Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Hiçbir dönemde böyle bir büyüme olmadı.

05.06.2015 12:36

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Hiçbir dönemde böyle bir büyüme olmadı. Cumhuriyet tarihinde, 2002 yılına kadar yüzde 4 büyümüşüz. Küresel krize ve AB'deki kriz ile Ortadoğu'daki kaosa rağmen Türkiye son 12 yılda yaklaşık yüzde 5 büyüdü. Sadece küresel kriz sonrası dönemde 6,1 milyon kişiye iş bulduk, bu önemli bir başarı" dedi.

Gaziantep Ticaret Odasından (GTO) yapılan açıklamaya göre, Oda'yı ziyaret eden Bakan Şimşek, Türkiye'nin başarıyı siyasi istikrarla sağladığını belirtti.

GTO Başkanı Eyüp Bartık ve Meclis Başkanı Ali Yener'le bir süre görüşen Şimşek, meclis salonunda oda üyelerine yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlattı.

Türkiye'nin küresel krize, Avrupa'daki krize ve Ortadoğu'daki kaosa rağmen son 12 yılda yaklaşık yüzde 5 büyüdüğünü anımsatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Hiçbir dönemde böyle bir büyüme olmadı. Cumhuriyet tarihinde, 2002 yılına kadar yüzde 4 büyümüşüz. Küresel krize ve AB'deki kriz ile Ortadoğu'daki kaosa rağmen Türkiye son 12 yılda yaklaşık yüzde 5 büyüdü. Sadece küresel kriz sonrası dönemde 6,1 milyon kişiye iş bulduk, bu önemli bir başarı. Enflasyonda tek hanedeyiz. Cari açık daha iyi yönetilebilir bir düzeyde. Finansal istikrar devam ediyor. Bütün bunların temelinde siyasi istikrar var, siyasi istikrarın olmadığı dönemde kalıcı kazanım elde edilememiştir. Çin ve Hindistan dışında Türkiye'yi kiminle karşılaştırırsanız karşılaştırın, hangi tarihi esas alırsanız alın, Türkiye AK Parti hükümetleri döneminde dünyaya göre daha iyi performans göstermiş, gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi performans göstermiştir. Türkiye başarıyı siyasi istikrarla sağladı."

Türkiye'nin gelir tuzağında olmadığını belirten Şimşek, 10 bin dolar kişi başı geliri yakalayıp da 15 bin doları aşmanın en erken 18 yılda gerçekleştiğini vurguladı.

Hiçbir ülkenin 18 yıldan önce orta gelir tuzağından kurtulamadığına dikkat çeken Şimşek, "Kurtulan bir ülke gösteremezsiniz. Ne Kore'si ne Japonya'sı… Türkiye AK Parti öncesi orta alt gelir grubundaydı, AK Parti ile orta üst gelir grubunun epey üstünde bir yerdeyiz.  Türkiye orta gelir tuzağında değildir, konjonktürel olarak küresel kriz ve sonrasında konumunu koruyor. Bugün Rusya koruyamamıştır. Çin bu kadar hızlı büyüyor, kişi başına milli geliri hala 6 bin dolar. Dolayısıyla bu çerçeveden bakmakta fayda var" ifadelerini kullandı.

Şimşek, geçen sene Avrupa'nın yüzde 0.9 büyüdüğünü hatırlatarak, Türkiye'nin ise yüzde 2.9 büyüdüğünü aktardı.

Bu rakamın da mütevazi rakam olduğunu kaydeden Şimşek, "Sadece tarımda geçen sene kuraklık olmasaydı Türkiye'nin büyümesi yüzde 3,5 olacaktı."

Şimşek, günahların en büyüğünün bütçe açığı olduğunu, muhalefetin vaatlerine bakılırsa bütçe açığının en az 10 kat artacağını kaydetti.

Şimşek ana muhalefetin noter tasdikli vaadinin bütçe açığının 90 katrilyona çıkarılacağını işaret etti.

Şimşek, vergi oranlarını düşürerek, istihdamı ve yatırımları desteklediklerini vurguladı.

Şimşek, en yüksek gelir vergisi oranını yüzde 49,5'ten yüzde 35'e, en düşük oranı ise yüzde 22'den yüzde 15'e indirdiklerini, Kurumlar Vergisi oranını da yüzde 33'ten yüzde 20'ye düşürdüklerini ve yeni yatırımlarda bu oranın yüzde 2-4'lere kadar düştüğünü hatırlattı.

Şimşek,  Gaziantep'e yönelik projelerine değinerek, çalışanlara ucuz konut yapılmasını sağlamak için 5,5 milyon metrekarelik hazine arazisini TOKİ'ye devrettiklerini işaret etti.

GTO Başkanı Bartık ise seçim sonunda birlik ve beraberliğin kazanmasını temenni ettiklerini belirtti.

Bakan Şimşek, konuşmasının ardından toplantı sonunda oda üyelerinin sorularını cevapladı.

Ziyarete AK Parti milletvekilleri Nejat Koçer, Halil Mazıcıoğlu ve Mehmet Erdoğan ile AK Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement