Tüik, Konya ve Karaman'ın İhracat ile İthalat Oranını Açıkladı - Son Dakika
Yerel

Tüik, Konya ve Karaman'ın İhracat ile İthalat Oranını Açıkladı

Mart ayı itibariyle Konya'nın toplam ihracatı 135 milyon, Karaman'ın ise 29 milyon lira olarak gerçekleşti.

30.04.2014 16:38

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü tarafından, Konya ve Karaman'ın mart ayına ait geçici dış ticaret istatistikleri sonucu açıklandı.

TÜİK Konya Bölge Müdür Vekili Mehmet Varan, yaptığı yazılı açıklamada, mart ayı itibariyle Konya'dan 135 milyon dolar değerinde ihracat yapıldığı, bunun 19,2 milyon dolarla en fazla Irak'a, ardından 8,7 milyon dolarla Almanya'ya ve 6,6 milyon dolarla da Mısır'a gerçekleştirildiğini belirtti.

İhracat içerisinde en büyük payın 19,9 milyon dolar değeriyle motorlu kara taşıtların parça ve aksesuarlarına ait olduğunu dile getiren Varan, bu değeri 8,9 milyon dolarla pompa, kompresör, musluk ve vana, 8,2 milyon dolarla da tarım ve orman makinelerinin sürdürdüğünü ifade etti.

Mart ayı itibariyle Konya'da 115 milyon dolar değerinde de ithalat gerçekleştiğini ifade eden Varan, şunları kaydetti:

"İthalat değeri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 azalış göstermiştir. En fazla ithalat 23,3 milyon dolarla Çin'den gerçekleştirilmiştir. Bu ülkeyi, 15,7 milyon dolarla Almanya, 10,2 milyon dolarla da Çek Cumhuriyeti izlemiştir. 2014 mart ayında Konya'da yapılan ithalat içerisindeki paylara bakıldığında, 13,4 milyon dolarlık değeriyle sentetik kauçuk ve plastik hammaddeler ilk sırada yer almaktadır. Bu değeri 12,6 milyon dolarla tahıl ve başka yerde sınıflandırılmamış bitkisel ürünler, 9,4 milyon dolarla da demiryolu, tramvay lokomotifleri ve vagonları izlemektedir."

Karaman

Varan, Karaman'da bu yılın mart ayı itibariyle 29 milyon değerinde ihracat, 8 milyon dolar değerinde ise ithalat gerçekleştirildiğini söyledi.

İhracat değerinin geçen yıla göre yüzde 7,8 artış, ithalatın da yüzde 26,8 artış gösterdiğini aktaran Varan, şöyle devam etti:

"En fazla ihracat 3,8 milyon dolarla Suriye'ye gerçekleştirilmiştir. Bu ülkeyi 3,5 milyon dolarla Yemen, 2,8 milyon dolarla Irak izlemektedir. Yapılan ihracat içerisinde en büyük pay 19,5 milyon dolarla fırın ürünlerine aittir. Bu değeri 5,2 milyon dolarla kakao, çikolata ve şekerleme, 756 bin dolarla makarna, şehriye, kuskus gibi unlu mamuller izlemektedir. En fazla ithalat ise 2,8 milyon dolarla Endonezya'dan, ardından 925 bin dolarla Kayseri Serbest Bölgesi ve 404 bin dolarla Malezya izlemiştir. İthalat içerisindeki paylara bakıldığında 3,8 milyon dolarlık değerle bitkisel-hayvansal sıvı ve katı yağlar ilk sırada yer almaktadır. Bu değeri 730 bin dolarla meyve, sert kabuklular, içecek ve baharat bitkileri, 652 bin dolarla kakao, çikolata ve şekerleme izlemektedir." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tüik, Konya ve Karaman'ın İhracat ile İthalat Oranını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement