İran'dan New York Times'a Tepki - Son Dakika
Güncel

İran'dan New York Times'a Tepki

İran\'dan New York Times\'a Tepki

İran Dışişleri Bakanlığı, Amerikan New York Times gazetesinin iddiasına cevap verdi Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham: "Yabancı medya tarafından yapılan spekülasyonlar ve söylentilerin hiçbirini doğrulamıyoruz"

04.11.2014 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Amerikan New York Times gazetesinin, "Rusya'ya zenginleştirilmiş uranyum transferi yapılacağına" ilişkin iddiasına tepki gösterdi.

İran resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre Afham, İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunun büyük bir kısmını Rusya'ya transferini kabul ettiği iddiasında bulunan New York Times gazetesinin haberine işaret ederek şöyle konuştu:

"Yabancı medya tarafından yapılan spekülasyonlar ve söylentilerin hiçbirini doğrulamıyoruz. Medya, nükleer müzakerelerdeki siyasi atmosferi olumsuz etkilemek için girişimlerde bulunuyor ancak nükleer müzakere heyeti bu çabaları dikkate almayarak, müzakere masasında ülkenin çıkarlarını ve hakkını desteklemeye devam edecek."

New York Times gazetesi, İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi Çin, Fransa, Rusya, İngiltere, ABD ile Almanya'dan oluşan 5+1 grubu ile devam eden müzakerelerde nihai anlaşmaya varılması halinde, İran'ın, zenginleştirilmiş uranyumunun büyük bir kısmını Rusya'ya nakledeceğini iddia etmişti.

New York Times'ın, nükleer müzakerelere katılan Batılı diplomatlara dayandırarak aktardığı habere göre Rusya, İran'ın teslim ettiği zenginleştirilmiş uranyumu, İran'ın Buşehr'deki nükleer santralinde kullanılmak üzere özel yakıt çubuklarına dönüştürecek. Bu sayede,  İran'ın nükleer silah üretme ihtimali önlenecek.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında Tahran'ın nükleer programına ilişkin yapılan müzakerelerde 24 Kasım 2013'te İsviçre'nin Cenevre kentinde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı bir nihai anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak görüş farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.

Taraflar arasında başlıca farklılıklar, "Uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörünün geleceği, nükleer işbirliği ve yaptırımların kaldırılması" konularından oluşuyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la 9-11 Kasım'da Umman'ın başkenti Maskat'ta  bir araya gelecek. Görüşmede, bir sonraki müzakerelerin yeri ve zamanının da belirleneceği bildirildi. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'dan New York Times'a Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement