Bağdat Büyükelçisi Güney: "Irak'ın selametine olan her kulvarda Türkiye faaliyetlerini sürdürecek" - Son Dakika
Güncel

Bağdat Büyükelçisi Güney: "Irak'ın selametine olan her kulvarda Türkiye faaliyetlerini sürdürecek"

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Türkiye'nin, Irak'ın hiçbir mezhebini ve etnik kitlesini ayrı telakki etmeden, tamamen eşit mesafede kucaklayıcı bir politika gütmekte olduğunu söyledi.

28.07.2021 14:19  Güncelleme: 20:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Türkiye'nin, Irak'ın hiçbir mezhebini ve etnik kitlesini ayrı telakki etmeden, tamamen eşit mesafede kucaklayıcı bir politika gütmekte olduğunu söyledi.

Büyükelçi Güney ve Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Irak'ın Erbil kentindeki temasları kapsamında, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Erbil Ofisini ziyaret ederek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf ve Türkmen yetkililerle bir araya geldi.

Güney, burada yaptığı açıklamada, üç ay önce Irak Büyükelçisi olarak göreve başladığını ve ilk ziyaretlerini Türkiye'nin önem verdiği Necef ve Kerbela'ya yaptığını söyledi.

Bu ziyaretlerin ardından Irak'ın gözbebeği Kerkük'ü ziyaret ettiğini belirten Güney, Erbil'de de IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile temaslarda bulunduğunu kaydederek, "Sağ olsun kendisi sıcak bir misafirperverlikle bizleri karşıladı. Dostça ve yapıcı bir şekilde görüşmemizi yaptık. Ardından Dış ilişkiler Departmanını ziyaret ettik." dedi.

Güney, "Şunun altını hassasiyetle çizmekte fayda var. Zaman zaman soruluyor; Türkmenlere neden bu özel önem. (Türkmenler) Irak'ın üçüncü nüfus bakımından büyük kitlesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin de ikinci büyük kitlesi." ifadelerini kullandı.

Türkmenlerin bugüne kadar Irak'ın birliği, beraberliği, bütünlüğü ve selameti için canlarını verdiğini, katliamlara uğradığını ve mağdur edilmiş bir kitle olduğunu söyleyen Güney, "Bu nüfus oranlarıyla maalesef namütenasip bir profil içerisindeler. Bunları desteklememiz gerekiyor. Irak'ın sürdürülebilir istikrarı, birliği ve bütünlüğü için." diye konuştu.

"Irak'ın selametine olan her kulvarda Türkiye faaliyetlerini sürdürecek"

Büyükelçi Güney, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Irak'ın hiçbir mezhebini ve etnik kitlesini ayrı telakki etmeden, tamamen eşit mesafede kucaklayıcı bir politika gütmekte olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Kürtler de, Araplar da, Türkmenler de bizim kardeşlerimizdir. Kaldı ki diğer unsurlar da var. Hristiyanı, Şebeki, Kakaisi, Yezidisi. Irak'ın bütün bu bütünlük içerisinde sürdürülebilir şekilde istikrarını sağlamasını ve bizim de buna her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini arzu ediyorum."

Güney, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin stratejik boyuta sahip olduğunun ve pek çok kulvarda ilerlediğinin altını çizerek, amaçlarının bu ilişkileri ileriye taşımak olduğunu belirtti.

Irak'ın selametine olan her kulvarda Türkiye'nin faaliyetlerini sürdüreceğini dile getiren Güney, "Bölgesel Yönetim olarak da tabiatıyla değer verdiğimiz, önem verdiğimiz ilişkilerimiz vardır. Irak Anayasası çerçevesinde federal bir organ olarak, Bölgesel Yönetim ile de ilişkilerimizi geliştirmek arzusundayız." dedi.

Büyükelçi yarın da IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani ile temaslarını sürdüreceğini aktardı.

Türkmen Bakan Maruf da Büyükelçi Güney'in hem Erbil'e hem de ITC'ye ziyaretinin kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, bu ziyaretin büyük bir anlam taşıdığını kaydetti.

Irak'taki Türkmenler olarak her zaman Türkiye ile Irak ve IKBY arasındaki ilişkiler için bir köprü olmak istediklerini ifade eden Maruf, Türkiye'nin kendilerini hiçbir zaman yalnız bırakmadığını dile getirdi.

Maruf ayrıca Güney'e yeni görevinde başarı dileğinde bulundu.

Bağdat Büyükelçisi Güney: "Irak\'ın selametine olan her kulvarda Türkiye faaliyetlerini sürdürecek"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bağdat Büyükelçisi Güney: 'Irak'ın selametine olan her kulvarda Türkiye faaliyetlerini sürdürecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement