MHP, BBP, SP ve İP heyetleri CHP'yi ziyaret etti - Son Dakika
Güncel

MHP, BBP, SP ve İP heyetleri CHP'yi ziyaret etti

MHP, BBP, SP ve İP heyetleri CHP\'yi ziyaret etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Demokrasi paketlerini hep beraber daha katılımcı, çoğulcu olarak güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü demokrasi sağlıklı olmadığı, tüm kurum ve kurallarıyla iş...

16.10.2013 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Demokrasi paketlerini hep beraber daha katılımcı, çoğulcu olarak güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü demokrasi sağlıklı olmadığı, tüm kurum ve kurallarıyla işlemediği zaman üzerine hiçbir şey inşa edemezsiniz" dedi.

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arasında gerçekleştirilen bayram ziyaretleri kapsamında CHP'ye BDP, AK Parti, DSP, İşçi Partisi, BBP, DPi, MHP ve Saadet Partisi heyetleri konuk oldu.

CHP'de konukları Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve Parti Meclisi üyesi Ekrem Kerem Oktay karşıladı. Misafirlere çikolata, çay ve kahve ikramı yapılırken, konuklar da CHP'ye çiçek ve çikolata getirdi.

Oran, BDP heyetinin ziyaretinde, bayramların barış ve dostluk duygularını geliştirdini belirterek, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusunun yalnızca bayramlarda değil her zaman hakim olması dileğinde bulundu. Türkiye'nin farklılıklarının zenginliği olduğunu vurgulayan Oran, farklı özellikleri tek vücutta birleştirmek gerektiğini söyledi.

BDP heyetine başkanlık eden Hakkari Milletvekili Adil Zozani de bayramların öncelikle hoşgörüye vesile olduğuna işaret ederek, böyle özel günlerin Türkiye'nin birlikte hareket ederek her sorununu çözebileceğini gösterdiğini belirtti.

Türkiye'nin büyümesinin, demokrasisini tesis etmesiyle doğru orantılı olduğunu ifade eden Zozani, aksi halde Ortadoğu'da yaşanan olumsuzlukların benzerlerinin söz konusu olabileceğini söyledi. Zozani, inanç ve kimliklerin siyasete alet edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Oran da Hükümetin kimlik, mezhep ve inanç üzerinden toplumu ayrıştıran bir yol izlediğini ileri sürerek, siyasetin temelinin insan olması gerektiğini belirtti.

CHP heyetinden Nazlıaka ise son dönemlerde ötekileştirme yoluna gidildiğini, bunun toplumu ayrıştırdığını iddia etti. Cami-Cemevi Kompleksi projesi ve sonrasında Ankara Tuzluçayır'da yaşananlara da değinen Nazlıaka, "Hükümet orada samimiyet testini geçemedi. Orada yaşananlar projeye tepkiden çok Hükümetin samiyetsizliğine karşıydı" değerlendirmesinde bulundu.

-AK Parti heyeti

CHP Genel Merkezinin daha sonraki konukları ise Ankara Milletvekili Emrullah İşler başkanlığındaki AK Parti heyeti oldu.

Oran, burada yaptığı konuşmada bayramlarda siyaset yapmaktan yana olmadıklarını, bayramlaşmaların diyalog açısından faydalı olduğunu söyledi. Bayram günlerindeki sağduyu ve olumlu havanın her zaman korunması halinde sorunların çözümünün çok daha kolay olacağını vurgulayan Oran, Hükümetin açtığı demokratikleşme paketine değindi.

Kendilerinin de demokratikleşmeye yönelik öneriler sunduklarını, buna ilişkin kanun teklifleri vermeyi sürdürdüklerini belirten Oran, şöyle konuştu:

"Bu demokrasi paketlerini hep beraber daha katılımcı, çoğulcu olarak güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü demokrasi sağlıklı olmadığı, tüm kurum ve kurallarıyla işlemediği zaman üzerine hiçbir şey inşa edemezsiniz. Her şeyin başı demokrasi. Hepimizin çabasını bunun üzerine vermesi gerekiyor. Bugün AB İlerleme Raporu açıklanacak. İlgili komiser Stephan Füle'nin dün açıklamaları oldu. O da Türkiye'deki yapılan olumlu şeyler var, olumsuz şeyler var, onun muhakemesini yapıyor. Ama temelde bizim referansımız, özellikle insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığında AB muktesebatının oradaki değerleri olmalı. AB'ye de sorumluluk düşüyor. Onların da özellikle yargı, temel hak ve özgürlükler, adalet gibi 23 ve 24'ü açarlarsa biz de daha rahat bir çalışma imkanına sahip olacağız."

-"İşbirliğinde fayda görüyorum"

Oran, Lübnan'da kaçırılan iki THY pilotunu da hatırlatarak, "Bu konuda da THY'nin bu iki çok değerli, güzide pilotunun bulunması, onların kurtarılması, aileleriyle bayram tadında bayram geçirmeleri konusunda ne yapılması gerekiyorsa biz de her türlü yardıma hazırız. Hükümetten de beklentimiz özellikle bu konunun bir an evvel çözümünün sağlanması" diye konuştu.

Emrullah İşler ise demokrasi paketinin son olmayacağını belirterek, "Türkiye'nin 2023 hedefleri çerçevesinde Batılı demokrasilerin daha ilerisinde olması için iktidar olarak, muhalefet olarak el birliğiyle üzerimize düşeni yapacağımızı ümit ediyorum" dedi.

İşler, son yıllarda refah düzeyinin artması için çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ancak bunların yeterli olmadığını, çalışmaları artırarak sürdüreceklerini söyledi.

Kaçırılan Türk pilotlar konusunda ise diplomatik anlamda gerekli çalışmaların yürüttüldüğünü, Lübnanlı muhattaplarla görüşüldüğünü ifade eden İşler, şunları kaydetti:

"Ancak Lübnan'daki durumu biliyorsunuz maalesef. Oradaki Hükümetin her konuya hakim olmadığı ortada. Böyle bir şey oldu ama Hükümet olarak, Türkiye Cumhuriyeti olarak biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Elbette ki CHP'nin de bu konuda samimi düşüncelerine teşekkür ediyorum. Yapılabilecek bir şey olursa işbirliğinde fayda görüyorum."

İşler, bir gazetecinin Ergenekon ve Balyoz davalarını hatırlatarak, "Tutukluların ailelerine bir mesajınız olacak mı" sorusu üzerine "Bayramda siyaset yapmayalım dedik. Kimsenin tutuklu olmasını tabii ki istemeyiz. Onların ailelerinin üzüntü içinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama hukuk devletinde bazı tutuklu insanların olması da doğaldır. Ama özellikle siyasi davalara bayram münasebetiyle girmeyelim" karşılığını verdi.

-"Bazen partiler kendi içinde de uzlaşamıyor"

Yeni anayasa çalışmalarına da değinen İşler, yeni ve sivil bir anayasa için uzlaşma kültürünün önemini vurguladı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 2 yıldır çalıştığını, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de konuyu hassasiyet ve takdire değer bir çabayla takip ettiğini aktaran İşler, gelinen noktada hala uzlaşılamamış olmasına dikkati çekti.

Aylin Nazlıaka ise İşler'in sözleri üzerine demokrasinin içselleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Gençliği dindar ve kindar diye ikiye bölersek o kutuplaşmadan beslenen kültürle uzlaşmayı sağlamak olası değil" dedi.

İşler de farklılıkların ayrıştırıcı değil birleştirici olduğunu belirterek, AK Parti'nin demokrasiyi içselleştirmiş bir parti olduğuna işaret etti. İşler, "Biz hep birlikte Türkiyeyiz. Farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Ama uzlaşma kültüründe biraz sorunumuz var. Bazen partiler kendi içinde de uzlaşamıyor" dedi.

Ankara'daki trafik sorununun gündeme gelmesi üzerine İşler, toplu taşımanın teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Nazlıaka'nın da "Yol yapmak çözüm değil, Ankara raylı sistemde, toplu taşımacılıkta başarısız oldu" sözleri üzerine İşler'in, "Anlaşıldı, muhalefetini yine yapıyorsun" demesi gülüşmelere neden oldu.

-MHP heyeti

Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk başkanlığındaki MHP heyetinin ziyareti sırasında tutuklu milletvekillerinin durumu gündeme geldi. Umut Oran, hukukun doğru şekilde tecelli etmesini dilediklerini belirterek, tutuklu miletvekilleri sorununun MHP ve CHP'nin ortak mücadele alanlarından olduğunu belirtti.

Öztürk ise iktidarın muhalefeti ve medyayı susturmaya çalıştığını ileri sürdü. AK Parti'nin demokrasi anlayışının kendi tarif ettiği demokrasi olduğunu savunan Öztürk, "Parmakların gücü vicdanların önüne geçti" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin açıkladığı paketin demokrasi değil dayatma paketi olduğunu öne süren Öztürk, yeni anayasa konusuna da değindi. Öztürk, "Anayasadan kaynaklanan birtakım sıkıntılarımızın ortadan kalkması için bir anayasa yapılmıyor. Sadece bu millet içerisinde belli bir grubun gasp edildiğine inandığı haklarının anayasal teminat altına alınması için bir mücadele veriliyor" iddiasında bulundu.

Oran, CHP'nin medya kuruluşu sahiplerinin başka alanlarda ihalelere girmemesi ve basın çalışanlarının örgütlenmesi konusunda bir yasa teklifi hazırladığını belirterek, MHP'den kendilerine destek olmasını istedi.

-Oran'a sürpriz doğum günü kutlaması

Öte yandan CHP'de heyetlerin ziyaretlerine verilen arada, Genel Başkan Yardımcısı Oran'ın doğum günü nedeniyle pasta kesildi. Çalışma arkadaşlarının organize ettiği sürpriz doğum günü pastasını basın mensuplarının önünde kesen ve onlara ikram eden Oran, pastanın mumlarını üflerken, yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP'nin başarılı olmasını diledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel MHP, BBP, SP ve İP heyetleri CHP'yi ziyaret etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement