Tehlike Çok Büyük! - Son Dakika
Güncel

Tehlike Çok Büyük!

Tehlike Çok Büyük!

Okul ve kırtasiye ürünlerindeki tehlike velileri korkutuyor. Son denetimlerde 6 bin üründe kanserojen madde bulundu.

29.09.2012 09:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vatan gazetesi muhabiri İlker Akgüngör, İstanbul'un çeşitli semtlerinden satın aldığı ve okul çantaları ve kalemleri laboratuvarda test ettirmiş, yüksek oranlarda kanserojen fitalat maddesi tespit edilmişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da yaptığı denetimlerde 6 bin üründe kanserojen madde buldu.

İlker Akgüngör, İstanbul'un çeşitli semtlerinden satın aldığı ve özellikle minik öğrencilerin kullandığı okul çantaları ve kalemleri laboratuvarda test ettirmiş ve sonuçları kamuoyu ile paylaşmıştı. Test sonuçlarına göre çanta ve kalemlerde değişen ve yüksek oranlarda kanserojen fitalat maddesi tespit edilmişti. Asıl ürkütücü olan çantalarda bulunması gereken sınırdan 40 bin kat fazla kanserojen fitalat saptanması olmuştu.

6 BİN ÜRÜN GÜVENSİZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı basın toplantısında bakanlık olarak yaptıkları denetimler hakkında bilgi verdi. Özellikle okul ve kırtasiye malzemeleri hakkında elde ettikleri sonuçları ise şöyle değerlendirdi: "Bu yıl okul kıyafetleri, ayakkabılar ve kırtasiye malzemeleriyle ilgili olarak yapılan piyasa gözetimi ve denetimleri sonucunda, 50'ye yakın ithalatçı; satıcı nezdinde 25 binin üzerinde ürün denetlendi. Bu ürünlerden yaklaşık 6 bini güvensiz bulundu".

GÜVENSİZ ÜRÜNE SIFIR TOLERANS

Tüketicinin aldatılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Yazıcı, güvensiz ürünlere karşı sıfır tolerans göstereceklerini söyledi. Yazıcı, 5 gün süren denetimlerde başta İstanbul olmak üzere birçok ilde denetimler gerçekleştirdiklerini ve bu denetimlerde çanta, kalem, boya, silgi, su matarası ve beslenme gibi kırtasiye ürünlerinde yüzde 24'lük bir aykırılık oranı tespit ettiklerini belirterek geçen yıl bu oranın yüzde 53 olduğunu anımsattı:

GÜVENSİZ ÜRÜNÜ İLAN EDECEĞİZ

Bakan Yazıcı, okul kıyafetleri ve ayakkabılar konusunda İstanbul, Kayseri, Malatya, Samsun, Bursa, İzmir ve Şanlıurfa'da denetimlerde kanserojen azo boyalar bulunmadığını belirtti.

Yazıcı, limitlerin üzerinde kimyasal madde içerdiği tespit edilen ürünlerle ilgili olarak idari işlemlere başlandığını ifade ederek, "Güvensiz ürünlerin ilan edilmesi, piyasadan toplatılması ve imhası gibi yaptırımların yanı sıra 33 bin 981 liraya kadar idari para cezasına muhatap olacaklar" dedi. Yazıcı, 2013'ten itibaren yürürlüğe girecek tebliğle kırtasiye ürünlerinde azo boya ve fitalat analizlerinin yanı sıra civa, arsenik, kurşun ve kadmiyum gibi 8 ağır metale yönelik tahliller yapacaklarını bildirdi.

Kaynak: Diğer

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement