ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 4 Ocak 2023 - Son Dakika
Güncel

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 4 Ocak 2023

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 4 Ocak 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Bulgaristan ile enerji alanındaki işbirliğini değerlendirdi: "İyi komşuluk ilişkileri içerisinde olduğumuz Bulgaristan enerjisindeki arz güvenliğine katkı sağlamış olacağız""Yaklaşık bir yıllık 1,5 milyar metreküpe varan bir gaz transferi...

04.01.2023 10:44  Güncelleme: 11:45

6 Nisan 1920

1- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Bulgaristan ile enerji alanındaki işbirliğini değerlendirdi:

"İyi komşuluk ilişkileri içerisinde olduğumuz Bulgaristan enerjisindeki arz güvenliğine katkı sağlamış olacağız"

"Yaklaşık bir yıllık 1,5 milyar metreküpe varan bir gaz transferi söz konusu olacak. 13 yıllık anlaşma süresini dikkate aldığımızda toplamda 20 milyar metreküpe kadar ulaşılabilecek bir gaz transferi ve ticareti söz konusu olacak"

(Ihvan Radoykov/Sofya) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Hac kayıtları yarın başlıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan:

"Vatandaşlarımız ekonomik durumlarına göre tercihte bulunabilecek. Yanında kiminle gidiyorlarsa onu da yazacaklar ve 2023 yılı için belirlenecek tarihte, önceden bekleyen kardeşlerimizle kuraya girecekler"

"Geçen yıllarda ön kaydını yaptırmış 2,5 milyona yakın bekleyen var. Bizim kura sistemimizde önceden bekleyenlerin kuradan çıkma ihtimali daha fazla. Onların katsayısı yüksek olduğu için kurada öncelikliler"

(Fırat Taşdemir/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Türk lirasıyla ihracat 2022'de 129 milyar lirayı aştı

Türk lirasıyla ihracat yapılan ülke sayısı geçen yıl 197 olurken, dış ticaret hacmi ise 2022'de 398 milyar lirayı geçti

(Deniz Çiçek/Ankara)

4- Rekabet Kurumu bu yıl dijital pazarlara yönelik incelemelere yoğunlaşacak

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle:

"Bu yıl dijital pazarlar açısından yürütmekte olduğumuz incelemeleri, Sahibinden hakkında veri taşımanın engellenmesi ve diğer yollarla hakim durumunu kötüye kullanması iddiasına yönelik yürüttüğümüz bir diğer soruşturmayı tamamlamak üzere çalışıyoruz"

"Facebook kararımız diğer rekabet otoritelerine ışık tutacak niteliğe sahip oldu. ABD, Birleşik Krallık gibi önde gelen ülkelerin kararlarımızdaki zarar teorilerini öğrenmek için bizlerle iletişime geçtiğini gururla söyleyebilirim"

"Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılı olması dolayısıyla Türkiye ekonomisinin rekabetçi görünümünün irdelenmesine dönük bir araştırma yaparak, sonuçlarını rapor halinde kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz"

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)

5- Bir yılda 86 bin yaşlı ve engelliye devletin "vefa eli" uzandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, ev temizliği ve kişisel bakımları gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılayamayanlara yönelik 81 ilde uygulanan Ulusal Vefa Programı ile 2023'te 127 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor

Bakanlık, söz konusu program için bu yıl 1 milyar 520 milyon lira bütçe ayırdı

(Ayşe Şensoy Boztepe/Ankara) (Fotoğraflı)

6- AA, Kazakistan'da dünyanın en büyük kripto para madenlerinden birini görüntüledi

Ekibastuz kentindeki 15 hektarlık alanda 2019'dan bu yana faaliyet gösteren; sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığı 8 büyük hangardaki 55 bin bilgisayar, sahiplerine dünyanın en pahalı kripto parası Bitcoin'i kazandırmak için 7/24 çalışıyor

Cambridge Üniversitesinin raporuna göre, kripto para madenciliğinde yüzde 13,22'lik payla ABD ve Çin'den sonra üçüncü sırada yer alan Kazakistan'da, 300'e yakın kripto madeni bulunuyor

(Meiramgul Kussainova/Astana) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, yıl sonu değerlendirmelerini AA ile paylaştı:

"Dünyadaki finansal düzenlemeleri, riskleri ve piyasaları yakından takip ediyor, yaşanacak olası zorluklar için yeni stratejiler geliştiriyoruz. Her zaman olduğu gibi 2023'te de riskleri etkin bir şekilde yönetmeye devam edeceğiz. Ülkemizin bölgesel ve küresel finans merkezi olma istek ve kararlılığında elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğiz"

"Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te Türkiye'nin yarım kalan rüyası Devrim arabalarından sonra ilk yerli otomobilimize destek olmak bizim sorumluluğumuz. Ülkemizin bu hayalinin gerçekleşmesi konusunda gerekli katkıyı sunacağız"

(Belgin Yakışan Mutlu/İstanbul)

8- Borsa cazibe merkezi olmaya devam edebilir

Garanti BBVA Yatırım Araştırma ve Yatırım Danışmanlığı Koordinatörü Tufan Cömert:

"Hane halkının artan hisse senedi ağırlığının, BIST 100 performansında yerli yatırımcı etkisini 2022 yılında olduğu gibi 2023'te de sürdürmesini bekliyoruz"

Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek:

" Borsa İstanbul'da reel getiri arayışı ve alternatifsizlik teması muhtemelen yılın ilk yarısında, ağırlıklı olarak da ilk çeyrekte etkili olmaya devam edecek"

(Murat Aslan/İstanbul)

9- 2023'te kripto para piyasaları için gözler regülasyonlarda olacak

Kripto para piyasasına özel krizlerle en çalkantılı yılını geçiren Bitcoin, 2022'yi yaklaşık yüzde 64 değer kaybıyla 16 bin 542 dolardan tamamladı

İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Şant Manukyan:

"Krizlere bağlı fiyat hareketleri elbette olumsuzdu, ama çok geniş kesimlere yayılmadan önce buradaki aksaklıkları görmemiz bence ilerisi için iyi oldu"

(Muhammed Said Tanıl/İstanbul)

10- 2022 yılında 60 il ihracatını artırdı

21 kentin ihracatı 1 milyar doları aşarken, 2 ilin ihracatı değişmedi ve 7 şehirde azalış tek hane olarak gerçekleşti

2022'de ihracatı en çok artan il yüzde 244,1 ile Yozgat olurken, onu yüzde 127,1 ile Tunceli, yüzde 104,5 ile Muş izledi

Yalova'nın ihracatında yüzde 41,2 düşüş yaşanırken, onu yüzde 31,5 ile Van, yüzde 26,8 ile Niğde takip etti

(Uğur Aslanhan/İstanbul)

11- Çocuğu gibi gördüğü 50'den fazla kedi için köyünden ayrılmıyor

Samsun'un Terme ilçesine bağlı kırsal Kocaman Mahallesi'nde yaşayan Sait Çamuroğlu:

"Hayvanlarımı asla bırakamıyorum. 'Ne oldular?' diye merak ediyorum. O yüzden hanım Samsun'da, ben buradayım"

"Sadece hayvanlar için burada duruyorum. Soba yakıyorum onlar üşemesin diye, evin içine alıyorum, çekyatın üzerinde yatıyorlar. Hanım bazen kızıyor tabii ama hayvan üşüyor, titriyor soğuktan, ben onu nasıl dışarıda bırakırım"

(Fatih Mehmet Kürkçü/Samsun) (Fotoğraflı-Görüntülü)

12- İngiltere'de 16 saat ambulans bekledikten sonra ölen kadının eşi, sağlık sistemine öfkeli

Hayatını kaybeden Teresa Simpson'ın eşi Matthew Simpson:

"Onu Kovid-19'dan korumak için iki yıl çaba sarf ettim. Her şeyi, her bir kuralı en ince ayrıntısına kadar takip ettim ama onun ölümüne ambulans hizmeti yol açtı"

"Şu anda Ulusal Sağlık Sistemindeki (NHS) krizin çok ciddi olduğunu düşünüyorum. Sadece ambulans değil, hemşireleriniz, doktorlarınız da yok, bakım evleriniz ve bunun gibi şeyler de yok. Sağlık sistemi çökmüş durumda"

(Zuhal Demirci/Londra) (Fotoğraflı-Görüntülü)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 4 Ocak 2023 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement