Kazım Karabekir Paşa'nın Kızından "Dünü Unutma Ki Yarına Hakkın Olsun" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Kazım Karabekir Paşa'nın Kızından "Dünü Unutma Ki Yarına Hakkın Olsun" Konferansı

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran, Gümüşhacıköy Anadolu Lisesi Öğretmenevi Konferans Salonu'nda, "Dünü Unutma ki Yarına Hakkın Olsun" adlı konferans verdi.

04.05.2011 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran, Gümüşhacıköy Anadolu Lisesi Öğretmenevi Konferans Salonu'nda, "Dünü Unutma ki Yarına Hakkın Olsun" adlı konferans verdi.

Timsal Karabekir Yıldıran, konferansta "O, yılmaz bir vatan sevdalısıydı" diye tanıttığı babası Kazım Karabekir'i anlattı.

Kurtuluş Savaşı'nın Anadolu'ya ilk çıkan beş komutanını simgeleyen ve 'İlk Beşler' olarak anılan Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay ve Refet Bele'ye ilişkin Karabekir Paşa'nın albümünden çok özel fotoğraflar gösteren Timsal Karabekir Yıldıran, babasının Fevzi Çakmak'la birlikte, Latife Hanımla evliliğinde Atatürk'ün nikâh şahitliğini yaptığını söyledi.

Kazım Karabekir Paşa'nın çok yönlü kişiliğine, vatanperver olmasının yanı sıra sanatçı ve yardımsever yönlerine de dikkat çeken Timsal Karabekir, 'Yetimler Babası' diye anılan babasının Sarıkamış'ta yetim kalmış 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunu himayesine alarak eğitimlerini üstlendiğini anlattı.

Yıldıran, ""Babam hep vatanını ve onun menfaatlerini düşünürdü. Bizleri de bu şuurla yetiştirdi. Atatürk'ü çok sever ve onunla yaşadıklarından övgüyle söz ederdi. Onlar bu vatanın kurtuluşu için hiçbir şeyden çekinmediler" dedi.

Babasını Mekke'de koleradan kaybettiği için küçük yaşlarda yetim kalan Karabekir Paşa'nın bu konuda hassas davrandığını vurgulayan Timsal Karabekir Yıldıran, , babasının ilgilendiği yetim çocukların jimnastik yaparken, tiyatro oynarken, müzik öğrenirken, asker kaputu ve potini dikerken, şimendifer başında, ilaç hazırlarken ve sedye taşırken çekilmiş çok sayıda fotoğrafını gösterdi.

Yıldıran, babasının bestelediği Türk Yılmaz adlı marşını da taş plak kaydıyla katılımcılara dinletti.

Karabekir Paşa'nın hem cephede savaşan hem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer alan kişilere özgü kırmızı-yeşil şeritli madalyaya sahip olduğunu sözlerine ekleyen Timsal Karabekir Yıldıran, Milli mücadeleye ve Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık etmek isteyenleri İstanbul, Erenköy'de bulunan Kazım Karabekir Müzesi'ni görmeye davet etti.

Konferansa, Kaymakam Serdar Kartal, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Adem Arslan, Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Mustafa Saatçi, Amasya İl Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, protokol üyeleri, askeri erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Timsal Karabekir Yıldıran, Merzifon ilçesinde de konferans verdi.

- AMASYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kazım Karabekir Paşa'nın Kızından 'Dünü Unutma Ki Yarına Hakkın Olsun' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement