Türk Devletleri Teşkilatı diasporadan sorumlu kurum başkanları buluştu - Son Dakika
Güncel

Türk Devletleri Teşkilatı diasporadan sorumlu kurum başkanları buluştu

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Diaspora İşlerinden Sorumlu Kurum Başkanları Forumu düzenlendi.

20.12.2022 17:28  Güncelleme: 21:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Diaspora İşlerinden Sorumlu Kurum Başkanları Forumu düzenlendi.

Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Fuat Muradov'un ev sahipliğinde düzenlenen foruma Türkiye Cumhuriyeti Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Özbekistan Bakanlar Kuruluna bağlı Milletlerarası İlişkiler ve Yabancı Ülkelerle Dostane İlişkiler Komitesi Başkanı Rustam Kurbanov, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Devlet Dili ve Dil Politikası Ulusal Komisyon Başkanı Kanıbek Osmonaliev katıldı.

Forumda, TDT Genel Sekreter Yardımcısı Yercan Mukaş, Kazakistan Otandastar Vakfı Başkanının Uluslararası İlişkiler Danışmanı Kalıbek Koblandin, Macaristan Ulusal Politikalardan Sorumlu Devlet Sekreteri Arpad Janos Potapi ile KKTC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Kemal Köprülü de yer aldı.

Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Muradov, etkinlikte yaptığı konuşmada, Azerbaycan olarak Türk dünyasının birliğine her zaman katkı sunduklarını, bundan sonra da bu istikamette devam edeceklerini söyledi.

Türk dünyasının 200 milyon nüfusa ve büyük potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Muradov, "Birbirimizin ulusal çıkarlarını göz önünde bulundurarak dayanışma sergilemeliyiz. Diasporalarımız da tek yumruk gibi birlikte hareket etmeli ve gerektiğinde tek hedefe vurmayı bilmelidir." dedi.

Muradov, Türk dünyasının dışında da Türklerin yaşadığını, TDT üyesi ülkelerin bu konuya da eğilmesi gerektiğini belirterek, "Diğer ülkelerde yaşayan soydaşlarımız için işbirliğini güçlendirmeliyiz. Ana dilde eğitim alma daima Türk devletlerinin gündeminde olmalıdır. Azerbaycan dışında yaşayan 40 milyondan fazla Azerbaycanlı bu haktan mahrum." diye konuştu.

"Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve Müslüman karşıtlığı müşterek gündemler olarak karşımıza çıkmaktadır"

YTB Başkanı Eren, başkanlığını yaptığı kurumun Türk devletlerinin diaspora çalışma grubunda Türkiye'yi temsil ettiğini söyledi.

Eren, YTB'nin faaliyetleri hususunda bilgi vererek Türk diasporasının bulunduğu ülkelerde muhataplarına yönelik tecrübe paylaşım programları gerçekleştirdiklerini, farklı ülkelerde yaşayan soydaşlarının kaynaşmasını teşvik ettiklerini kaydetti.

Hem Türkiye'nin hem Türk dünyasının diasporasının mesafelerin ve azınlıkta olma halinin bir sonucu olarak hem yaşadıkları ülkelerde hem de zaman zaman ana vatanlarında çeşitli sorunlarla yüzleştiğini söyleyen Eren, "Diasporalarımız, gerek ana vatanları, gerekse de bulundukları ülkelere ekonomiden siyasete, sanattan spora hayatın her alanında katkı sağlamaktadır" diye konuştu. Eren, çeşitli başarılara imza atan Türk diasporasında bazı kişilerin isimlerini zikrederek örnek gösterdi.

Eren, başarı hikayelerinin yanı sıra Türk diasporasının bazı durumlarda çeşitli saldırılarla da yüzleştiğini hatırlatarak, "Türk diasporasının gündeminde yer alan konular ülkeden ülkeye farklılık gösterse de ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve özellikle Müslüman karşıtlığı müşterek gündemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz YTB olarak her sene vatandaşlarımıza yapılan saldırıları raporluyoruz ve ilgili ülkeler ile uluslararası kurumların istifadesine sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Diasporalar arasındaki işbirliğini güçlendirmek istiyoruz"

Eren, toplantı sonrasında basın mensuplarına şu açıklamalarda bulundu:

"44 günlük savaşta Türk dünyası diasporasının işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Azerbaycan ve Türkiye'nin diaspora kurumları yurt dışında çok yakın çalıştı. Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi dezenformasyonla önemli mücadelede bulundu, biz de onlara elimizden geldiğince destek olduk. Her zaman 'iki devlet, tek millet' ve 'tek milletin iki diasporası olmaz' diyoruz. Bu şiarla biz TDT üyesi diğer ülkeleri de bunun içine katarak diasporalar arasındaki işbirliğini güçlendirmek istiyoruz."

Forumda, TDT diaspora işlerinden sorumlu kurumların 2023 ortak eylem planı ve faaliyet strateji üzerinde müzakereler yapıldı.

YTB ile Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi arasındaki mutabakat zaptı yenilendi

Etkinlik kapsamında YTB ile Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi arasında imzalanan mutabakat zaptının genişlendirilmiş hali yeniden imzalandı. Mutabakat zaptına Eren ve Muradov imza attı.

Türk Devletleri Teşkilatı diasporadan sorumlu kurum başkanları buluştu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Devletleri Teşkilatı diasporadan sorumlu kurum başkanları buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement