TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

MHP ve CHP'nin Genel Kurul gündemine ilişkin önerileri kabul edilmedi.

08.11.2012 17:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP ve CHP'nin Genel Kurul gündemine ilişkin önerileri kabul edilmedi.

MHP, Danışma Kurulu'nda anlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle, Türkiye'de yabancı kişilere satılan taşınmazlar hakkındaki genel görüşme önergesinin bugün görüşülmesi önerisini Genel Kurul'a getirdi.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, öneri lehinde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin hep İhale Kanunu'nda değişiklikler yaptığını ifade ederek, kanunun 10 yılda 25 kez değiştirildiğini kaydetti.

İkinci kez en çok Tapu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapıldığını belirten Işık, "Bu değişikliklerin özünde, yabancıların alacağı taşınmazlar önündeki sınırları genişleten ve kaldıran değişlikler vardır" dedi.

Işık, yabancılara mülk satışındaki karşılıklık esasının bu yıl kaldırıldığını ifade ederek, bunun tehlikesine dikkat çekti.

Öneri aleyhinde konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Baha Öğütken, muhalefetin, yabancılara mülk satışını hep eleştirdiğini belirterek, "Bizi burada eleştirenlerin iktidar olduğu dönemlerde de yabancılara satış oldu ama onlar 'biz az sattık' diyebilirler. Adı üstünde taşınmaz, yabancının bu taşınmazı alıp kendi ülkesine veya başka bir yere götürmesi mümkün değil" dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, öneri lehinde yaptığı konuşmada, ilgili kanunda yapılan değişiklikle, yabancıların edinebileceği hektar miktarının 2.5 hektardan 30 hektara çıkarıldığını belirterek, "ulus devleti içinde yer alan her yerin yabancılara satılmasının önü açılmıştır" dedi.

İsrail'de ülke topraklarının yüzde 92'sinin devlete ait olduğunu, İsrail'in bırakın yabancılara kendi vatandaşına bile toprak satmadığını ifade eden Köktürk, Türkiye'nin geleceğinin ipotek altına alındığını iddia etti.

Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Giresun Milletvekili Adem Tatlı da Meclis gündeminin yoğunluğu nedeniyle MHP'nin önerisine katılamadığını belirtti.

-"Sayın Canikli hoşgeldiniz"-

CHP de muhtarların ekonomik ve sosyal sorunlarının araştırılmasına ilişkin Meclis araştırması önergesinin bugün görüşülmesi önerisini Genel Kurul'a getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, AK Parti'li bakanların, hep muhtarların sorunlarının çözüleceğini söylemesine rağmen bugüne kadar bunun yapılmadığını iddia etti.

Aslanoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda 13 ilin büyükşehir yapılmasına ilişkin tasarı üzerinde verilen bir önergeyle Yenimahalle İlçesi'nin bazı mahallerinin Çankaya ve Etimesgut'a bağlanmasını kastederek, "Dün gece bir önergeyle Yenimahalle'yi sünnet ettiniz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'na yönelik olarak Aslanoğlu,

"Muhtarlara verdiğiniz sözü yerine getirin. Şu kadarcık bir yiğitlik varsa derhal bir önerge getirin, biz imzalamaya hazırız" ifadesini kullandı.

Konuşması sırasında salona giren AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye de "Sayın Canikli hoşgeldiniz" diye seslenen Aslanoğlu, "Vakit bugündür, imzanıza, sözünüze sahip çıkın" dedi.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, öneri lehinde konuşurken, muhtarların bir çok sorunları olduğunu ifade ederek, "Eğer çözmek niyetindeyseniz, birazdan oylama yapılacak araştırma komisyonu kurulmasına evet dersiniz. Hayır derseniz, samimiyet sınavında sınıfta kalacaksınız demektir" dedi.

Korkmaz, muhtarların 429 lira gibi çok komik maaş aldığını söyledi.

AK Parti Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu da öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, muhtarların özlük haklarını düzenleyen çalışmanın bu hükümet döneminde yapılacağını kaydetti.

Öneri aleyhinde konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise bazı cezaevlerinde devam eden açlık grevleri hakkında görüşlerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından MHP ve CHP'nin önerileri kabul edilmedi.

Muhabir: Coşkun Ergül

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement