Selçuk'ta Sektörel Hizmetler Danışma Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Selçuk'ta Sektörel Hizmetler Danışma Kurulu Toplantısı

Selçuk\'ta Sektörel Hizmetler Danışma Kurulu Toplantısı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sektörel Hizmetler Koordinatörlüğü tarafından Sektörel Hizmetler Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

09.12.2018 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sektörel Hizmetler Koordinatörlüğü tarafından Sektörel Hizmetler Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Sektörel Hizmetler Danışma Kurulunun üniversitesi-sanayi iş birliğine atılan adımların devam niteliğinde ortaya çıkan bir süreç olduğunu söyleyen SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Danışma kurulumuz, bundan sonra Selçuk Üniversitesinin sanayi, teknoloji, tarım ve gıda gibi alanlarda yapılacak çalışmaların planlanmasında danışılacak kuruldur. Selçuk Üniversitesinin teknolojik olarak yürüteceği süreçlerin tamamının karar merci olmasını biz arzu ediyoruz" dedi.

Selçuk Üniversitesinin Türkiye'nin en kalabalık ikinci üniversitesi olduğunu söyleyen Rektör Şahin, "Ülkemizde, 15 araştırma üniversitesi var, bunların 10'u asil üye, 5 i yedek aday üniversitedir. Bizde, aday üniversitelerden biriyiz. Amacımız; araştırma üniversiteler arasına girmek çünkü hem kadro hem de kaynak ve finansman daha fazla sağlanıyor. Biz, genel üniversiteyiz. Üniversitemiz; misyon, konsept ya da tematik üniversite değildir. Bu amaca dönük Konya Teknik Üniversitesi kuruldu. Göreve başladığımız ilk günden beri ifade etmiştik. Havaalanın karşısında devredilen 800 bin metrekarelik bir arazi var, İnşallah Konya Teknik Üniversitesinin orada yapılanmasını arzu ediyoruz. Şehrin ileri gelenlerinin, bulunduğu ortamlarda tartışılarak karara bağlanan bir süreç var. Tabii bunu planlarken temel amacımız; öğrenci belirlenen alanlarda fabrikalara gitsin, makine nasıl çalıştırılıyor, yerinde görsün, öğrensin istedik. Bunun içinde sanayi içinde bir üniversite kurma çabası güdülmüştü" diye konuştu.

"Üniversite-sanayi iş birliğinde olumlu dönüşler aldık"

Sektörel Hizmetler Koordinatörlüğünün tanıtım çalışmalarında yaz boyunca fabrikaları ziyaret ettiğini ve firmalardan olumlu dönüşler aldığının altını çizen Rektör Şahin, "Üniversitemizden beklenen ara eleman yetiştirilmesi, bu son derece önemliydi. Özellikle de yurt dışı fuarlarda bilimsel olarak size katkı sağlayacak bir akademisyenin yanınızda bulunuyor, olmasını arzu eden iş adamlarımız oldu. Bu duruma biz de çok mutlu olduk. Bu birlikteliği sağlayarak aramızdaki mesafeyi ortadan kaldırmamız lazım. Zaman içerisinde şunu daha iyi gözlemliyoruz. Üniversiteler ülke için her şey değil ancak ülkenin geleceği için en önemli unsurlardan birisidir. Biz ilerlemek, büyümek, refah düzeyimizi artırmak, ekonomimizi güçlendirmek istiyorsak mutlaka bu sürecin içerisinde önemli paydaşlardan birisinin de üniversite olması lazım. Temel hedefimiz; üniversitemizin birikimleri var, bu birikimleri aktarmak istiyoruz. Konya'nın en önemli potansiyeli sanayidir. Özellikle; savunma sanayi, otomotiv ve tarım çok önemli, sanayide tersine mühendislik yürütülüyor, biz istiyoruz ki tasarlanmış mühendisliğe dönelim" ifadelerini kullandı.

Patenti Selçuk Üniversitesine ait olan motor tasarlanacak

BMC'nin isteği üzerine Selçuk Üniversitesi olarak 1000-1500 beygir gücünde bir diesel motor tasarlanacağını ifade eden Rektör Şahin, "Bu proje kapsamında yapılan hangarların birini Otomotiv Teknolojileri Araştırma Uygulama ve Tasarım Merkezi olarak tahsis ettik. 2 milyon dolarlık bir laboratuvar kuracağız. Bize, destek verecekler. İtalya'dan gelen bir ekip burada bizim belirleyeceğimiz 10-12 makine mühendisi ve elektrik elektronikçi arkadaşlarımızı eğiterek bu tasarımı gerçekleştirecek. Patenti ve lisansı Selçuk Üniversitesi ait olmak kaydıyla, finansmanı onlar sağlayacak. Otomotiv alanında makine mühendisliğimizin çok ciddi birikimleri var. Bütün bu alanlarda biz bilgimizi ve dünyadaki bilgileri sizin uygulamalarınıza ihtiyaç duyduğunuz oranda aktarmak istiyoruz. Mümkünse katma değer üreten çalışmalar yapmaya çalışacağız" dedi.

Bilimsel altyapı hazırlamak için uygulama ve araştırma merkezleri kuruldu

Selçuk Üniversitesinin faaliyetleri ve çalışma alanlarıyla sanayiye her zaman destek sağlayacaklarını söyleyen Rektör Şahin, "Bilimsel anlamda alt yapı oluşturmak adına kurduğumuz bazı araştırma ve uygulama merkezleri var. Bunlar; Otomotiv Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Nükleer Malzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Yenilenebilir, Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezleridir. Uluslararası İlaç Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma merkezi kurduk, yerli ilaç üretimiyle ilgili süreç yürütülecek. Şu anda gerçekçi olmak lazım dünyada en güçlü firmalar medikal firmalardır. İlaçta çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok ama kendimize ait ilaç üretmeye çalışacağız. Ancak tıbbi cihazlar konusunda dünyada ithal edilen toplam 7.8 milyar dolarlık cihaz Türkiye'ye geliyor. Bunlar; Konya sanayisinde üretilebilir. En önemli alanlarda birisi de KBRN'yle ilgili, kimyasal ve biyolojik tehlikeli patlayıcılarla ilgili bir merkez oluşturduk. Kimyasal ve biyolojik savunmayla alakalı olan dekontaminasyon ve solüsyonları da dahil Konya sanayisinde üretilmesiyle ilgili 7 kişilik bir ekip bulduk. Ankara'dan Genel Kurmay Başkanlığı bağlantılı çalışan akademisyenler ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde olanları üniversitemiz bünyesine dahil edeceğiz. Ar-Ge yapılacak ve üretimle ilgili sunulacak" ifadelerini kullandı.

Firma yöneticileri, temsilcileri ve kurum müdürleri üniversite sanayi iş birliğinin önemine dikkat çekerek eğitim ile uygulamanın birleşerek sektöre kaliteli insan kaynağının kazandırılmasını konusunu vurguladı.

Rektör Şahin, firma yöneticileri, temsilcileriyle ve kurum müdürleriyle istişarede bulundu.

Türkiye'nin henüz sanayi toplumu olmadığını söyleyen Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, "Sanayi toplumu dönüşümünü yapan ülkeleri konuşuyoruz. Bunların başında Almanya geliyor. Ancak sanayi toplumu olmaya dair yol almaya çalışıyoruz. Konya sanayi şehri olabilmeyi tamamlamış bir şehir değil, bu yolda ilerliyoruz. Yerel işletmelerle, uluslararası boyuta ulaşmış durumda ve dünyayla rekabet etmeye doğru hızla yol alıyoruz. Allah'a çok şükür. Ancak istiyoruz ki hemen bu eksikleri tamamlayalım. Dünyada yarış hızlandı, bu hıza ulaşabilmek için bizim dünyadaki rakiplerimizde daha çok koşmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Sektörel Hizmetler Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Bilgehan Yabgu Horasan, sektörel hizmetler sürecinin kurulmasından, sahada yapılan çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulunarak sunum yaptı.

Keykubat Köşkünde gerçekleşen toplantıya, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Prof. Dr. Hüseyin Kara, Prof. Dr. Mehmet Okka, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, KOSGEB İl Müdürü İsmail Özdemir, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, Konya Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Erenler, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, Sektörel Hizmetler Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Bilgehan Yabgu Horasan, dekanlar, çok sayıda kurum müdürleri, firma yöneticileri ve temsilcileri katıldı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Selçuk'ta Sektörel Hizmetler Danışma Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement