İran'daki Protestoların Yedinci Gününde, On Binlerce Rejim Destekçisi Sokağa İndi - Son Dakika
Güncel

İran'daki Protestoların Yedinci Gününde, On Binlerce Rejim Destekçisi Sokağa İndi

İran devlet televizyonu, bu sabah pek çok kentte on binlerce rejim yanlısının gösteri için toplandığını duyurdu. "Liderimiz, biz hazırız!" sloganları atıyorlar.

03.01.2018 10:22  Güncelleme: 12:55

Sosyal medya sitelerine erişimin engellendiği İran'da sağlıklı haber akışı olmasa da, protestoların yedinci gününde göstericilerin yine sokağa çıktığı bildiriliyor. Diğer yandan İran devlet televizyonu ise on binlerce rejim yanlısının da bu sabah gösteri için toplandığını duyurdu. Kirmanşah, Ahvaz ve Gorgan gibi pek çok kentte toplanan rejim yanlılarının "Liderimiz, biz hazırız!" gibi sloganlar attığı bildirildi.

PROTESTOLAR İÇ KARIŞIKLIĞA NEDEN OLUYOR

İran'da geçen hafta perşembe gününden beri devam eden eylemlerin nereye evrileceği dünyanın gündeminde. En az 23 kişinin öldüğü söylenen protestolar ülkede büyük bir iç karışıklığa neden oluyor.

ON BİNLERCE REJİM YANLISI SOKAĞA ÇIKTI

İran devlet televizyonu ise bu sabah on binlerce rejim destekçisinin hükümeti destekleyen gösterilerde bulunmak için çok sayıda kentte sokağa çıktığını duyurdu.

İran'daki Protestoların Yedinci Gününde, On Binlerce Rejim Destekçisi Sokağa İndi

23 KİŞİ ÖLDÜ, 1000'DEN FAZLA GÖZALTI VAR

İran'daki olaylar, 28 Aralık'ta Meşhed'de bir grup göstericinin, ülkedeki hayat pahalılığı, işsizlik, yolsuzluk gibi sorunları protesto etmesiyle başlamıştı. Kısa sürede rejim karşıtı gösterilere dönüşen protesto eylemleri, Tahran, Kermanşah, Senendeç, Zencan, Şiraz, Kum, Şiraz, Ahvaz, Zahidan, Erak, Hurrem Abad gibi pek çok kente yayıldı. Ülke genelindeki olaylarda şimdiye kadar en az 23 kişinin hayatını kaybettiği, 1000'den fazla göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

GÖZLER DEVLET TELEVİZYONUNDA

Dün geceki gösterilerde can kaybı olup olmadığı bilinmiyor. Tahran yönetimi, bugün itibariyle bir haftasını dolduracak protestolarda daha önceki ölümleri gün içinde devlet televizyondan duyurmuştu.

Muhalifler ise, en az 23 insanın yaşamını yitirdiği ülkede hangi şehirlerde ölümlerin gerçekleştiğini gösteren bir haritayı yayınladı. Hayatını kaybedenlerden ikisi öğrenci.

İran'daki Protestoların Yedinci Gününde, On Binlerce Rejim Destekçisi Sokağa İndi

TAHRAN'DA SOKAĞIN SESİ

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, son dokuz yıldaki en büyük protestolara katılmayanların da sokağa çıkanlara sempati duyduğunu bildiriyor. Başkent Tahran sakinleriyle konuşan ajans, işsizlik ve ekonomik darboğazın ciddi tepki çektiğini belirtiyor.

23 yaşındaki Perisa Mesudi isimli üniversite öğrencisi, "Ruhani'ye oy verdim ancak şimdi görüyorum ki eli kolu bağlı, sözlerini yerine getiremez" diyor.

Tamirci Nasrullah Muhammedi ise protestoculara hak veriyor. Yolsuzluğun yüksek olduğunu, fırsatların hep iktidar çevresine sunulduğunu savunan Muhammedi, 27 ve 30 yaşlarındaki üniversite mezunu iki oğlunun yıllardır iş bulamadığından yakınıyor.

34 yaşındaki Rahim Guravand da, birkaç ay önce işten çıkarıldığını belirterek hükümetin Suriye, Irak ve diğer yerlere para harcamayı kesmesini ve yeni iş sahaları yaratmasını istiyor.

İran'daki Protestoların Yedinci Gününde, On Binlerce Rejim Destekçisi Sokağa İndi

İTALYA, ALMANYA VE İNGİLTERE...

Yurt dışında yaşayan İranlılar da ülkedeki protestolara destek veriyor. İtalya, Almanya, İngiltere gibi ülkelerde ellerinde İran bayrakları olan yüzlerce gösterici, rejim aleyhine sloganlar attı. Protestocuların İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin posterlerine çarpı işareti koyduğu görüldü.

ABD, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E TAŞIYOR

Sokaklarda bunlar olurken ABD'den protestocluarı destekleyen yeni açıklamalar geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "Daha önce de farklı birçok ortamda yaptığımız gibi İran halkı için desteğimizi birçok farklı ortamda ifade ediyoruz" dedi.

Washington ayrıca İran'daki gösterileri Birleşmiş Milletler'e taşıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil olarak toplantıya çağıran ABD'nin BM'deki daimi temsilcisi Nikki Haley, "İran halkının bu büyük cesaretini alkışlıyoruz" ifadesini kullandı.

Başkan Donald Trump ise, yine Twitter hesabından bir mesaj yazdı. Trump, "İran halkı nihayet vahşi ve yoz rejime karşı harekete geçti. Başkan Obama'nın çok aptalca onlara verdiği para, teröre ve onların ceplerine gitti. İnsanların yemeği az, enflasyonu çok, insan hakları ise yok. ABD izliyor!" dedi.

İran'daki Protestoların Yedinci Gününde, On Binlerce Rejim Destekçisi Sokağa İndi

REFORMİST LİDER: HALKIN GENÇLERİ BUNLAR...

Protestoların hedefindeki bir numaralı isim olan dini lider Ayetullah Hamaney, dün sessizliğini bozarak düşmanların ülkedeki eylemleri para, silah ve ajanlarla körüklediğini savundu.

Reformistlerin lideri olarak bilinen Abdullah Ramazanzade ise, Twitter hesabından göstericileri övdü. Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde hükümet sözcülüğü görevini yürüten Ramazanzade, "Niye saçmalıyorsunuz? Düşman nerede? Ülkedeki işsizlik, ümitsizlik, gelecek kaygısı, fakirlik ve ayrımcılığın görmezden gelinmesinden bıkan halkın gençleri bunlar" dedi.










İran\'daki Protestoların Yedinci Gününde, On Binlerce Rejim Destekçisi Sokağa İndi

Son Dakika Güncel İran'daki Protestoların Yedinci Gününde, On Binlerce Rejim Destekçisi Sokağa İndi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement