İstanbul'da bir hastanenin nakil akciğerle 10. yılını dolduran hastalarına plaket verildi - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da bir hastanenin nakil akciğerle 10. yılını dolduran hastalarına plaket verildi

İstanbul\'da bir hastanenin nakil akciğerle 10. yılını dolduran hastalarına plaket verildi

Yedikule Göğüs ve Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde yapılan akciğer nakliyle 10. yılını dolduran hastalara, "Organ ve Doku Bağışı Haftası" kapsamında düzenlenen etkinlikte plaket verildi.

03.11.2022 16:19  Güncelleme: 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yedikule Göğüs ve Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde yapılan akciğer nakliyle 10. yılını dolduran hastalara, "Organ ve Doku Bağışı Haftası" kapsamında düzenlenen etkinlikte plaket verildi.

Hastanenin başhekimi Prof. Dr. Sedat Altın, Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Kültür Merkezi Akdeniz Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, göğüs hastalıkları ve cerrahisi alanındaki çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Göğüs hastalıkları ve cerrahisinde gelişimsel kronolojiyi kurmayı ve son dönem akciğer hastalarının çektiği sıkıntıları azaltmayı amaçladıklarını belirten Altın, başka bir umut kalmadığında yapılan akciğer nakli sürecine değindi.

"Bir yıl sanal ameliyat yapıldı"

Yurt dışındaki nakil merkezinde bir yıl eğitim almaları için iki ekip oluşturduklarını anlatan Altın, bir ekibin İsviçre Zürih'te, diğerinin Belçika Leuven'de çalıştığını aktardı.

Prof. Dr. Altın, bu ekiplerin yurt dışı eğitiminden sonra Yedikule Göğüs ve Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde bir yıl boyunca sanal olarak 41 kişiden oluşan ekiple her perşembe nakil ameliyatı yaptıklarını vurguladı.

Bir yıllık sanal ameliyat sonrasında ise ilk nakil operasyonunu 14 Mart 2012'de gerçekleştirdiklerini kaydeden Altın, "O günkü heyecanı aynen yaşıyorum. 28 yaşında genç bir delikanlıydı ameliyat olan. 44 yaşındaki bir donörden alınmıştı ciğer. Maalesef daha sonra bu nakledilen ciğerde akciğer kanseri gelişti ve hastamız vefat etti. Bunların hepsi bizim için birer deneyim oldu ve hastanemizde 31 hastamıza akciğer nakli gerçekleştirdik." diye konuştu.

Altın, salgın döneminde her alanda olduğu gibi akciğer nakillerinde de gerileme olduğunu dile getirerek, hastanelerinde akciğer nakli yapılan 31 hastadan 3'ünün bu dönemde Kovid-19 nedeniyle vefat ettiğini, 7 hastanın ise halen yaşadığını, bu hastalardan 3'ünün toplantıya katıldığını söyledi.

Ülke genelinde son 6 yılda yapılan organ nakli sayısının çok düşük olduğuna işaret eden Altın, şöyle konuştu:

"Bu toplantının bir amacı da organ nakillerinde bağışçıların sayısını artırmak, halkımızdaki, hekimlerimizdeki duyarlılığı, bilinci, farkındalığı artırmaktır. Tabii bunun için nakil merkezlerinin de artması gerekiyor. İnşallah bu toplantı amacına ulaşılır, daha fazla sayıda bağışçıya ulaşırız, daha fazla sayıda akciğer nakli yaparız ki o hastalar da bize dualarını eksik etmezler."

İstanbul (Kuzey Marmara) Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Op. Dr. Gültekin Hoş da karaciğer nakli cerrahı olduğunu belirterek, organ naklinin önemine dikkati çekti.

Konuşmaların ardından cerrahlara ve akciğer naklinde 10. yılını dolduran hastalar Mehmet Bekir Başak, Rukiye Aydın ve Abdulhaluk Mutlu'ya plaket verildi.

Mehmet Bekir Başak, kendisine verilen plaketi eşi Zeynep Başak'a armağan etti.

Rukiye Aydın ve Abdulhaluk Mutlu ise akciğer nakli sayesinde şifa bulduklarını dile getirerek, hekimlere teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'da bir hastanenin nakil akciğerle 10. yılını dolduran hastalarına plaket verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement