Hatirlama Macerasi - Son Dakika
Güncel

Hatirlama Macerasi

Hatirlama Macerasi

02.05.2011 Tarihinde İstanbul Goethe Enstitüsü Ve Anadolu Kültür İşbirliğiyle Goethe Enstitüsü'nün Kütüphanesinde "Hatırlama Macerası" Başlıklı Bir Okuma Ve Söyleşi Gerçekleştirildi.

05.05.2011 14:18  Güncelleme: 14:47

02.05.2011 tarihinde istanbul goethe enstitüsü ve anadolu kültür işbirliğiyle goethe enstitüsü'nün kütüphanesinde "hatırlama macerası" başlıklı bir okuma ve söyleşi gerçekleştirildi.

"Hatırlama Macerası" Projesi'ne katılan yazarlardan Türkiye'den Murat Uyurkulak, Bosna Hersek'ten Milo Stojic, Hırvatistan'dan Slobodan Snajder ve Kıbrıs'tan Gürgenç Korkmazel, İstanbul Goethe Enstitüsü'nün kütüphanesinde proje için yazdıkları metinleri tanıttılar ve konuyla ilgili düşüncelerini anlattılar.

Goethe Enstitüsü ile edebiyat dergisi "die horen", Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs gibi Güneydoğu Avrupa ülkelerinden 23 tanınmış yazarın katılımı ile "Hatırlama Macerası" adlı uzun vadeli bir bölgesel proje gerçekleştirdiler ve bir internet portalı oluşturdular.

Hatırlama Macerası

Güneydoğu Avrupa ülkelerinde şiirsel keşifler

Güneydoğu Avrupa'daki Goethe Enstitülerinin çalışmalarında yıllardan beri en önemli faaliyet alanlarından biridir hatırlama kültürü, çünkü Avrupa'nın bütünleşmesi, etnik-dini-milliyetçi gerilimlerin aşılmasıyla, tartışmalı anıların dile getirilmesi ve kabul edilmesiyle başlar – anlaşmalara, Para Birliği'ne, açık sınırlara uyulduğu gibi, bunlara da dikkat etmek gerekir.

Geçmişte yaşanmış ya da hâlâ yaşanmakta olan çatışmalar üzerinde düşünmeyi konu alan edebi metinlerin yayımlanması için, katkıda bulunan herkesin kendi kişisel hatırlama cesaretini göstermesi gerekti. Sonuçta, yirmiden fazla yazar ile elliden fazla çevirmen, birlikte iddialı bir maceraya atıldılar. "Hatırlama Macerası" adlı internet portalı, katılımcı tüm ülkelerin dilindeki tüm metinlere erişimi sağlayacak şekilde düzenlendi.

Bu amaçla, tüm edebi metinler ve konuyla ilgili tüm bilgiler on dile birden çevrildi.

İstanbul Goethe Enstitüsü, projeye katılan yazarlardan yedisini, 15 gün sürecek ve İstanbul'dan başlayarak Mardin, Batman, Diyarbakır, Adana, Mersin ve Antakya kentlerini kapsayacak bir edebiyat turuna davet ediyor. Yolculuk sonbaharda, farklı yazarların katılımıyla, Türkiye'nin batısındaki kentlerde devam edecek.

2 Mayıs Pazartesi saat 19.30'da, bu yazarlardan Türkiye'den Murat Uyurkulak, Bosna Hersek'ten Milo Stojic, Hırvatistan'dan Slobodan Snajder ve Kıbrıs'tan Gürgenç Korkmazel, İstanbul Goethe Enstitüsü'nün kütüphanesinde proje için yazdıkları metinleri tanıttılar ve konuyla ilgili düşüncelerini anlattılar.

Ardından, bu yazarlar, 03 - 07 Mayıs 2011 tarihleri arasında okumalar yapmak üzere Mardin'e gittiler. Sırada Batman ve Diyarbakır var. Proje kapsamındaki edebiyat etkinlikleri, 10 – 13 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'den Aslı Erdoğan, Bulgaristan'dan Lea Cohen ve Kıbrıs'tan Niki Marangou'nun katılımıyla Antakya, Mersin ve Adana'da devam edecek. Etkinliklere, iki dilde moderasyon yapacak bir moderatör/çevirmen de eşlik edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hatirlama Macerasi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement