Serinyol ve Antakya'daki liselere 48 kişi kayıt yaptırdı. Özellikle kızlar liseye gidemiyor" diye konuştu.

Eski Afganistan Türkleri Derneği Başkanı ve kurucu üyesi Musa Kurt ise, 9 yaşında annesiyle birlikte savaştan kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını, Türkiye'nin her konuda kendilerine kucak açtığını, ancak topraklarından ve akrabalarından ayrı kalması nedeniyle içinde burukluk yaşadığını söyledi.

Özbek Türklerinin yaşadığı Ovakent beldesinin nüfusunun yüzde 60'ını 7-20 yaş grubu gençlerin oluşturduğunu belirten Kurt, şöyle devam etti:

"En büyük sorun işsizlik. Daha önceleri atalarımızın hamurunda olan halıcık ve dericilik yapıyorduk. Çin'den gelen ucuz deriler devreye girince tekstile döndük. Her evde en az 3-4 dikiş makinesi var.

Burada ailece çalışılarak ucuz penye etek, bluz, pantolon, yelek, ceket, tişört yaparak çevre illere pazarlıyoruz. Ancak, bu yeterli olmuyor. Gençlerimiz inşaat işlerinde de çalışıyor. Bazı olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin yaptığı yardımı asla inkar edemeyiz. "

Sosyal ve kültürel faaliyetlerde yetersiz kaldıklarını, gençlerin sportif faaliyetlerin yanı sıra meslek öğrenmesi için girişimlerde bulunduklarını ifade eden Kurt, adet ve gelenekleri sürdürdüklerini düğün ve sünnetlerin çok renkli geçtiğini, yerli ve yabancı turistlerin yaşamlarını merak ettikleri için sürekli beldeyi ziyaret ettiklerini de sözlerine ekledi.

- HATAY

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hatay'da Mutlu Özbekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement