İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlallerine Tepkiler - Son Dakika
Güncel

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlallerine Tepkiler

İsrail\'in Mescid-i Aksa\'ya Yönelik İhlallerine Tepkiler

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail, Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Yalova ve Bilecik'te protesto edildi.

21.07.2017 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail, Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Yalova ve Bilecik'te protesto edildi.

Türkiye Gençlik Vakfı, Bursa İHH İnsani Yardım Derneği, Birlik Vakfı ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (MÜSİAD) de aralarında bulunduğu 16 sivil toplum örgütü Ulu Camii'deki cuma namazının ardından Orhan Parkı'nda toplandı. Basın açıklaması öncesi Kur'an okunup, dua edildi. Zaman zaman tekbir getiren katılımcılar, İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Bursa İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Hüseyin Kaptan, Kudüs'te yaşanan saldırıların, tamamen bir işgal politikasının sonuçları olduğunu, her bir eylemin ayrı ayrı suç niteliği taşıdığını söyledi.

Hangi görüşte olursa olsun tüm sivil toplum kuruluşları ve inisiyatif gruplarının Filistin halkıyla dayanışma içinde olması, eylem ve kampanyalarla onlara destek vermesi gerektiğini ifade eden Kaptan, şöyle konuştu:

"Bizler Kudüs'ün tamamen özgür olması, Mescid-i Aksa'nın ibadete açılması, ezanın Kudüs'ün her yerinde okunabilmesi, hapsedilen Filistinlilerin serbest bırakılması, Filistinlilere yönelik zulmün son bulması için Türkiye'nin dört bir yanında Filistin halkıyla dayanışma için özgür Kudüs için meydanlara iniyor, sokaklara çıkıyoruz. Herkesi de Kudüs sokaklarındaki mazlumların sesine ses katmak için bu eylemlere davet ediyoruz."

Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde temsili İsrail bayrağı yakıldı.

Eskişehir

Eskişehir'de protesto, cuma namazının ardından Reşadiye Camisi önünde başladı.

Ellerindeki pankartlarla toplanan Eskişehir Kardeşlik Platformu üyeleri, çeşitli sloganlar atarak, İki Eylül Caddesi'nden Porsuk Bulvarı'na yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Muammer Karaman, geçen hafta Mescid-i Aksa'nın avlusunda 3 Filistinli gencin, İsrail askerleri tarafından kurşun yağmuruna tutularak, şehit edildiğini anımsattı.

Kudüs'teki tüm kutsal mekanların Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içinde korunmasının önemli olduğunu belirten Karaman, Mescid-i Aksa'nın derhal ibadete açılması gerektiğini kaydetti.

Balıkesir

Balıkesir'de, cuma namazı çıkışı sivil toplum kuruluşları birlikte açıklama yaptı.

Tarihi Zağnos Paşa Camisi'nde cuma namazı sonrası grup adına konuşan Balıkesir İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Erman Elham, Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için değer taşıdığını belirtti. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın yarım asırdır çeşitli bahaneler üreten İsrail tarafından işgal altında tutulduğunu ifade eden Elham, "İslam'a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak görevimizdir. Kudüs'e 1948'den beri yapılan işgaller bir yurda değil, bizzat İslam'a karşı yapılan saldırıdır. Artık öyle bir boyuta gelinmiştir ki ilk kıblemizde ezan yasaklanacak kadar alçaklaşılmıştır. Bunlara karşı durmak namus borcumuz olmuştur." dedi.

Grup açıklamanın ardından İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Çanakkale

Çanakkale'de, Yalı Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından sivil toplum kuruluşları adına Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İl Temsilcisi Halil İbrahim Kahraman, açıklama yaptı.

Mescid-i Aksa'nın, alınların secdeyle, gönüllerin Rab ile buluştuğu ilk kıble olduğunu dile getiren Kahraman, "İslam'a yapılan zulme hep birlikte bütün Müslümanlar olarak karşı çıkmak görevimizdir. Ortaya atılan bir bahaneyle Mescid-i Aksa'ya müdahale edilmiş ve İsrail güçleri tarafından kapıları kapatılmıştır. Üç gün kapalı kaldıktan sonra İsrail polisinin kontrolü ve kapıya konulan metal arama dedektörleriyle sınırlı şekilde ziyarete açılmıştır. Her zaman olduğu gibi vicdanları körelmiş Batı dünyası yine bizi yanıltmayarak sessizliğini korumuştur." dedi.

Protestoya, Memur-Sen, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Sivil İnisiyatif Platformu, Evrensel Hafızlar Derneği, Hukukçular Derneği üyeleri katıldı.

Yalova

Yalova'da, Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (GÖNÜLDER) bünyesindeki 30 sivil toplum kuruluşuna üye grup, cuma namazı çıkışında Yalova Merkez Camisi bahçesinde toplandı.

Gruptakiler, üzerilerinde "Özgür Kudüs için Müslümanalar el ele", "Özgür Kudüs", "Hey siyonist Mescid-i Aksa'dan defol", "Siyonist İsrail sabrımızı taşırma" yazılı pankartlarla sloganlar atarak, Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail'i kınadı.

GÖNÜLDER Başkanı Hacı Ömer Anlayışlı, grup adına yaptığı açıklamada, bir an önce Mescid'i Aksa'ya özgürce girilerek tekrar namaz kılınabilmesi ve Filistinlilere uygulanan abluka ve ambargonun kalkması gerektiğini söyledi.

Kütahya

Kütahya'da, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşları üyeleri Cumhuriyet Caddesi'ndeki Karagöz Ahmed Paşa Camisi önünde toplandı.

Burada açıklama yapan AGD Şube Başkanı Erol Taşkın, İsrail'in Müslümanları kışkırtmaya yönelik davranışlarına devam ettiğini söyledi.

Filistin'de Müslümanların katledildiğine işaret eden Taşkın, "Biz Filistin'de olup biteni yakından takip ediyoruz ve terörist İsrail'in yaptıkları karşısında duyarsız kalacak değiliz. Kardeşliğimizin gereği olarak da tüm Müslümanları bu konuyla ilgili onurlu bir tutum ve davranış sergilemeye davet etmekten de geri kalmayacağız. İslam ülkelerinin terörist İsrail ile ilişkilerini bir an önce gözden geçirmelerini ve son günlerde Filistin'de Müslümanlara yaşatılan vahşetin hesabının sorulmasını istiyoruz." diye konuştu.

Öte yandan, Türkiye Gençlik Vakfı üyeleri de Ulu Cami'den Cumhuriyet Caddesi'ne kadar sloganlar eşliğinde yürüyerek İsrail'i protesto etti.

Bilecik

Bilecik'te Şerifpaşa Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından protestoda bulunan sivil toplum kuruluşları adına İHH Bilecik İnsani Yardım Derneği Başkanı Şemsettin Yıldırım, açıklama yaptı.

Kudüs'te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikaları uygulandığını belirten Yıldırım, şunları dile getirdi:

"İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmelidir. Mescid-i Aksa derhal ibadete açılmalı, Kudüs'teki tüm kutsal mekanlar Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içinde korunmalıdır. Filistinlilere yönelik suç işleyen her İsrailli yargılanarak cezalandırılmalıdır. Mescid-i Aksa için kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere tüm uluslararası mekanizmalar, devletler, birlikler derhal bu işgal ve saldırılara son verecek tedbirleri almalıdır."

Basın açıklamasına AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Belediye Başkan Vekili Nihat Can, AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık, bazı STK'ların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlallerine Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement