TBMM Başkanı Çiçek, Expo Heyetini Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Çiçek, Expo Heyetini Kabul Etti

TBMM Başkanı Çiçek, Expo Heyetini Kabul Etti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İzmir'in 2020 EXPO'ya ev sahipliği yapmasının, Medeniyetler İttifakı Projesi'ni de bütünler nitelikte bir adım olacağını söyledi.

13.12.2012 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İzmir'in 2020 EXPO'ya ev sahipliği yapmasının, Medeniyetler İttifakı Projesi'ni de bütünler nitelikte bir adım olacağını söyledi.

Çiçek, Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Uluslararası Sergiler Bürosu (EXPO) Genel Sekreteri Los Carteles ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Çiçek, kabulde "Beklentimizi biliyorsunuz. EXPO bizim uzun zamandır özlemimiz. Geçen sefer de büyük çaba içerisinde bu işe talip olduk. Çok da ümitlendik ama kısmet olmadı. Bu defa ümit ederiz ki hayal kırıklığına uğramayız" dedi.

İzmir'in, EXPO fikri açısından şartları taşıdığına ve çok olumlu bir karar olacağına inandıklarını belirten Çiçek, şunları söyledi:

"Bu seyahatinizde size sunulan bilgilerin ne kadar gerçek olduğunu görme şansınız olacaktır. İzmir, medeniyetlerin merkezinde olan bir şehrimiz. Böylesine bir kültür zenginliği içerisinde olan bir merkez. Sizin kararlarınızda bunun bir etkisi olacaksa, bundan zengin bir coğrafyayı zor bulursunuz.

Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu, Afrika, nereden bakarsanız bakın, ulaşımı son derece kolay. Böyle bir imkan İzmir'e tanındığı takdirde, inanıyorum ki bundan önce açılan fuarlardan çok daha fazla ilgiyi görebilecektir.

Türkiye, büyük bir sorumluluk duyarak Medeniyetler İttifakı'nı tüm dünyada sürdürmeye çalışıyor. Bu proje açısından da İzmir'in bu işe ev sahipliği yapması, bu projeyi bütünler nitelikte bir adım olacak. Ümit ediyoruz, geçen sefer kaybettiğimizi şimdi buluruz"

-"Ülkeniz çok farklı bir pozisyonda"-

Carteles de EXPO'ler halk tarafından sahiplenilmesin ekstra bir önem taşıdığını kaydetti. Bunu görmek için meclislerde halkın temsilcileriyle görüştüklerini belirten Carteles, "Özellikle Meclis Başkanı ile görüşmek, bu seviyenin ne kadar tepede olduğunun göstergesidir" dedi. Carteles, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dün fark ettik ki 2015 adaylığı için Türkiye'ye geldiğimde de tarih yine 12 aralıkmış. Geçen sefer hayal kırıklığı yaşamış olmanızı ve bu defa umutlu olmanızı çok saygıyla karşılıyorum.

7 yıl öncesiyle karşılaştırdığımızda ülkeniz çok farklı bir pozisyonda. EXPO yönetim takımınız çok daha deneyimli. Şu anda ülkenizin stratejik pozisyonu çok etkin bir yerde. 7 yıl önceye göre çok daha iyi bir durumdasınız. 7 sene öncesine göre İzmir daha da güzelleşmiş. Bütün faktörler, yarışın sonucunun İzmir için olumlu olacağına dair olumlu düşünmemizi gerektiriyor. Önümüzdeki bir yıllık süreçte yapılacak çok iş var, zor bir dönem, kampanya, lobi faaliyetleri... Ülkelerin İzmir lehine oy vermeleri için ikna süreciniz var. İnanıyorum ki bu da tamamen sizin elinizde. Belki de Cumhuriyetin 90. yılı kutlarken seçimin olumlu olması durumunda ikisini bir arada kutlarız."

Carteles'in, yoğun gündemde kabul ettiği teşekkür ettiği Çiçek, "Sizi kabulüm, size olan saygımdan ve bu konuya verdiğimiz önemden. TBMM, tüm milletvekilleri bu projenin arkasında ve takipçisi. Ben de Parlamento Başkanı olarak hangi ülkeyi ziyaret ettiysem en evvel konuştuğumuz konulardan birisi EXPO'nun lehimize sonuçlanmasıdır. Şimdiye kadar da olumsuz cevap veren olmadı" ifadelerini kullandı.

Çiçek, iktidar-muhalefet herkesin bu sürecin olumlu sonuçlanmasını istediğini ifade ederek, "Ziyaretleriniz hep kışa gelmiş ama kararınızla bize bir baharı yaşatın. İzmir bu baharı fazlasıyla hak ediyor. İzmir'in baharı ve her mevsimi çok güzel. İnsanları ikliminden daha güzeldir" dedi.

Çiçek, "İzmir işini konuşacaksak, 'eğer' ile başlayan cümleleri bırakalım" diye espri yaptı.

Carteles'in, "Kendinize güvenli olma konusunda sonuna kadar hakkınız var. Malumunuz genel sekreterlerin ortada olması gerekiyor" sözlerine, Çiçek'in "Bu, orta çizgiyi nereden çektiğinize bağlı" karşılığını vermesi, gülüşmelere yol açtı.

Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da 2013'ün ikna etme ve Türkiye'yi bütün dünyaya anlatma yılı olacağını belirterek, İzmir'in bugün, geçmişteki bütün dönemlerden daha fazla 2020'ye hazır olduğunu söyledi.

Yıldırım, Çiçek'in temaslarında, İzmir'i hep en önde tuttuğunu bildiklerini ifade ederek, teşekkür etti.

Kabulde, İzmir Valisi Cahit Kıraç ile Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da hazır bulundu.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Çiçek, Expo Heyetini Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement