Kuşadası'nın 600. Fetih Yılı - Son Dakika
Yerel

Kuşadası'nın 600. Fetih Yılı

Kuşadası\'nın 600. Fetih Yılı

Kuşadası'nın 1413 yılında 1.Mehmet (Çelebi) tarafından fethedilerek, Türk topraklarının katılmasının 600.Yılı nedeniyle, Kuşadası Ticaret Odası tarafından panel ve sergi düzenlendi.

29.11.2013 13:22

Kuşadası'nın 1413 yılında 1. Mehmet (Çelebi) tarafından fethedilerek, Türk topraklarının katılmasının 600. Yılı nedeniyle, Kuşadası Ticaret Odası tarafından panel ve sergi düzenlendi. Kuşadası Ticaret Odası binasının girişinde mehter takımının gösterisi ile başlayan etkinlikler, Tarih Öğretmeni, Efemerist Ali Can tarafından düzenlenen "Osmanlı Arşivlerinde Efes Kazıları" konulu serginin gezilmesi ve panel ile devam etti.

Etkinliklere Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Meclis Başkanı Mahmut Öztaş, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Göçmen, SGK Kuşadası Merkez Müdürü Engin Akkaya, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Bülent Çelik, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dekanlığı Tarih Öğretmenliği Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kemal Ramazan Haykıran, Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Daş'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde konuşan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan; etkinliğin anlamını ve yerel tarihin önemini vurguladı ve oldukça fazla göç alan Kuşadası'nda yerel ve genel tarihi birleştirmek istediklerini belirterek, katılımın fazla olmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Kaymakam Muammer Aksoy'da konuşmasında; "geçmişi bilmek, geleceği kurmak için önemlidir. Millet olarak nerden geldiğimizi bilmemiz gerekir" dedi ve Kuşadası Ticaret Odası tarafından yapılan bu çalışmanın önemini vurgulayarak, Ticaret Odası yöneticilerine ve katılımcılara teşekkür etti.

Panelist Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dekanlığı Tarih Öğretmenliği Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kemal Ramazan Haykıran'ın "11. ve 14. Yüzyıllarda Akıncılıktan, Beyliğe Kuşadası'nda Türk Hakimiyeti" konusunda bilgi vermesiyle devam eden panelde Haykıran; tarihten örnekler ve anılarla başladığı konuşmasında, Türk hakimiyetinin Kuşadası'na ilk defa Aydınoğullarıyla girdiğini söyledi ve bölgede hakim diğer beyliklerle ilgili de bilgi verdi. Daha sonra Çelebi Mehmet'in tahta geçmesiyle gelinen noktayı ve 1413 yılında yapılan seferle Çelebi Mehmet'in Selçuk ve çevresini ve o zamanki adıyla Anaia'yı (Kuşadası'nı) Osmanlı topraklarına katmasını anlattı.

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Bülent Çelik'te "17. ve 18. Yüzyıllarda Kale Merkezli Bir Osmanlı Yerleşimi" hakkındaki konuşmasında, o dönemde kıyılarda yaşamanın tehlikeli olduğunu, savunma merkezlerinin ve kalelerin önemini belirtti. Kuşadası'nda Kadıkalesi ve Güvercinada dışında 3. bir kale olduğunu ve Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı ile bütünleştiğini dile getiren Çelik, Evliya Çelebi'nin de Seyahatnamesinde Kuşadası'ndaki kalelerden bahsettiğini söyledi. Kuşadası'ndaki kalelerdeki cephaneliklerle ilgili bilgi veren Çelik, konuşmasında Osmanlının güvenliğe verdiği önemi de anlattı.

Diğer panelist Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Daş'da "Kuşadası'nda Türk Dönemi Eserleri" hakkındaki konuşmasında Güvercinlik Kalesi, Kervansaray, Kaleiçi Camii, Hacı İbrahim Camii, İlyas ağa Kütüphanesi, Kaleiçi Hamamı, Belediye Hamamı, Sokak Çeşmeleriyle ilgili slaytlar eşliğinde ayrıntılı bilgi verdi. Daş, konuşmasının devamında Adalızade Mezarlığı mezar taşları ve mezar çeşitleri ve genel olarak mezar taşları konusunda Anadolu'dan da örnekler vererek konuşmasına devam etti.

Panelin sonunda Kaymakam Muammer Aksoy, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan ve Meclis Başkanı Mahmut Öztaş tarafından panelistlere ve sergilerin açılmasında emeği geçen Ticaret Odası eski başkanı, Yerel Tarih dergisi sahibi Ali Ergül'e, Yerel Tarih dergisi editörü araştırmacı yazar Nail Topal'a, Kuşadası Ticaret Odası Disiplin Kurulu Üyesi Cem Arslan'a ve Tarih Öğretmeni Efemerist Ali Can'a teşekkür belgeleri takdim edildi.

MEHTER TAKIMI KONSERİ KUŞADALILARDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Etkinlikler Kuşadası Ticaret Odası Sergi Salonunda "Kuşadası'ndan Yüzler" konulu resim sergisi ve kokteyl ile devam etti. Kuşadası Ticaret Odası binası önünde mehter takımı konser verdi ve geleneksel kıyafetli macuncular, macun dağıttı. Mehter Takımı konserine Kuşadası halkı da büyük ilgi gösterdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuşadası'nın 600. Fetih Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement