Türk Girişimcilerin Yaptığı Hızlı Fotoğraflama Teknolojisine, Musk Hayran Kaldı - Son Dakika
Ekonomi

Türk Girişimcilerin Yaptığı Hızlı Fotoğraflama Teknolojisine, Musk Hayran Kaldı

Profesyonel fotoğrafçıların refleksleriyle yakalamasının çok zor olduğu yüksek hızlı anlık olayların fotoğraflanmasını sağlayan yerli girişim MIOPS'a Elon Musk da hayran kaldı.

19.04.2018 12:12  Güncelleme: 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fotoğrafçılık, teknolojinin yardımıyla hızla değişen bir alan haline geldi. Amatör fotoğraflar için artık elimizdeki akıllı telefonların kameraları bile inanılmaz kareler yakalayabiliyor. Profesyonel alandaki fotoğrafçılığı ilerletmek için ise Türk girişimciler harekete geçti. 'MIOPS' adında akıllı bir fotoğraf makinesi tetikleyicisi geliştiren Onur Çelik, Erkan Yiğiter ve Ali Emir Bayraktar, çılgın iş insanı olarak bilenen Elon Musk'ın bile dikkatini çekti. Amerikan Uzay Dairesi (NASA) bile fırlatılan roketleri artık MIOPS ile fotoğraflıyor.

ŞİMŞEK, ROKET KALKIŞ ANI GİBİ HIZLI OLAYLARI FOTOĞRAFLIYOR

Hikâye 2013 yılında başlıyor. İlk prototipi geliştiren MIOPS kurucuları, daha sonra bu projeyi dünyanın en büyük kitlesel fonlama platformu Kickstarter'da paylaşıyor. Daha sonra 377 bin dolar destek toplayan proje, şimdi ise tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. MIOPS CEO'su Onur Çelik geliştirdikleri ürünü şu şekilde anlatıyor: "MIOPS Akıllı Kamera Tetikleyici ürünümüz ile kamera ya da flaşları tetikleyerek, fotoğrafçıların refleksleriyle yakalamasının çok zor olduğu yüksek hızlı anlık olayların fotoğraflanmasını sağlıyoruz. Fotoğraf makinelerine bağlanan MIOPS üzerinde özel bir gömülü yazılım barındıran elektronik bir cihaz. Işık, ses ve lazer gibi dahili sensörleri sayesinde şimşek, roket kalkış anları, nesnelerin kırılma anları, balon patlama anı, su damlasının sıçraması gibi anlık olayların fotoğraflanmasını çok kolay hale getiriyor."

Türk Girişimcilerin Yaptığı Hızlı Fotoğraflama Teknolojisine, Musk Hayran Kaldı

ABD ORDUSU KULLANIYOR

Geliştirdikleri ürünün dünya çapında çeken bir cihaz olduğunu anlatan Çelik, "Müşterilerimiz arasında dünyanın en büyük kamera ekipman mağazalarından Amerika'daki B&H Photo'nun yanı sıra NASA ve Amerikan Ordusu gibi büyük ve kurumsal isimler de var. NASA, MIOPS ürünlerini roket kalkış anlarının fotoğraflanmasında kullanırken, Amerikan Ordusu ise bomba infilak testlerinin fotoğraflanmasında kullandı. Yakın zamanda ise özellikle roket kalkış anlarının fotoğraflanmasında sıklıkla kullanılmaya başlandı ve geçtiğimiz dönemde SpaceX firmasının uzaya gönderdiği roketlerin kalkış anlarının fotoğraflarının çekilmesinde aktif olarak kullanıldı. Hatta ürünümüzle çekilen birkaç fotoğraf Instagram'da Elon Musk tarafından da beğenildi ve binlerce insana ulaştı" dedi.

Türk Girişimcilerin Yaptığı Hızlı Fotoğraflama Teknolojisine, Musk Hayran Kaldı

MIOPS ürünlerinin şu anda www.miops.com, perakende ve 20 farklı ülkedeki bayiler aracılığıyla satılması Çelik'in aktardığı bilgiler arasında. Bugüne kadar ürünlerinin 15 binin üzerinde fotoğrafçıyla buluştuğunu anlatan Çelik, "Bu sayı her geçen gün artıyor. Kickstarter üzerinde iki tane inovatif ürünümüzü başarıyla fonlayarak yaklaşık 4 bin 500 adet teknoloji meraklısından toplamda 650 bin dolarlık ön sipariş almayı başardık ve ürünlerimizi söz verdiğimiz gibi geliştirip, ürettik ve müşterilerimize teslim ettik" diye konuştu.

Türk Girişimcilerin Yaptığı Hızlı Fotoğraflama Teknolojisine, Musk Hayran Kaldı

TÜRKİYE'DEN İHRACATA KATKIDA BULUNUYORLAR

ÜRETİMLERİNİN tamamını yurt içinde yerli kaynaklarla yaptıklarını ve Türkiye'den de teknoloji alanında büyük markalar çıkabileceğini tüm dünyaya göstermek istediklerini dile getiren Çelik, şunları anlattı: "Şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent'in ABD'ye açılmayı hedefleyen startuplar için düzenlediği INNOGATE programına katıldık. INNOGATE içerisinde geçirdiğimiz 5 haftalık dönem bizim için çok faydalı oldu. MIOPS olarak ürünlerimizi öncelikle Amerika'da ve sonrasında da tüm dünyada satıyorduk ancak mevcut iş potansiyelimizi nasıl daha hızlı arttırabilir ve karlı hale getirebiliriz konusunda bu süreçte çok fazla yeni bilgi edindik. Şimdi de edindiğimiz bu bilgileri hızlı bir şekilde hayata geçirebilmek için çalışıyoruz. ABD sürecinde de bu hızlı büyümeyi yakalamak için bize yardımcı olabilecek, bunu daha önce başarmış insanlara görüşerek onlarla fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz."

Türk Girişimcilerin Yaptığı Hızlı Fotoğraflama Teknolojisine, Musk Hayran Kaldı

Son Dakika Ekonomi Türk Girişimcilerin Yaptığı Hızlı Fotoğraflama Teknolojisine, Musk Hayran Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az
    12:57 Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az

    Karadeniz'de sezonun en bereketli dönemi yaşanırken, balık fiyatlarının Ramazan öncesine göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşların balığa ilgisi azaldı. Balıkçılar, istavritin kilosunun 40-50 TL olduğunu belirtirken, satışların durgun olduğunu ve balığın tercih edilmediğini ifade etti.

  • Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı
    12:54 Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı

    Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçe geneline dağılmış olan küçük sanayi esnafını sektörel bazda ortak çalışma alanlarında bir araya getirmek amacıyla yeni imar planları hazırladıklarını belirtti.

  • Depremler nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı kazandı
    12:33 Depremler nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı kazandı

    Gaziantep'te yaşanan depremler nedeniyle işine 3 gün gidemeyen ve kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarılan bir işçi, hukuk mücadelesi sonucunda kazandı. İşçinin evinde hasar tespit çalışmalarının yapılmadığı ve ulaşım imkanının kısıtlı olduğu belirlendi. Mahkeme, işçinin işe gidememesinin mücbir sebep olduğunu ve iş akdinin haksız yere sonlandırıldığını kabul ederek, işçinin kıdem tazminatını ödenmesine hükmetti.

  • Bursa'da KOBİ OSB için alanlar hazır
    12:26 Bursa'da KOBİ OSB için alanlar hazır

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen KOBİ Buluşması İftar programına katıldı.

  • Gebze'de Ramazan ayında ekmek fırınları denetleniyor
    12:26 Gebze'de Ramazan ayında ekmek fırınları denetleniyor

    Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler, Ramazan ayında ilçe genelinde üretim yapan ekmek fırınlarını denetliyor. Denetimlerde hijyen kuralları, fiyat tarifesi ve ekmek gramajı gibi konular inceleniyor.

  • Türkiye, NATO DIANA Programı'na 8 yeni test merkeziyle katıldı
    12:25 Türkiye, NATO DIANA Programı'na 8 yeni test merkeziyle katıldı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin NATO'nun inovasyon hızlandırma programı DIANA'nın Test Merkezleri Ağı'na 8 yeni merkezin katıldığını duyurdu. Böylece Türkiye'nin ağda yer alan test merkezi sayısı 10'a ulaştı. DIANA Programı, sivil ve askeri amaçlı teknolojiler geliştiren şirketlere 300 bin avroya kadar hibe destek sağlıyor ve Türk şirketlerinin bu ağda yer almasının önemi vurgulanıyor.

  • Türkiye'nin Net Uluslararası Yatırım Pozisyon Açığı 2024'te 300 Milyar Dolara Yükseldi
    12:19 Türkiye'nin Net Uluslararası Yatırım Pozisyon Açığı 2024'te 300 Milyar Dolara Yükseldi

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'nin net uluslararası yatırım pozisyon açığı 2023 yılı sonunda 284,7 milyar dolar iken, 2024 ocak sonunda 300 milyar dolara yükseldi. TCMB'nin açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin yurt dışı varlıkları azalırken, yükümlülükleri ise artış gösterdi. Bu durum net uluslararası yatırım pozisyon açığının artmasına neden oldu.


Advertisement