Üniversitelerarası Kurul Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Üniversitelerarası Kurul Toplantısı Yapıldı

Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildiği belirtilen "Fotonükleer Reaksiyonu" tanıtıldı.

19.04.2013 13:26  Güncelleme: 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü ve Nükleer Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildiği belirtilen "Fotonükleer Reaksiyonu" tanıtıldı.

Kurtcephe, Alanya ilçesine bağlı Konaklı beldesindeki Konaklı Kongre Merkezinde düzenlenen Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 21. yüzyıla damgasını vurmak amacıyla kurumlarıyla ve bilim insanlarıyla üretmeye devam ettiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi'nin de bu bilim yarışında üzerine düşen görevi yerine getirdiğini anlatan Kurtcephe, son 4 yılda üniversitenin önemli gelişme gösterdiğini, bugün Türkiye'nin büyük üniversitelerinden biri haline geldiğini kaydetti.

Fen Fakültesi'nin de 4 yıl öncesine göre 4 misli büyüdüğünü, 55 öğretim üyesinin yurt dışındaki ünlü üniversiteleri bırakıp, Akdeniz Üniversitesi kadrolarına dahil olduğunu belirten Kurtcephe, nükleer fizik ekibinin gerçekleştirdiği projelerle hem sağlık hem de sanayi alanına ışık tuttuğunu dile getirdi.

Türkiye'nin küresel bir güç olma konusunda ve 2023 vizyonuna emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi olarak bu vizyona yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Küresel güç olacak, uzayın imkan ve fırsatlarından yararlanacak, nükleer enerjiyi kolayca üretebilecek güçlü bir Türkiye hayaliyle Akdeniz Üniversitesi olarak gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıklarını vurgulayan Kurtcephe,

"Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Türkiye'de ilk defa 'Fotonükleer Reaksiyonu' gerçekleştirildi. 14 kişilik nükleer fizik ekibimizin başarıyla gerçekleştirdiği bu deneyi gururla kamuoyuna tanıtıyoruz" dedi.

-"Nakledilen rahim, şu anda bir bebeği taşıyor"-

Bilimde farkındalık oluşturacak işlere imza atmak için ciddi girişimlerde bulunduklarını, Türkiye'de kompozit doku naklini başlatan üniversite olma şerefine ulaştıklarını belirten Kurtcephe, şöyle devam etti:

"Akdeniz Üniversitesi'nde çift kol ve 2 yüz nakli ameliyatları başarıyla yapıldı. 8 Ağustos 2011'de dünyada ilk defa kadavradan rahim nakli operasyonu da gerçekleştirildi. Rahim nakli operasyonu başarılı sonuçlar vermeye başladı. Nakledilen rahim, şu anda bir bebeği taşıyor. İnşallah o bebeği kucağımıza alarak Nobel'e aday gösterilen kurum olmayı arzu ediyoruz."

-İlk fotonükleer reaksiyonu gerçekleştirildi-

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun, Nükleer Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen fotonükleer reaksiyonu üretimi hakkında bilgi verdi.

Bilim insanının kendi hazırladığı çekirdekle fotonükleer reaksiyon gerçekleştirdiğini anlatan Boztosun, şunları söyledi:

"Nükleer fiziğin temel deneylerinden biri olan gama ışınları ile atom çekirdeğinden nötron ve proton koparma deneylerini ülkemizde kendi bilim insanımız, kendi makine teçhizatımız ve kendi hazırladığımız hedef çekirdekler ile ülkemizde ilk defa gerçekleştirdik. Deneysel nükleer fizikteki bu büyük başarı Akdeniz üniversitesi Hastanesinden fizik bölümüne hibe edilen klinik elektron çizgisel hızlandırıcısı ile alüminyum, bakır, çinko, titanyum, kalay, kurşun ve kadmiyum gibi örneklerin ışınlanmasıyla gerçekleştirildi. Işınlama sonrası eskiden beri simyacıların düşlerini süsleyen atom elementlerinin dönüşümleri, alüminyumun magnezyuma, bakırın, nikele, çinkonun bakıra ve galyuma titanyumun skandiyuma, kalayın indiyuma, kurşunun talyuma ve kadmiyumun gümüşe dönüşümleri ile gerçekleştirildi."

Deneyde bu dönüşümlerin yan ürünü olarak pozitron formundaki küçük miktarlarda antimadde oluştuğunu anlatan Boztosun, yeni oluşan atom çekirdeklerinden yayılan gama ışını, madde (elektron) ile anti maddenin

(pozitron) birleşiminden çıkan saf enerjinin, germanyum gama ışını detektörü ile tespit edildiğini söyledi.

Toplantıda, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de "TRT Okulu" programı hakkında bilgi verdi. - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Üniversitelerarası Kurul Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement